Zeci de persoane acuzate că au pus la cale o lovitură de...

Zeci de persoane acuzate că au pus la cale o lovitură de stat, arestate în Germania

0
DISTRIBUIȚI

25 de persoane au fost arestate în cadrul unor raiduri în Germania, acestea fiind suspectate de complot pentru răsturnarea guvernului. Se spune că grupul format din persoane din extremă-dreapta și foști militari ar fi pregătit o „Zi X” pentru a lua cu asalt clădirea parlamentului Reichstag.

Un bărbat numit Heinrich XIII, dintr-o veche familie aristocratică, ar fi fost în centrul planurilor grupării care ar fi pregătit asaltul asupra parlamentului și preluarea puterii, scrie BBC.

Potrivit procurorilor federali, acesta este unul dintre cei doi presupuși lideri ai rețelei de persoane arestate în 11 state germane.

Printre complotiști s-ar număra membri ai mișcării extremiste Reichsbürger (Cetățeni ai Reichului – n.r.), care se află de mult timp în vizorul poliției germane din cauza atacurilor violente și a teoriilor conspiraționiste rasiste și antisemite. De asemenea, aceștia refuză să recunoască statul german modern.

Alți suspecți provin din mișcarea QAnon, care consideră că țara lor se află în mâinile unui ipotetic „stat profund”, care implică puteri secrete care trag sforile politice.

Ministrul de interne Nancy Faeser i-a asigurat pe germani că autoritățile vor răspunde cu toată forța legii „împotriva dușmanilor democrației”.

Se presupune că aproximativ 50 de bărbați și femei ar fi făcut parte din acest grup, despre care se spune că ar fi complotat pentru a răsturna republica și a o înlocui cu un nou stat, după modelul Germaniei din 1871 – un imperiu numit Al Doilea Reich.

„Nu avem încă un nume pentru acest grup”, a declarat o purtătoare de cuvânt a biroului procurorului federal. Ministrul de interne a declarat că acesta ar fi alcătuit aparent dintr-un „consiliu” al organizației și o ramură militară.

Raidurile de miercuri sunt descrise ca fiind una dintre cele mai mari operațiuni antiextremism din istoria modernă a Germaniei.


Trei mii de ofițeri au luat parte la 150 de operațiuni în 11 din cele 16 landuri germane, iar două persoane au fost arestate în Austria și Italia.

Aproape jumătate din arestări au avut loc în landurile sudice Baden-Württemberg și Bavaria. Se crede că mai mult de unul din cinci Reichsbürger își are sediul numai în landul Baden-Württemberg din sud-vestul țării.

Ministrul justiției, Marco Buschmann, a scris pe Twitter că se suspectează că „a fost planificat un presupus atac armat asupra organelor constituționale”.

Faeser a declarat ulterior că ancheta va cerceta „abisul unei amenințări teroriste de pe scena Reichsbürger”.

Procuratura federală a declarat că grupul a pus la cale o lovitură de stat violentă încă din noiembrie 2021, iar membrii „Rat” (consiliu – n.r.) central au avut de atunci întâlniri regulate.

Aceștia au stabilit deja planuri pentru a conduce Germania cu departamente care acoperă sănătatea, justiția și afacerile externe, a precizat procurorul. Membrii au înțeles că își pot realiza obiectivele doar prin „mijloace militare și violență împotriva reprezentanților statului”, ceea ce includea efectuarea de omoruri.

Se crede că anchetatorii au aflat despre acest grup atunci când au descoperit un complot de răpire în aprilie anul trecut, în care era implicată o bandă care se numea Patrioții Uniți.

Aceștia făceau și ei parte din scena Reichsbürger și ar fi plănuit să îl răpească pe ministrul sănătății, Karl Lauterbach, creând, de asemenea, „condiții de război civil” pentru a pune capăt democrației din Germania.

Un fost membru de extremă-dreapta al AfD din camera inferioară a parlamentului, Bundestag, este suspectat că face parte din complot și că ar fi fost alintat ca ministru al justiției al grupului. Birgit Malsack-Winkemann, care s-a aflat printre cele 25 de persoane arestate, a revenit în funcția de judecător anul trecut, iar de atunci un tribunal a respins încercările de a o debarca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.