Filme de prestigiu, proiectate într-o nouă ediție a festivalului „Les films de...

Filme de prestigiu, proiectate într-o nouă ediție a festivalului „Les films de Cannes”, la Arad și Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

„Les films de Cannes à Timișoara” revine în acest an la Timișoara în perioada 28-30 octombrie, la cinema Victoria, unde, în cadrul celei de-a VII-a ediții a festivalului, va fi prezentată o selecție cu toate genurile de filme din întreaga lume, care au fost prezentate la celebrul festival francez, după ce, între 26 și 28 octombrie, va avea loc la Arad cea de-a IV-a ediție „Les Films de Cannes à Arad”, la Cinema Arta, cu intrarea liberă în limita locurilor disponibile.

În cadrul festivalului de la Timișoara va fi prezentat filmul „Triangle of Sadness” al regizorului suedez Ruben Östlund, distins în acest an cu Palme d’Or la Cannes, care are ca temă o răsturnare a ierarhiei sociale și dezvăluie relația de prost gust dintre putere și frumusețe. Un cuplu celebru de fotomodele invitat într-o croazieră de lux eșuează cu vasul pe o insulă pustie, unde supraviețuitorii trebuie să lupte pentru supraviețuire.

Close”, filmul regizorului belgian Lukas Dhont, care a primit Grand Prix (Ex-Aequo), a fost apreciat de critici drept un film excepțional iar „Tori et Lokita” al regizorilor de origine belgiană Jean-Pierre și Luc Dardenne, „un film furios”, a fost răsplătit cu Premiul aniversar. „Metronom”, debutul în lungmetraj de ficțiune al cineastului Alexandru Belc, a câştigat premiul pentru cel mai bun regizor al secţiunii „Un Certain Regard”, el fiind descris de criticii de specialitate drept un „debut stilizat, lent şi cu o imaginaţie bogată e mult mai mult decât o versiune românească la Romeo şi Julieta”, sau ca „un instantaneu convingător al unor adolescenți aflați în pragul maturității, a căror luptă pentru a-și găsi vocea este împiedicată de autorități – de la părinții îngrijorați, până la securitate – care le suflă în ceafă.”.

Și Cristian Mungiu a fost prezent cu cel mai recent film al său, „R.M.N.”, „o explorare fascinantă, foarte umană, a multiplelor probleme cu care se confruntă România”, o poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl suprind, despre relațiile dintre oameni și despre felul în care întreaga lume se raportează astăzi la un viitor neliniștitor.


După premiera de la Cannes, filmul a făcut parte din selecția unor importante festivaluri internaționale de film precum Toronto, San Sebastian, New York, și a fost vândut în peste 50 de țări, urmând să fie distribuit începând cu această toamnă în Franța și Belgia. Filmul „Un beau matin”, prezentat și la Timișoara, s-a impus la categoria Quinzaine des Réalisateurs.

Festivalul îi va avea ca invitați pe Macrina Bârlădeanu pentru filmul „R.M.N.” , și pe Marius Boboc și Mara Bugarin pentru „Metronom”, care se vor întâlni cu publicul după proiecțiile filmelor.

Mai multe detalii despre filme se găsesc pe website-ul www.filmedefestival.ro iar programul complet de la Timișoara poate fi consultat pe https://cinemavictoria-tm.ro/evenimente/les-films-de-cannes-a-timisoara/. Costul unui bilet este de 20 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.