Bucuria Cupei, pentru Phoenix Buziaş, care a eliminat-o pe Politehnica în prelungiri....

Bucuria Cupei, pentru Phoenix Buziaş, care a eliminat-o pe Politehnica în prelungiri. Surprize pentru timişene la stabilirea seriilor din „C”

0
DISTRIBUIȚI

Politehnica Timişoara a avut parte de un start de sezon 2023-24 uşor ratat, prin eliminarea din Cupa României, încă din Turul 2, primul în care a şi intrat. Cu o victorie deja la activ „în oficiale”, Phoenix Buziaş s-a impus în duelul destul de echilibrat de la Lugoj, cu 2-0 în reprizele suplimentare, după ce egalitatea fără goluri a persistat după 90 de minute die joc.

Poli nu a început rău. În minutul 9, David Ciurel, titularizat deşi a sosit de curând lângă fratele accidentat, a pătruns pe lângă Mada, polistul împrumutat la Phoenix, şi a trimis o scăriţă peste Lăpădat, dar mingea s-a dus în plasa laterală. Peste alte nouă minute, Vlaicu a reluat cu capul puţin pe lângă poartă din centrarea lui Taub. Treptat însă Buziaşul a echilibrat, dacă nu a şi plusat la capitolul ocazii. Principalul pericol a fost Bădăuţă, fostul golgheter din „C” al alb-violeţilor, care a avut prima şansă mare în minutul 38. Următoarea a venit în debutul părţii secunde (min. 50), mingea ocolind de puţin ţinta şi cu această ocazie. Iar după o perioadă cu dominare teritorială pentru echipa antrenată de Cosmin Petruescu au venit şi minute mai bune pentru timişoreni. Curescu a intrat inspirat şi şi-a depăşit de multe ori adversarii, care l-au faultat în preajma careului. „Libere” la care Marincu s-a descurcat mai prost ca în teste, de altfel tânăra „aripă” a fost schimbată apoi. În minutul 71 se putea acorda chiar penalty la o pătrundere a aceluiaşi Curescu, dar arbitrul Roman a optat pentru acordarea unui fault pentru primul contact suferit de jucător, în afara careului. Totuşi, meciul putea să se încheie cu 1-0 pentru Buziaş după 90 de minute, căci Mitre, cu toată poarta în faţă, a trimis în transversală în minutul 81. Timpul „normal” de joc s-a încheiat cu Poli mai în vervă, dar fără să cadreze şut pe poartă, aşa cum s-a întâmplat şi cu torpila lui Taub din prelungirile clasice.

Prelungirile au părut o angoasă pentru jucătorii ambelor echipe, nu că primele 45 sau 90 de minute au fost extrem de spectaculoase. Oboseala a dus la schimbări în echipa timişoreană iar imediat după următoarea întinerire, în startul reprizei a doua de prelungiri, gazdele de pe hârtie au dat prima lovitură. O combinaţie rară în preajma careului a dus la deschiderea oportunităţii pentru Ferţu (106), care a trimis în dreapta lui Murariu pentru 1-0. Pe o altă contră Buziaşul a făcut 2-0 prin Nagy, găsit bine în careu.

Succesul a fost gustat de cei din Buziaş, care câştigaseră primul tur cu 7-1 la Dudeştii Vechi. Dintre timişene a avansat mai departe şi Ghiroda, care a trecut cu 2-0 de Ripensia. Mai bine zis de juniorii roş-galbenilor, între care au figurat şi nume testate de curând de … Poli, Rancov şi Cristea.

Phoenix Buziaş: Lăpădat – Nagy, Nicolescu, A. Mada, Pamfile – Mitre, Ferţu, Românu (71, Savu), Grancea (71, Horcea) – Bădăuţă (71, Chistrugă), Pădurariu (90+1, P. Paleacu). Pe bancă: Flonta – Angheli, Murgu, Borca. Antrenor: Cosmin Petruescu.

Politehnica: Murariu – D. Radu (106, D. Roşu), Bocşan (cpt.), Vlaicu, Taub – Pureca (106, E. Adam), I. L. Rotariu (56, Curescu), D. Ciurel – Marincu (88, Ehling), Paşcalău (97, Huminic), D. Popa. Pe bancă: Mikloş – M. Oprea. Antrenor: Paul Codrea.

