Festivalul Cavaleresc al Vinului Românesc, la Timișoara și Recaș

Festivalul Cavaleresc al Vinului Românesc, la Timișoara și Recaș

0
DISTRIBUIȚI

Vinul, considerat parte a identității europene, reprezintă un patrimoniu cultural divers care se dorește a fi menținut și lăsat moștenire generațiilor viitoare. Este un deziderat pe care și l-a propus Ordo Equestris Vini Europae (Ordinul European al Cavalerilor Vinului), care își revendică tradiția din ordinele cavalerești medievale, de la care a preluat caracteristici definitorii, precum cinstea, onoarea, demnitatea și morala creștină, operele caritabile sau mecenatul, potrivit preceptului „Abia după ce ai învins invidia și începi să te implici pentru alții, devii cu adevărat un om nobil, un cavaler”, crucea cavalerului cu opt colțuri simbolizând lupta împotriva celor opt nefericiri ale omenirii: boala și abandonul, lipsa unui cămin și foametea, lipsa de bunăvoință și vina, indiferența și lipsa de credință.

Fondat în anul 2007 în tradiția Frățiilor Vinului, Consulatul România al Ordinului European al Cavalerilor Vinului – care în prezent numără peste 500 de membri – și-a propus să promoveze valorile culturale locale în general, și vinul, privit ca un bun cultural, parte a identității naționale. Festivalul Cavaleresc al Vinului Românesc care a debutat în anul 2019, odată cu instituirea Zilei Naţionale a Vinului și a Gastronomiei Românești, se va desfășura în acest an, în 22 și 23 septembrie, la Timișoara și Recaș, cu un program foarte bogat.

Festivalul va debuta vineri, 22 septembrie, ora 12:00, la hotel Timișoara, unde, de la ora 14:30, va avea loc o sesiune academică, urmată de o vizită la podgoria și cramele Recaș, unde va avea loc o degustare de vinuri și o cină tradițională cu program artistic. Cramele Recaș ocupă primul loc pe piața vinurilor din România conform cifrei de afaceri, fiind totodată si cel mai mare exportator de vinuri îmbuteliate din România, iar revista internațională de profil „The Drinks Business” i-a inclus în 2020 pe vinificatorii Cramelor Recaș în clasamentul celor mai buni 100 de vinificatori la nivel mondial.

În cea de-a doua zi, în cursul dimineții, participanții vor avea prilejul să viziteze centrul istoric al Timișoarei, iar la 13:45 vor începe pregătirile pentru procesiunea cavalerească, defilarea cavalerilor, în ținută cu colan, mantie și tocă, însoțiți de fanfara militară, care va avea loc pe traseul Piața Victoriei – Piața Libertății – Piața Unirii – Catedrala romano-catolică, unde, la ora 15:00, Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, va celebra o Sf.


Liturghie și va binecuvânta însemnele cavalerești, celebrarea fiind urmată de ceremonia cavalerească. Ziua se va încheia cu Balul Cavalerilor Vinului, care va începe la ora 19:00 la Convention Center, ținuta cu costum negru, papillon și colan fiind obligatorie.

Surse foto: oeve.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.