CCIAT a participat, alături de 20 de companii din Timiș, la Forumul...

CCIAT a participat, alături de 20 de companii din Timiș, la Forumul de Afaceri și Investiții Serbia – România de la Belgrad

0
DISTRIBUIȚI

În cursul zilei de astăzi, reprezentanți ai 20 de companii din județul Timiș au participat la Forumul de Afaceri și Investiții Serbia – România, care a avut loc la sediul Camerei de Comerț și Industrie a Serbiei din Belgrad.

Forumul, ale cărui lucrări au fost deschise de Mihailo Vesović, director al departamentului Analize Strategice, Servicii și Internaționalizare din cadrul CCI a Serbiei, Mihai Daraban, președintele CCI și Florica Chiriță, președintele CCIA Timiș, s-a axat pe dezvoltarea relațiilor economice bilaterale, pe consolidarea prezenței firmelor românești pe piața din Serbia și pe atragerea de noi investiții în România.

În mesajul transmis, Florica Chiriță a subliniat: „Mă bucur să revin în țara dumneavoastră, de care mă leagă amintiri frumoase. Serbia este prima țară unde Camera de Comerț și Industrie Timișoara a organizat prima misiune economică din istoria sa «modernă», în septembrie 1990, când am vizitat Centrul Expozițional Novi Sad. Serbia este și țara cu care am semnat cele mai multe convenții de colaborare cu camere de comerț regionale – nouă la număr, inclusiv cu Camera Națională a Serbiei. Mai mult, Serbia este țara cu care am derulat cele mai multe proiecte europene transfrontaliere și regionale. În total, 16 proiecte cu o valoare de peste 5,6 milioane de euro. (…) Dacă domnul președinte Daraban a vorbit despre relațiile cu Serbia la nivel național, eu vreau să mă refer la nivelul județului Timiș.


Conform statisticilor oferite de Direcția Regională Vamală Timișoara, importurile realizate de către companiile timișene cu Serbia înregistrate în 2022 au cunoscut o creștere semnificativă față de anul precedent. Astfel, cifrele indică următoarele: valoarea importurilor a fost de 86,9 milioane de euro, iar cea a exporturilor a fost de 19,6 milioane de euro. Numărul firmelor cu asociați din Serbia înmatriculați la O.R.C. este de 343 de firme, cu un capital social subscris de 7,2 milioane de euro. În clasamentul investitorilor străini din județul Timiș, Serbia se poziţionează pe locul patru ca număr de firme și pe locul 18 ca valoare a capitalului social subscris. Putem face mult mai mult, cu voință și eforturi de ambele părți, județul Timiș fiind cel mai mare județ din România și având cea mai numeroasă comunitate de etnici sârbi din țară, sunt convinsă că avem toate «ingredientele» pentru a face afaceri de succes”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.