„Casa pianului”, comoara ascunsă din centrul vechi. Povestea fascinantă a arădeanului Jacques...

„Casa pianului”, comoara ascunsă din centrul vechi. Povestea fascinantă a arădeanului Jacques Faix (foto)

0
DISTRIBUIȚI

Un loc mai puțin cunoscut în orașul Arad, care poate fi un obiectiv turistic interesant pentru turiștii care poposesc în oraș și sunt în căutarea unor locuri inedite, este Casa pianului – Jacques Faix, aflată pe strada Episcopiei, nr. 25.

Casa în care a locuit Jacques Faix a fost renovată și a devenit casă memorială, găzduiește unul din pianele fabricate de Jacques Faix și aici se organizează evenimente culturale menite să reînvie vremurile în care cultura era extrem de prețuită de locuitorii Aradului.

Un maestru în arta fabricării pianelor

Născut la Arad în 1870, într-o familie cu origini probabil franceze, despre care se presupune că a venit din Slovacia, Jacques Faix și-a făcut ucenicia în atelierul de tâmplărie al bunicului său pentru a absolvi școala de arte și meserii din Arad, același atelier în care, timp de doi ani, fusese ucenic și cel care avea să devină cunoscutul pictor Munkácsy Mihály.

La 19 ani a plecat la Viena, unde, timp de șapte ani, și-a continuat ucenicia la cel mai renumit constructor de piane din Viena, Anton Pokorny, a călătorit în mai multe țări unde a vizitat și alte ateliere de fabricare a pianelor pentru a deprinde tainele meseriei, și și-a deschis un atelier în capitala Imperiului Austro-Ungar. În scurt timp a devenit un adevărat maestru în arta fabricării pianelor, fiindu-i recunoscută calitatea impecabilă a acestora. A devenit un nume cunoscut la Budapesta, Praga și chiar Viena pentru pianele care ieșeau din mâinile lui, remarcabile atât pentru excepționala lor sonoritate cât și pentru aspectul lor estetic, asigurat de detalii sculpturale și de pictură specifice epocii.

Sucesul i-a fost asigurat mai ales de măiestria cu care fabrica pianele, dar și de relația apropiată cu membri ai familiei Neumann, care au studiat la Viena în aceeași perioadă și l-au ajutat să frecventeze lumea bună din capitala imperială, ceea ce  i-a asigurat o viață confortabilă atât la Viena cât și în casa de pe strada Episcopiei din Arad unde s-a stabilit ulterior.

O viață muzicală ca la Viena

Imediat după căsătoria în 1901 cu prima sa soție, Maria Pessek,  o cunoscută pianistă, Jacques Faix a revenit la Arad, unde a trăit până la sfârșitul vieții, în 1950. Era orașul în care directorul conservatorului arădean, primul de pe teritoriul de azi al României și al șaselea din Europa, vorbea despre importanța pe care o avea muzica în viața comunității și i-a propus lui Jacques Faix să ofere melomanilor stilul vieții muzicale vieneze, demersul său fiind susținut public de familia Neumann.

Faix și-a deschis atelierul de pe strada numită la vremea respectivă Batthany și a organizat concerte și serate muzicale pentru protipendada orașului la hotelul „Crucea Albă” (actualul Ardealul) dar și în propria casă. Printre oaspeții săi s-au numărat Ady Endre, în mai multe rânduri, și violoncelistul Pablo Casals, care a concertat la Arad în 1912.

Primul club fotografic din Arad

Jacques Faix s-a făcut remarcat și pentru fotografiile sale deosebite, premiate la expoziții internaționale. A promovat arta fotografică, prea puțin cunoscută în oraș la vremea respectivă, iar expozițiile sale de fotografii, ridicate la rang de artă, astăzi de o mare valoare documentară, atrăgeau un public extrem de numeros.

În 1906 a înființat la Arad primul club fotografic, un an mai târziu organizând la Arad prima expoziție fotografică de pe întreg teritoriul Ungariei. A reușit să dobândească o recunoaștere internațională, fiind premiat la Budapesta, Viena, Berlin și Paris, unde, în 1911, a obținut medalia de argint la expoziția internațională de fotografie. În anii interbelici a organizat la Arad mai multe expoziții de fotografie, susținut fiind de Vasile Goldiș, dar construcția pianelor, concertele și muzica de salon au intrat oarecum în declin. Fotoclubul, al cărui președinte și membru a fost, a fost desființat în anii celui de-al doilea război mondial și avea să fie reînființat în 1968.

Jacques Faix a făcut parte din elita orașului, contribuind considerabil la viața culturală arădeană, și a impulsionat turismul arădean într-un mod original, prin organizarea unor serate muzicale în „Salonul Pianului”, o încăpere cu un farmec aparte din casa părintească, devenită celebră în epocă.

Casă memorială și spațiu de cultură

Lumea în care a trăit Jacques Faix, cu valorile ei, avea să fie spulberată de tancurile sovietice, care au pus capăt unei epoci și au impus o lume care îi era străină și pe care a părăsit-o la scurtă vreme, la vârsta de 80 de ani, căzut în uitare.


Soția lui a trăit până în anii ʹ80 într-un apartament al fostei lor case, care fusese naționalizată.

Astăzi, casa a fost restaurată de actualul proprietar, care rămăsese impresionat aflându-i istoria, reușind să readucă și un pian fabricat de renumitul meșter, și a redat acesteia locul meritat cu ajutorul asociației Jacques Faix pe care a înființat-o. Aici se organizează, periodic, concerte și alte evenimente culturale de ținută, după modelul celor organizate odinioară de Jacques Faix, în restul zilelor putând fi vizitată ca muzeu.

Surse foto: casapianului.ro, cniptarad.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.