Pe ce subiecte s-au ciondănit liberalii și USR-iștii la adoptarea bugetului Timișoarei...

Pe ce subiecte s-au ciondănit liberalii și USR-iștii la adoptarea bugetului Timișoarei pentru 2023

0
DISTRIBUIȚI

Bugetul Timişoarei pentru anul 2023 a fost votat astăzi, online, în unanimitate, cu mai multe amendamente, după amânarea de săptămâna trecută. Consilierii locali şi inclusiv primarul Dominic Fritz au propus amendamente şi refuzul de a vota două dintre acestea au mai generat câteva discuţii în înţepături între „taberele” PNL şi USR.

2.354.525.130 lei este bugetul total anunţat pentru anul 2023. 46,2% din sumă e destinată funcţionării iar restul pentru dezvoltare. La investiţii, cea mai mare sumă vizează transportul (55,13%), unde peste 188 de milioane sunt alocate achiziţiilor de mijloace de transport public – autobuze electrice, aproape 70% din sumă e acoperită din fonduri europene. Peste 92 de milioane sunt alocate pentru reabilitatea liniilor de tramvai, 73 milioane pentru Pasajul Solventul, peste 61 milioane pentru mijloace de transport nepoluat iar alte peste 55 milioane pentru înnoirea flotei de tramvaie. Acoperite în mare parte din fonduri europene, cu excepţia Pasajului Solventul, care are finanţare de peste 50% din fonduri naţionale – controversatul Program „Anghel Saligny”. De altfel, la finalul şedinţei, viceprimarul Cosmin Tabără a bătut obrazul useriştilor care nu credeau în acest program guvernamental.

147.995.400 lei, adică 11,69%, e suma dedicată învăţământului, care cuprinde investiţii în reabilitări sau construcţii la colegiile „Emanuel Ungureanu”, Waldorf, „Lenau” sau Gen. 30, dar şi sală de sport la Gen. 25. În total 61 de proiecte. Sunt prevăzute peste 130 milioane, peste 10% în diverse proiecte, reabilitări termice în domeniul „Locuințe, servicii și dezvoltare publică”. Aproape 10% vor fi investiţi şi în sănătate. Cea mai mare sumă, 23 de milioane merge în dotarea Spitalului Municipal de Urgenţă Timişoara. Pentru „Cultură, recreere și religie”, suma e de 79.345.190 lei, 6,27%, şi include reabilitarea cinematografelor Studio şi Timiş. Dar şi 10 milioane pentru PT + construire stadion structură metalică pe Calea Buziaşului – celebrul stadion „Lego”. Din suma totală însă alocată arenei în acest an s-au mai „păpat” sume mai mici la amendamente pentru startarea altor proiecte.

Documentul cu toate sumele aferente fiecărui domeniu poate fi parcurs AICI.

Consilierul local Mihaela Rusu a propus un nou corp pentru cantină la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu”, pentru PT, ulterior restul banilor ar urma să vină din fonduri europene.


100.000 de lei pentru acest obiectiv sunt luaţi de la sport, adică stadionul „Lego”. Amendamentul a fost adoptat în unanimitate, neexistând pericolul să afecteze proiectul stadionului care e de aşteptat abia să înceapă anul acesta. „Suma cea mare la stadion va fi trasă oricum în toamnă, până atunci putem face rectificări. Acesta e un DALI care trebuie să înceapă acum cu o sumă mică… Nu e în pericol stadionul”, şi-a liniştit Dominic Fritz colegii. Viceprimarul Cosmin Tabără a adăugat: „ce luăm de acolo să completăm în credit de angajament, ca să fie toată suma”.

Alte amendamente au cuprins 538.000 lei pentru suplimentarea burselor elevilor, igienizarea spaţiului dintre străzile Banatului şi Ardealului cu 10.000 de lei, dar şi diferite redistribuiri, inclusiv la capitolul baze sportive, unde viceprimarul Tabără a cerut bani pentru Complexului Sportiv „Bega”, terenului de rugby şi sala „Constantin Jude” (dotări). Fritz a venit cu propriul amendament în domeniul culturii 1.022.000 lei pentru Teatrul German, 786.000 lei pentru Teatrul Maghiar, 2,7 milioane la Filarmonica Banatul suplimentaţi din bani de anul trecut de la guvern. „Numai să nu luaţi de la stadion”, a precizat mai în glumă, mai în seriors, Tabără. Doar două amendamente nu au trecut la vot. Consilierul Barabas a propus o sumă pentru aniversarea a 75 de ani a LPS Banatul, fără să-i lămurească pe ceilalţi de sursa banilor sau de unde se va tăia. În timp ce consilierul Căldăraru a propus „a treia sau a patra oară” un concurs de soluţii pentru Monumentul Revoluţiei din Timişoara, „în Parcul Scudier, pe actuala locaţie de platou, monumentul soldatului sovietic”, cu suma de 50.000 lei din bugetul local. Fritz a spus că şi-a rugat colegii din USR să nu voteze acest amendament pentru că nu a fost trimis în scris, dar ca idee e de acord un astfel de monument şi a propus să se revină asupra lui în iunie la o rectificare. La vot doar zece au votat pentru, nouă împotrivă şi au fost patru abţineri. Fapt ce a declanşat o nouă dispută verbală între „tabere”.

Lulciuc a intervenit: „PNL îşi cere scuze faţă de revoluţionari… Executivul Primăriei a considerat că nu e oportun”. Acelaşi consilier local a amintit de alte voturi politice, Fritz a replicat: „Eu nu urmăresc după ce partid politic a făcut când orice amendament”. Nu a lipsit nici o înţepătură marca Ruben Laţcău, care a spus că se bucură de libertatea democratică de care se bucură pentru discuţii şi că după opt ani consilierii liberali intervin cu diverse amendamente.

Ceasul floral a fost un alt subiect de discuţie, Tabără amintind expiră în aprilie autorizaţia de construcţie: „Fiţi foarte atenţi la acel deviz”. Liberalul Dan Diaconu a ţinut să aibă un „ultim cuvânt”: „…sumele sunt absolut nerealiste din punct de vedere al veniturilor… Şi meritul vostru e foarte scăzut”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.