Probleme în alimentarea cu cărbune la Colterm. Ce măsuri a anunțat administratorul...

Probleme în alimentarea cu cărbune la Colterm. Ce măsuri a anunțat administratorul special

1
DISTRIBUIȚI

Administratorul special al Colterm, Cristian Amza, avertizează că stocurile de cărbune ale companiei sunt la un nivel minim, iar aprovizionarea nu s-a făcut conform contractelor.

„Dorim să vă informăm că, la finalul lunii ianuarie 2023, stocul de cărbune era de 8.180 tone, aprovizionarea cu combustibilul necesar producerii de energie termică pentru încălzire și apă caldă de consum derulându-se constant. Cantitatea totală achiziționată în intervalul iunie 2022 – ianuarie 2023 este de 111.055 tone de cărbune, la care se adaugă stocul de la finalul sezonului anterior de încălzire, de 6.084 tone. În total, 117.139 tone cărbune, din care a fost consumată până la ora actuală cantitatea de 108.959 tone. Având în vedere că în derularea celor două contracte mari de furnizare cărbune (100.000 tone +/- 25%, respectiv 110.000 tone +/- 10%), au apărut sincope privind aprovizionarea (fiind aplicate sancțiuni conform prevederilor contractuale) pe parcursul lunii decembrie, la începutul acestui an am luat decizia de a suplimenta aprovizionările cu încă 12.000 tone, în acest sens fiind transmise comenzi și către alți potențiali furnizori.


În funcție de evoluția celor două contracte de bază, analizăm suplimentarea aprovizionărilor și pentru luna februarie”, a transmis Cristian Amza.

Stocurile de gaze naturale sunt într-o situație mai bună, nefiind probleme la acest capitol.

„În ceea ce privește situația stocului de gaze, la 31 ianuarie, aveam înmagazinată cantitatea de 18.085 MWh, din care 10.000 MWh se va consuma în luna februarie. Menționăm că, din necesarul pentru luna în curs, avem contractată cantitatea de 34.633 MWh, iar diferența necesară, de 18.200 MWh, va fi consumată în baza contractului FUI (furnizor de ultimă instanță) încheiat cu OMV Petrom. Mai precizăm că o treime din gazul necesar lunii februarie a fost deja achitată, iar diferența se va plăti în două tranșe, pe parcursul lunii în curs, așa cum s-a convenit cu furnizorii, nefiind anticipate sincope în funcționarea Colterm, cel puțin nu prin prisma aprovizionării cu combustibil”, mai spune comunicatul administratorului special.

Referitor la proiectul cu finanțare europeană intitulat „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timișoara în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană Etapa II”, administratorul special al Colterm a informat că, până în prezent, au fost finalizate lucrări pe o lungime de 7.587 metri rețea primară, dintr-un total de 9.183 metri (realizat 82,6 %) și 20.462 metri rețea secundară, dintr-un total de 20.497 metri (realizat 99,82 %). Pentru anul 2023, au mai rămas de montat următoarele lungimi de traseu: lotul 1 (rețele primare) 1.600 metri; lotul 2 (rețele secundare) 35 metri.

„Precizăm că acest tip de lucrări au fost reluate la data de 16 ianuarie 2023, pe rețelele secundare, în timp ce lucrările la rețelele primare au fost sistate la 16 decembrie 2022, urmând să fie reluate în primăvară, cel mai probabil spre finele lunii aprilie, după Paște”, mai spune mesajul lui Amza.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.