Proteste ale profesorilor în mai multe orașe din vestul țării (foto)

Proteste ale profesorilor în mai multe orașe din vestul țării (foto)

0
DISTRIBUIȚI
Arad

Atitudinea sfidătoare a guvernanților față de revendicările îndreptățite ale corpului profesoral din România, garant al unei Românii educate nu doar în vorbe ci și în fapte, nu a făcut decât să irite și mai mult dascălii, care s-au săturat de promisiunile primite de-a lungul anilor, niciodată îndeplinite, și așteaptă de prea multă vreme ca învățământul românesc să nu mai fie tratat ca o Cenușăreasă.

De la „România educată” la „România eșuată”

Atât cei care fac legile cât și cei care trebuie să le aplice continuă însă să fie primii care le încalcă și în loc să ia în seamă solicitările profesorilor, pentru a evita, cât se mai poate, ceea ce până și Klaus Iohannis a ajuns să numească „România eșuată”, au încercat antica stratagemă „divide et impera”, încercând să atragă de partea lor părinții și elevii, și să mituiască dascălii cu niște firfirici, după un model care a devenit politică de stat, patentat pentru pensionari și alte categorii sociale disprețuite, neimportante pentru interesele clasei politice.

Gafele guvernanților au scos profesorii în stradă

Profesorii, cei mai mulți cu studii universitare reale și făcute la vreme, refuză însă să se mai lase umiliți de sfertodocții care au ajus să conducă țara și nu sunt în măsură să aprecieze importanța oamenilor cu carte pentru societate.

După eșecul repetatelor negocieri purtate între premierul actual și cel aspirant, urmați de un adevărat desant ministerial scos la înaintare  pentru discuții cu reprezentanții sindicatelor, și în cadrul cărora oferta făcută acestora a fost o succesiune de gafe grosolane rezultatul a fost decizia profesorilor de a ieși în stradă, nu numai la București, ci în toate orașele importante ale țării.

Proteste în orașele din vestul țării

La Timișoara, câteva sute de profesori au protestat astăzi în fața Prefecturii, cu lozinci, cerând repetenților ajunși la conducerea țării să nu-și mai bată joc de învățământ și salarii decente pentru cei care au sarcina de a educa generațiile viitoare. Un protest cu cereri similare s-a desfășurat și la Lugoj, în fața Casei Sindicatelor, și o nouă ieșire în stradă este anunțată pentru ziua de luni, în fața Prefecturii Timiș. Și la Arad, profesorii și alți angajați în sistem, din oraș și nu numai, au protestat în fața prefecturii, cerând totodată înțelegere din partea părinților și elevilor, care ar avea primii de câștigat de pe urma unui învățământ  construit pe baze sănătoase, și s-au arătat deciși să continue greva atâta vreme cât va fi nevoie.

La Deva, câteva sute de dascăli îmbrăcați în negru au protestat printr-un marș al tăcerii în centrul orașului și au depus în fața prefecturii și a inspectoratului școlar pixuri și stilouri – uneltele lor de lucru, nemulțumiți de obtuzitatea cu care guvernanții, din neștiință sau (și) reavoință se încăpățânează să trateze problemele lor și ale învățământului românesc, și refuză, ca toți ceilalți colegi, să fie tratați ca niște asistați social, aflați la mila guvernului.

Sute de profesori și personal auxiliar din Reșița s-au alăturat colegilor lor din întreaga țară și au pichetat prefectura, cerând nu doar salarii decente, ci și respect pentru meseria lor, baza modelării valorilor unei nații, cu convingerea că doar uniți profesorii vor putea obține ceea ce merită, atât pentru ei, cât și pentru copiii pe care se străduiesc să îi educe, de multe ori în condiții precare.


După o zi festivă, marcată de vizite prezidențiale, în care profesorul Carmen Iohannis s-a erijat în spărgător de grevă, și profesorii din Sibiu au decis să iasă în stradă.

Surse foto: renasterea.ro, tion.ro, aradon.ro, mesagerulhunedorean.ro, expressdebanat.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.