A fost inaugurat Muzeul Apei de la Timișoara. Când poate fi vizitat

A fost inaugurat Muzeul Apei de la Timișoara. Când poate fi vizitat

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

Ziua Internațională Art Nouveau, sărbătorită în 10 iunie, a prilejuit ieri inaugurarea Muzeului Apei din calea Urseni, ca parte a vieții culturale timișorene, evidențiind astfel rolul patrimoniului alcătuit din clădiri istorice introduse în circuitul cultural și turistic, în anul în care Timișoara este capitală europeană a culturii.

Un monument de arhitectură industrială

Complexul de clădiri de la Urseni, construit între anii 1911 și 1912, era alcătuit din edificiul supranumit OZN care adăpostea grupul de foraje, clădirea în care avea loc tratarea apei pentru a o face potabilă și clădirea pompelor, de unde apa era distribuită în rețea printr-o rețea de 90 de kilometri care era legată de turnurile de apă din Iosefin și Fabric. Clădirile au fost renovate și reamenajate iar la intrarea în parc s-a ridicat un pavilion nou, pentru primirea vizitatorilor, organizarea unor expoziții temporare și diferite evenimente culturale.

Clădirea care a fost amenajată ca un muzeu al apei este un monument de arhitectură industrială construit în stil Secession după planurile arhitectului Székely László. A fost dată în folosință în anul 1914, fiind o parte a proiectului de alimentare cu apă și canalizare a orașului, realizat de Stan Vidrighin, și a funcționat până în 1991, când a intrat în conservare, ulterior fiind restaurată de Aquatim ca un spațiu de interferență între știință, tehnologie și artă. Aici pot fi văzute exponate tehnice, utilaje vechi, fotografii care surprind detalii inedite legate de istoria alimentării cu apă a Timișoarei și Banatului, numeroase documente, cărți și hărți, precum și date despre personalități ale orașului care au jucat un rol decisiv pentru realizarea acestei grandioase lucrări.

Povestea apei orașului

Principala clădire a vechii uzine de apă va spune vizitatorilor povestea apei orașului și va fi, în lunile următoare, locul în care vor avea loc ateliere pentru copii, expoziții concerte sau diverse spectacole.

Muzeul Apei, acest obiectiv cultural-turistic inedit, va avea și un festival propriu, intitulat „Seri de vară la muzeu”, din dorința de a atrage un număr cât mai mare și mai divers de vizitatori.

În această lună, muzeul va putea fi vizitat în zilele de marți, între orele 15:00 -18:00, și sâmbătă, de la 11:00 până la 14:00, urmând ca din luna iulie, programul de vizitare să fie extins, iar accesul este gratuit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.