Dublu vernisaj pentru ultimele expoziții din acest an, la Meta Spațiu

Dublu vernisaj pentru ultimele expoziții din acest an, la Meta Spațiu

0
DISTRIBUIȚI

Galeria „META Spațiu & MV sci-art” aflată pe bdul Mihai Viteazu nr. 1 va deschide vineri, la ora 19:00, cu un dublu vernisaj, ultimele expoziții desfășurate în cadrul proiectelor din acest an.

O primă expoziție, „I wandered lonely as a Cloud”, care îi  reunește pe Robert Andacs, Mathias Bar, Taisia Corbut, George Crîngașu, Norbert Filep și Ada Muntean – șase artiști din Cluj cărora li se alătură artista Josepha Blanchet, din orașul francez Toulouse, prezintă o serie de lucrări de pictură, desen, instalație video, obiecte 3 D.

Inspirată de o poezie scrisă de poetul William Wordsworth, „I wandered loney as a Cloud” este o invitație deschisă la o atitudine meditativă și introspectivă asupra relației cu lumea interioară, dar și cu mediul exterior. În singurătate, există posibilitatea contemplării, a rememorării, a visului, iar în parcursul expozițional, privitorul se confruntă nu cu o singurătate pe care și-o impune, ci cu o densitate interioară temporală și spațială a intimității emoționale, transpusă în diferite dispuneri și stratificări estetice. Sau, cum spunea, pictorul romantic Caspar David Friedrich: „Artistul nu ar trebui să picteze doar ceea ce vede în fața lui, ci și ceea ce vede în el. Dacă, totuși, nu vede nimic în el, atunci ar trebui să se abțină să picteze ceea ce vede înaintea lui”. Arta nu neagă existența unei realități independente, obiective, ci, mai degrabă, o astfel de realitate poate fi descrisă doar prin experiența subiectivă a individului: lumea ne este cunoscută doar prin răspunsurile noastre imaginative la ea, iar artiștii, cu receptivitatea lor sporită la afect, sunt cel mai în măsură a le devoala.


Scala intimă a diferitelor medii – de la pictură, la desen, video și obiecte imprimate 3D – determină intensitatea concentrată a compozițiilor. Plasate într-o izolare ambiguă, lucrările expuse creează un cadru seren și marchează tranziția către un viitor optimist. Expoziția va putea fi vizitată până în data de 3 februarie.

Cea de-a doua expoziție, „Portretul colectiv al orașului”, este rezultatul unui atelier coordonat de artista Anna Bantiuc, de la Zpațiu Chișinău, în cadrul programului „Sci-art your life!”. Timp de trei zile, studenții participanți de la facultățile de artă și arhitectură – Anastasia Dem, Maria Dombrov, Ioana Oniciu, Victorina Popa, Miruna Rotar – și artistul Ilie Duță, au avut ocazia de a explora orașul prin trasee în diverse zone prin care au descoperit spațiul public dintr-o perspectivă diferită, cea a unui portret-profil care reunește viziuni diverse și personale.

În cadrul expoziției, ei prezintă rezultatul traseelor de explorare și creativitate, prin care s-a realizat portretul colectiv al orașului, un colaj divers, cu elemente unice, surprinse de fiecare dintre cei care au colaborat, un oraș construit în urma unui exercițiu intens de imaginare, negociere și integrare a unor segmente diverse într-un tot unitar. Expoziția va fi deschisă până în data de 3 ianuarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.