În ciuda eşecului, jucătorii lui Poli nu au fost admonestaţi de galeria deplasată în număr consistent pe malul Timişului, dimpotrivă fanii şi-au susţinut echipa pe tot parcursul jocului şi i-au chemat la ei pe tinerii alb-violeţi la final.

„Cred că de aici trebuie să pornim, şi galeria înţelege că ce facem noi aici, începem o reconstrucţie, nimeni nu a zis că va fi uşor, că vom câştiga toate meciurile, că vom câştiga campionatul la pas.


Ştiam că va fi greu. Încercăm să promovăm tinerii din academie, încercăm să facem o echipă bună, probabil că avem nevoie de mai mult timp şi asta s-a văzut. Jucătorii cu experienţă de la Buziaş au făcut diferenţa şi avem de lucru, ştiam asta. Sigur că voiam să câştigăm, suntem dezamăgiţi că nu am câştigat. Dar băieţii au luptat, au dat cât au avut, cu greşelile de rigoare. Eu cred că putem să îmbunătăţim foarte mult jocul nostru. Avem nevoie, azi aveam pe bancă trei fundaşi, doi mijlocaşi, niciun atacant, bineînţeles că ne mai trebuie în atac, mai trebuie şi la mijloc un jucător cu experienţă. Se vede, contează. La ei a jucat şi Nicolescu – care e şi arbitru, nu ştiu câţi ani are, s-a văzut experienţa lui. Îl avem şi noi pe Bocşan, dar mai avem nevoie de unul-doi, că sunt puţini seniori, avem foarte mulţi „Under” şi ne trebuie până la urmă şi plusvaloare, că jucătorii tineri cresc bine când au lângă ei jucători valoroşi în echipă”, a declarat Paul Codrea.

„În primul rând felicitări jucătorilor ambelor echipe. La 120 de minute în etapa aceasta de pregătire în care ne aflăm, atât noi, cât şi celelalte echipe care joacă prelungiri, e un pic cam mult. Dar dacă ăsta e regulamentul, trebuie să ne adaptăm. Poate din punct de vedere calitativ nu a fost un joc foarte reuşit, dar s-a jucat cu foarte multă determinare, mult entuziasm. Şi chiar am fost plăcut impresionat de emulaţia care s-a creat în jurul acestui joc. Nu ştiu, sincer, în ţară, câte partide de Cupă au reuşit să adune atâţia spectatori la un joc. Şi aici e meritul atât al oaspeţilor, de azi, ai Politehnici. Şi noi suntem tot oaspeţi, dar se vede că şi Lugojul, un oraş iubitor de fotbal, au fost şi foarte mulţi lugojeni. Cu cine au ţinut? Nu ştiu, rămâne de văzut (…) Cred eu că ar trebui să se umble puţin la regulament în tururile astea preliminare. Dacă după 90 de minute rezultatul e egal, după patru săptămâni de pregătire, nu ştiu câte echipe sunt pregătite să ducă 120 de minute. Dar ceea ce rămâne e rezultatul. Mă bucur pentru băieţi, e o victorie de moral. Nu e la îndemâna oricui să elimine Politehnica. Sigur, vor exista acum cârcotaşi care vor spune că Politehnica nu e ce a fost odată. Eu zic că Politehnica se va bate cu şanse reale la promovare. Am încredere în Paul şi în jucătorii care alcătuiesc acum lotul Politehnicii”, a spus Cosmin Petruescu, tehnicianul Buziaşului, după acest meci.

FRF a „tăiat” Timişul în două

Înaintea meciului concentrarea echipelor a fost puţin tulburată de vestea „aranjării” seriilor din „C”. Timişul a fost rupt, practic, fiind prezent acum în două serii: a 7-a şi a 8-a. Politehnica e în cea din urmă, cu FC Bihor (trecută cu denumirea ACSF Oradea), CSC Peciu Nou, CS Avântul Periam, ACS Progresul Pecica, CS Şoimii Lipova, CS Socodor, CS Crişul Chişineu-Criş, CS Gloria Lunca-Teuz Cermei şi ACS ACB Ineu.

