O nouă ediție a festivalului Simultan la Timișoara. Opt zile cu spectacole...

O nouă ediție a festivalului Simultan la Timișoara. Opt zile cu spectacole audio-vizuale, proiecții de artă video, expoziții și prezentări de artist

0
DISTRIBUIȚI
Printre artiștii prezenți la ediția din acest an a festivalului se numără și crys cole

Festivalul Simultan, dedicat artelor interdisciplinare, a revenit cu o nouă ediție, care se desfășoară în perioada 10 – 18 septembrie, având ca temă centrală The Changing and the Indeterminate.

„Ediția a XVII-a își propune să canalizeze idei și să genereze perspective noi în contextul (post)pandemiei globale și al urmărilor sale, precum și al reverberațiilor cauzate de războiul din Ucraina, elaborând activ prin intermediul unor producții artistice și teoretice teme și subiecte precum viitorul și potențialul artei într-o perioadă de transformări masive. Astfel, titlul ediției din 2022 «The Changing and The Indeterminate» își propune să memoreze, să exploreze și să valorifice această stare de tranziție prin reflecție speculativă, un tip de simulare euristică ca o reactivare conștientă a comportamentului trecut stocat în memorie“, au transmis organizatorii.

Deschiderea oficială a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la Muzeul „Corneliu Miklosi” din Timișoara, iar celelalte locații în care au loc evenimente în acest an sunt Comenduirea Garnizoanei și Escape Underground Hub.

Secțiunea de Performance-uri audio-vizuale aduce împreună la Timișoara 17 artiști activi în zona experimentală și proiectele lor, printre care se numără Cătălin Crețu (RO, Anne Wellmer (NL), crys cole (CA/DE) Mario de Vega (MX) Eryck Abecassis (FR), o_b_i_e_c_t și Gabriel Almași (RO), Billy Roisz (AT) Ale Hop (DE) Kamon Kardamom (HU) sau Zavoloka (UA).

În timpul săptămânii, publicul va putea descoperi la Comenduirea Garnizoanei din Piața Libertății nr.


5, expoziția centrală ce cuprinde o selecție de artă video propusă de 41 de artiști din întreaga lume, strâns legată de tema din acest an a festivalului și selectată în urma unui apel deschis.

Expoziției centrale i se adaugă o serie de trei proiecte conexe, în parteneriat cu alte inițiative și organizații culturale. The Somatist, the Entropist and the Skeptic este un proiect artistic și orientat spre cercetare al artiștilor Floriama Candea, Sabina Suru & Andrei Tudose și Cătălin Crețu iar programul din cadrul festivalului va consta într-o serie de instalații de artă interactive, la intersecția dintre artă și știință.

Programul Post Muzica, un proiect dedicat sunetului și artiștilor activi în zona experimentală a muzicii contemporane curatoriat de Micleuşanu M., va cuprinde șase lucrări audio-vizuale proiectate, realizate de artiștii Constantin Basica, Ioana Vreme-Moser, Silent Strike (Ioan Titu), Lala Misosniky, Cosmin Nicolae și Călin Torsan.
Tot la Comenduirea Garnizoanei, publicul va putea descoperi și o serie de cinci instalații multimedia concepute de Dorian Bolca, Claudia Chiriță, Denis Flueraru, Ștefan Sava și Andrei Tudose, create în cadrul atelierelor Where ART thou?. Proiectul este inițiat de Rezidența9 în parteneriat cu Simultan festival și este conceput ca un eveniment anual în jurul artei, științelor sociale și umaniste în care tehnologia este atât o metodă, un instrument de producție și comunicare, cât și o sursă de inspirație.

Festivalul include și o serie de prezentări și prelegeri performative iar programul complet se poate găsi aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.