Aproape 50 de sancțiuni pentru proprietarii de câini considerați periculoși, în patru...

Aproape 50 de sancțiuni pentru proprietarii de câini considerați periculoși, în patru localități din Timiș. Care este motivul

1
DISTRIBUIȚI
Foto: Arhivă

Polițiștii Secției 4 Rurală Peciu Nou au organizat ieri o acțiune în localitățile Șag, Sânmihaiu Român, Peciu și Parța, din județul Timiș, pentru „verificarea modului de respectare a legislației privind regimul de deținere al câinilor periculoși din categoriile I și II”.

„Ca urmare a activitățlor desfășurate, au fost identificați 68 de câini periculoși ai căror deținătorii nu respectau obligațiile prevăzute de legislația în domeniu (exemplarele canine nu erau identificate prin microcipare, nu erau vaccinate și sterilizate). De asemenea, polițiștii au constatat că pentru câinii din categoria I nu exista asigurare pentru raspundere civilă. Totodata, proprietarii câinilor nu au depus la sediul postului de poliție documentele prevăzute de lege și nu au înregistrat câinii la Asociația Chinologica Timiș”, a transmis IPJ Timiș.

În urma verificărilor efectuate, au fost aplicate 49 de sancțiuni contravenționale în valoare totala de 13.000 de lei, unor proprietari de ciobănesc caucazian, rottweiler, pitbull și cane corso.


Polițiștii timișeni au precizat că vor continua activitățile de verificare, pentru prevenirea evenimentelor negative.

Conform OUG 55 din 30 aprilie 2002, prin câini periculoși se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează:

– categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu caini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metișii lor;
– categoria a II-a: câinii din rasele Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso şi metișii lor.

În articolul 2 se detaliază că prin „câini agresivi” se înţelege:

a) orice caine care, fără să fie provocat, musca sau ataca persoane ori animale domestice în locuri publice sau private;
b) orice caine care participa la lupte între caini sau care a fost antrenat în acest scop.

De asemenea, ordonanța de urgență precizează că nu intră în categoria câinilor agresivi:

a) orice câine care atacă sau mușcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel câine;
b) orice câine folosit de unităţile de poliţie, jandarmerie, de alte unităţi militare, de unităţile vamale sau de serviciile publice de securitate, protecţie şi pază, chiar dacă, aflându-se în misiune, a atacat sau a mușcat o persoană.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.