Spectacole speciale la Teatrul German și Teatrul Maghiar din Timișoara, cu ocazia...

Spectacole speciale la Teatrul German și Teatrul Maghiar din Timișoara, cu ocazia deschiderii Capitalei Europene a Culturii

0
DISTRIBUIȚI

Ziua de 17 februarie, când are loc deschiderea oficială a capitalei europene a culturii la Timișoara, va fi marcată de teatrul german printr-o colaborare cu Radio România, prin Teatrul Național Radiofonic, care va difuza o premieră absolută de teatru în concert, un spectacol sonor cu public care va avea loc în sala teatrului german timișorean, de la ora 19:30, cu transmisie în direct pe Radio România Cultural.

Publicul va putea descoperi etapele producției unui spectacol de teatru radiofonic, o reprezentație unică, transmisă în direct în întreaga țară. Subiectul scenariului original „1989. Cifre” evidențiază contribuția rezistenței culturale timișorene la declanșarea protestelor din 1989, scenariul incluzând și fragmente din opera poetică a lui Georg Trakl, unul dintre reprezentații de seamă ai expresionismului austriac. Spectacolul spune povestea unui grup de tineri rockeri care, printr-un concurs de împrejurări, vor incita la reacție împotriva acțiunilor securității asupra susținătorilor pastorului Tőkés, oferind contextul pentru restituirea spiritului de libertate pe care orașul l-a apărat și inspirat prin mișcarea rock a deceniului prerevoluționar.

Înregistrări sonore și de arhivă dar și mărturii ale unora din cei care au fost implicați în evenimentele din 15-22 decembrie 1989, restituie o semnificativă istorie sonoră timișoreană, neconsemnată până astăzi. Documentarea pentru scenariul spectacolului a fost făcută de actrițele Ida Jarcsek-Gaza, Tatiana Sessler-Toami și  Simona Vintilă, iar Ilinca Stihi, regizor la departamentul Teatrul Național Radiofonic este cea care a dat viață acestui spectacol.

Teatrul maghiar va marca în 17 și 18 februarie, de la ora 17,00, deschiderea capitalei culturale cu spectacolul „Orașul paralel 2: Fabric”, realizat împreună cu teatrul german, CiviCultua și asociația Diogene, o experiență inedită inspirată din povești ale cartierului, care are ca punct de plecare stația de vaporetto Corneliu Coposu și se desfășoară apoi la centrul reformat  Noul Mileniu.

În 19 februarie va avea loc o paradă de marionete imense din Veszprém și Timișoara, concepută special pentru lansarea oficială a programului cultural Veszprém-Balaton 2023, în interpretarea teatrului de păpuși Kabóca, care va fi prezentată și în deschiderea capitalei culturale timișorene, cu participarea artiștilor locali alături de cei din orașul maghiar.


Parada marionetelor gigantice va fi urmată de un spectacol nonverbal, în interpretarea păpușarilor teatrului de păpuși Kabóca și ai teatrului maghiar „Csiky Gergely”. Tot în 19 februarie, în sala mare a teatrului, va avea loc spectacolul invitat al teatrului Dunakanyar din Vác, comedia „Liliomfi”, care va fi supratitrat în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.