În anul în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii, sala barocă a muzeului de artă a găzduit în această săptămână Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România, nu mai puțin de 20 de artiști din diferite domenii ale artei dobândind prestigiosul premiu. Două din cele mai importante premii au fost acordate unor artiști timișoreni.
Marele Premiu a revenit sculptorului Bata Marianov, născut în 1943 la Timișoara. Absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București în 1970, Bata Marianov a fost repartizat la Liceul de Arte Plastice Timișoara, unde a predat desen artistic și sculptură, și a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici. După cei trei ani de stagiatură obligatorie, a renunțat la catedră și a ales să fie liber-profesionist, având în următorii ani numeroase expoziții personale la Timișoara, București și Italia, în ciuda relațiilor extrem de tensionate pe care le-a avut cu oficialitățile comuniste care răspundeau de cultură. Soția sa, care avea origini germane, a primit o bursă și a plecat în Germania, iar după doi ani, în 1984, și Bata Marianov, împreună cu cei doi copii, a părăsit România, cumpărat de statul german. A trăit în Germania și Franța, rămânând de multe ori același disident în fața unor realități întâlnite în occident, dar lucrările sale au fost expuse în numeroase țări europene și peste ocean. După 1990 a revenit în România iar în 1996 a inițiat un proiect de amenajare a unui parc internațional de sculptură la Gărâna.
Unul din cele două Premii de Excelență a fost acordat pictorului timișorean Dana Constantin, absolventă a Facultății de Arte plastice și Decorative „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, secția pictură, promoția 1988. Născută la Târgu Mureș în 1962, Dana Constantin s-a stabilit la Timișoara, este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din anul 1993 și în prezent președintele filialei timișorene a UAP, și totodată profesor universitar la Facultatea de Arte și Design al Universității de Vest.
De-a lungul anilor, a obținut numeroase premii și distincții în țară și străinătate, printre care Distincția Culturală pentru întrega activitate de creație artistică, acordată de Academia Română.
Radio România Internațional și Radio România Cultural au primit distincția de „Prieten al Artelor”.