A murit regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, cel mai longeviv...

A murit regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, cel mai longeviv monarh din istorie

0
DISTRIBUIȚI

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord a murit, joi, 8 septembrie, la Castelul Balmoral, reședința sa din Scoția, unde Regina s-a retras în ultima perioadă. Regina avea 96 de ani și se afla pe tron de 70 de ani, având cea mai îndelungată domnie din istorie.

Regina Elisabeta a II-a a murit la vârsta de 96 de ani, anunță Palatul Buckingham.

Moartea reginei pune capăt celei mai lungi domnii din istoria Marii Britanii.

Regina Elisabeta a fost, de asemenea, cel mai în vârstă șef de stat din lume.

„Regina a murit în pace, la Balmoral în această după-amiază. Regele și Regina Consort vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce mâine la Londra”, a precizat Palatul Buckingham.

Prințul Charles, dar și fiii lui, William și Harry, au mers azi la castelul Balmoral, imediat ce s-a aflat de starea Reginei. Regina a avut patru copii. Toți i-au fost alături la Castelul Balmoral, reședința sa din Scoția, unde Regina s-a retras în ultima perioadă.

La moartea ei, fiul cel mare și moștenitorul reginei, Charles, fostul Prinț de Wales, a devenit rege al Regatului Unit și al 14 regate din Commonwealth.

O regină iubită

Mii de oameni s-au adunat pentru a se ruga și pentru a-și își iau rămas bun de la cea mai iubită regină.

Regina Elisabeta este singurul suveran care a ajuns la 70 de ani de domnie.

Britanicii o cunosc, practic, pe Elisabeta a II-a încă de când s-au născut.


A fost o regină a istoriei, a trecutului și a prezentului, cel mai longeviv monarh, cu cea mai lungă domnie din istoria Regatului Unit.

Elizabeth Alexandra Mary s-a născut în 21 aprilie 1926, fiind primul copil al viitorului rege George al VI-lea. Mama ei făcea parte dintr-o familie străveche nobiliară, care deținea cele mai întinse domenii din Scoția. Și iată cum Regina azi a murit la Balmoral, în Scoția.

Prințesa Elisabeta a II-a a venit la tron într-o perioadă dificilă a Marii Britanii.

Unchiul ei, regele Edward al VIII-lea, a abdicat, în 11 decembrie 1936, pentru a se putea căsători cu femeia pe care o iubea, o americancă, pe nume Wallis Simpson. Coroana a revenit automat lui George al VI-lea, tatălui fetei care avea atunci 10 ani.

Elisabeta a devenit atunci moștenitoarea tronului și viața i s-a schimbat imediat.

Ca adolescentă, Elisabeta nu a stat deoparte când țara a avut nevoie de ea în Primul Război Mondial. A fost șofer pe ambulanță.

În 1947, când avea 21 de ani, a susţinut primul său discurs către Commonwealth: „Declar solemn în faţa tuturor că întreaga mea viaţă, fie lungă sau scurtă, va fi dedicată slujirii voastre şi marii noastre familii imperiale căreia îi aparţinem cu toţii”.

În același an, 1947, Elisabeta s-a căsătorit cu Philip, prinț de Grecia și Danemarca. La cununie au participat zeci de capete încoronate din Europa, printre care și vărul ei, Regele Mihai al României, cu care a păstrat o relație foarte apropiată.

Elisabeta și Philip au avut patru copii. Primul a fost moştenitorul tronului, prințul Charles, născut la un an după nuntă. Au urmat Anne, Andrew şi Edward. Regina are 8 nepoți și 12 strănepoți.

A trăit o viață pentru monarhie și pentru britanici, dar și stropită cu scandalurile. Dar cel mai controversat a fost cel legat de moartea prințesei Diana, un eveniment care a lăsat urme adânci în familai reglă britanică și a zdruncinat serios monarhia. Tăcerea Palatului Buckingham nu a fost niciodată uitată.

Nu doar Charles a divorțat, ci și alți doi copii reginei. Practic, astăzi doar mezinul Edward nu este divorțat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.