Două cărți despre istoria Banatului, lansate simultan la Timișoara

Două cărți despre istoria Banatului, lansate simultan la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Fundația Politehnica Timișoara organizează în data de 29 martie, începând cu ora 13:00, în sala mare a Senatului UPT, o dublă lansare: „Banatul otoman. Studii istorice” și „Scurtă istorie a Banatului medieval, secolele X-XVIII”, semnate de istoricii Ioan Hațegan și Alexandru Kósa, cercetători la Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu” ai filialei Timișoara a Academiei Române.

Perioada cuprinsă între anii 1552 și 1716, în care Banatul a fost ocupat de Imperiul Otoman, a fost cercetată în ultimele decenii în mai multe studii și lucrări speciale, datorate mai ales cercetătorilor Cristina Feneșan, Ioan Hațegan și colaboratorilor  săi, multe fiind însă publicate în reviste mai greu accesibile. Lucrarea de față dorește să-i ajute pe cei interesați să aibă o imagine cât mai reală asupra acestei perioade din istoria provinciei în cei 164 de ani de ocupație otomană, care a început cu impunerea noii stăpâniri și a luat sfârșit o dată cu trecerea Banatului în sfera de influență creștină a Habsburgilor, dar a fost marcată de multe influențe orientale care și-au pus amprenta asupra acestui spațiu. Cartea descrie cadrul geografic al Banatului, o regiune distinctă, delimitată de mari forme de relief și ape, împărțită însă după tratatul de la Versailles din 1919 pe alte criterii, și cadrul istoric, precum și contextul în care s-au desfășurat evenimentele, analizează momentele de răscruce  din această perioadă și  descrie vilayetul Timișoarei, cetățile și garnizoanele otomane, nemulțumirile băștinașilor, Timișoara în timpul Mitropolitului Iosif cel Nou de la Partoș și amintește beilerbeii de Timișoara.


Studiile anterioare au fost completate  cu un capitol despre oaspeții Timișoarei medievale, printre care un sultan, o poveste despre legendă și adevăr în „Voievodul Țiganilor”, a cărui acțiune se petrece și în Banatul otoman și o relatare despre evoluția denumirii acestui teritoriu și a întregii provincii, cu principalele repere cronologice, documente și mărturii.

Cel de-al doilea volum este o amplă prezentare a Banatului medieval, din dorința de a promova această epocă istorică în contextul evenimentului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Începutul epocii este marcat de ducatele bănățene conduse de Glad și Ahtum, și continuă cu prezentarea instituțiilor medievale, a claselor sociale și a structurii etnice a populației și a culturii medievale. Sunt relatate, de asemenea, conflictele cu otomanii, e descris sistemul defensiv bănățean, de la fortificațiile de pe malul Dunării până la cele de pe Mureș, personalitățile medievale marcante din spațiul bănțean și problematica stăpânirii otomane în Banat până la campania prințului Eugeniu de Savoya, care a marcat includerea Banatului într-o nouă arie cultural-istorică.

Apariția volumelor, apărute la editura și tipografia timișoreană David PressPrint, a fost finanțată de Complexul Muzeal Arad, din dorința de a promova istoria și cultura locală și regională. Cărțile se pun în vânzare doar în format electronic, costul ambelor volume fiind de 50 de lei. Alte informații pot fi obținute pe adresa de e-mail kosa_alexandru@yahoo.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.