Prima întâlnire dedicată reprezentanților sectorului muzicii clasice din România a adus o...

Prima întâlnire dedicată reprezentanților sectorului muzicii clasice din România a adus o serie de specialiști în domeniu la Timișoara FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

Ultimele trei zile ale lunii octombrie au adus la Timișoara un eveniment unic în țara noastră, Classical ME Summit, o întâlnire care a avut scopul de a revitaliza sectorul muzicii clasice. În cele trei zile de sesiuni și workshopuri desfășurate la Timișoara Convention Center organizatorii  și-au propus să creeze  o rețea între muzicieni în vederea dezvoltării unor noi abilități și competențe în raport cu cerințele și evoluția pieței muzicale alături de  manageri ai instituțiilor de cultură din România și din străinătate, reprezentanți ai unor companii de consultanță specializați inclusiv pe sectorul muzical, operatori culturali independenți și directori de festivaluri, experți în comunicare și jurnaliști aflați în strânsă legătură cu muzica clasică.

În cadrul acțiunilor organizate de Asociația Trib’Art s-a desfășurat o sesiune susținută de Angelica Postu, numită „Bunăstarea prin muzică – De la ascultare, la pedagogie și interpretare muzicală“ și alte expuneri realizate de  Orsolya Szabo (Zsolya Cpmmunications), Miguel Angel Parera Salva (managerul Orchestrei Elvețiene) sau Julia Mihalyfy (din partea hub-ului cultural Pro Progressione Hungary).

În cadrul expunerii sale din cadrul conferinței Federico Hernández, director asociat la Harrison Parrott a subliniat impactul  pe care l-a lăsat pandemia de COVID-19 asupra muzicienilor europeni, dar și asupra agențiilor care organizează evenimente culturale și a expus  care au fost soluțiile adoptate și cum au funcționat aceste agenții în încercarea de a supraviețui. Deasemenea a subliniat cât de important este să cunoști situația politică, să ai cunoștințe despre mediul socio-economic, dar și despre jurnalism atunci când creezi evenimente, atât în ​​țara ta, cât și în cea în care urmează să susții un concert.

Ce rost are să avem artă, dacă nu avem o lume în care și pentru care să o producem? Cu această întrebare, Federico Hernandez a abordat și subiectul temerilor legate de schimbările climatice. El a atras atenția asupra cât de important este ca artiștii să țină cont de resursele pe care le folosesc în turneu, inclusiv de modul în care călătoresc dintr-un oraș în altul, dintr-o țară în alta. El a mai subliniat și faptul că artiștii și operatorii culturali au datoria de a schimba societatea prin muzică.

Întâlnirea dedicată directorilor operatorilor culturali independenți și directorilor de festivaluri i-a avut ca invitați pe ​​Cristina Uruc (Festivalul Enescu), Vlad Popescu (Festivalul Eufonia) și Sebastian Gheorgiu (Icon Arts), iar prima ediție a Classical ME Summit s-a încheiat luni seara cu o serie de discuții interesante și un concert.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.