Duminica Floriilor, ziua care marchează începutul Săptămânii Patimilor

Duminica Floriilor, ziua care marchează începutul Săptămânii Patimilor

0
DISTRIBUIȚI

Biserica ortodoxă sărbătorește astăzi, 28 aprilie, cu o săptămână înainte de Sfintele Paști, Duminica Floriilor, ziua în care Iisus Christos, înconjurat de cei 12 apostoli, a intrat în Ierusalim nu pentru a aduce jertfe la templu, cum cerea legea evreilor, ci pentru a predica dumnezeirea Sa, prin cuvintele, minunile și rănile Sale. Intrarea în Ierusalim este  relatată de toți cei patru evangheliști dar denumirea populară a sărbătorii provine de la  zeița romană a florilor, celebrată tot atunci.

Floriile marchează începutul Săptămânii Patimilor, ultima din viața pământească a lui Iisus, cea a durerilor și chinurilor îndurate de Mântuitor pentru ca păcatele oamenilor să fie iertate. Este una din cele mai importante sărbători creștine, cea care vestește Paștele. Celebrată la început doar la Ierusalim, s-a răspândit ulterior în Asia Mică și Egipt, unde este menționată încă din secolul al IV-lea, iar în secolele următoare, și în Occident. Este sărbătoarea care îi pregătește pe credincioșii ortodocși pentru bucuria pe care o aduce biruința lui Christos asupra morții în Duminica Învierii.

Liturghia ținută de Florii este diferită de cea oficiată în alte duminici iar înainte de slujbă sunt binecuvântate și sfințite crenguțe de salcie – simbol al ramurilor de măslin cu care a fost întâmpinat Iisus după minunea învierii lui Lazăr care prevestea biruința asupra propriei morți.


Acestea sunt luate acasă de credincioși și așezate la icoane, pentru a-i păzi pe cei din casă de boli. În ziua de Florii se fac procesiuni prin care se rememorează intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, iar în seara acestei zile, în biserici încep deniile, slujbe speciale care amintesc patimile Mântuitorului pe drumul Crucii, de la intrarea în Ierusalim până la moartea și Învierea Sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.