„Într-un fel ne avantajează, cel puţin din punct de vedere al deplasărilor, că noi avem deplasări scurte. Am văzut cealaltă serie, pentru Buziaş şi Ghiroda, e defavorabilă, cu deplasări foarte lungi, la care trebuie să mergi probabil cu o zi înainte. Mă bucur că am picat în seria asta, cel puţin la prima vedere, după care vom vedea cum ne vom descurca… Ideea e să îmbunătăţim noi ce avem de îmbunătăţit şi avem mult de îmbunătăţit şi apoi să vedem ce va fi”, a comentat Paul Codrea seria alb-violeţilor.

Următorul joc al lui Poli va fi sâmbătă, un amical pe terenul celor de la CSM Deva.

Phoenix a părut mai bulversată, fiind afectată aparent şi financiar de decizia extremă. Doar Ghiroda, din Timiş, mai e alături de ea în Seria a 7-a, formată şi din Voinţa Lupac, Viitorul Şimian, U Craiova 2, ACSO Filiaşi, CSO Turceni, Tg. Cărbuneşti, Jiul Petroşani şi CSM Deva. „Asta a fost primul lucru la care trebuie să umblu la şedinţa tehnică dinaintea jocului. La mentalul şi moralul jucătorilor. Erau cu toţii deprimaţi, erau cu toţii căzuţi oarecum psihic când au văzut seria din care facem parte. Nu din punct de vedere valoric, pentru că este prematur să discutăm de valoare, cât din punct de vedere al distanţelor rutiere. Aici e principala problemă, dar dacă aşa s-a decis, aşa a decis Federaţia, cu siguranţă că ne vom adapta, vom găsi resurse, şi materiale şi sportive şi financiare, ca să facem faţă cu brio şi în această serie. Ne-am fi dorit o serie poate cu echipe mai apropiate, localităţi limitrofe, dar dacă nu a fost să fie trebuie să ne adaptăm. Poate din punct de vedere al diversifităţii s-ar putea să fie un pic mai atractivă, pentru că întâlnim echipe pe care nu le cunoaştem, nici ele pe noi şi poate va fi un interes mai mare faţă de seria anterioară, unde am tot jucat cu echipele de la noi… cred că e singurul plus. Financiar, va trebui să căutăm resurse”, a conchis Petruescu.

Încă unul OUT

Cu mai multe absenţe din diferite motive, medicale (R. Ciurel, Olariu şi Careba) ori cazul suspendării lui Mura pentru două luni, Poli a confirmat prin neicluderea lui Andrei Făgărăşanu în lotul actual, despărţirea şi de acest jucător (suspendat şi el de FRF din cauza contului la pariuri). Primul atacant de care s-a despărţit în vară după ce a fost anunţat ca sosire, Cristi Pădurariu, a fost chiar titular la „gazde”. Care i-au mai avut între rânduri pe ex-poliştii Pamfile, Bădăuţă ori Nicolescu. Mai mult, Cosmin Petruescu a mizat din start pe Armin Mada şi pe parcurs pe Patrick Paleacu, împrumutaţi şi ei de la clubul alb-violet. În timp ce un alt puşti luat sub această formă de la timişoreni, Lengyel, e accidentat pe termen mai lung.

Organizarea meciului a avut şi ea o „epopee”. Mai întâi anunţat la Carani, terenul pe care Buziaşul joacă în Liga 3, dar unde existau nişte lucrări la vestiare. Partida a fost dorită iniţial pe „Electrica”, dar cei de la Phoenix nu s-au înţeles cu noul administrator al arenei şi s-a mers pe varianta „Tineretului”, din Lugoj. O arenă care se prezintă ceva mai bine ca în urmă cu câţiva ani. Dorindu-se chiar şi reabilitarea tribunei a doua, una care a fost populată cu câteva sute de fani polişti. Ţinând cont că şi tribuna I a fost bine populată, mutarea jocului aici nu a fost atât de neinspirată. De remarcat că după trei ani de zile, Poli s-a prezentat şi cu un model nou de echipament, de la o firmă italiană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.