Obiective de investiții noi la Aeroportul Timișoara, anunțate de Ministerul Transporturilor. Capacitatea...

Obiective de investiții noi la Aeroportul Timișoara, anunțate de Ministerul Transporturilor. Capacitatea va crește la 3 milioane de pasageri pe an

0
DISTRIBUIȚI

La propunerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, hotărârea privind aprobarea Programului strategic de dezvoltare și modernizare la Societatea Națională Aeroportul Internațional Timișoara „Traian Vuia” SA, pentru perioada 2023 – 2032.

Astfel, pe lângă obiectivele de investiții aflate deja în curs de implementare, în program sunt prevăzute alte lucrări majore pentru următorul deceniu. Unul dintre acestea este realizarea Centrului Logistic Intermodal Timișoara, proiect prin care „se urmărește creșterea ponderii veniturilor conexe activităților aeronautice și utilizarea unei suprafețe totale de 64,50 ha care în prezent este în concesiunea societății fără să fie valorificată”.

„Proiectele de investiții se vor implementa succesiv, în perioade de timp diferite ca durată, prin mai multe metode de finanțare a investițiilor și cu surse financiare diferite. În acest sens, activitățile se vor coordona și cumula pe loturi, cu o prioritizare în funcție de timpii necesari pentru amortizarea costurilor de investiție, decalate față de Lotul I, respectiv: Lotul II – Realizarea Centrului Logistic Intermodal Cargo Timișoara; Lotul III – Parcare auto 1.000 locuri destinată pasagerilor; Lotul IV – Construire hotel și spații de birouri”, spune comunicatul Guvernului României.

O altă investiție importantă va fi „modernizarea și extinderea suprafeței de mișcare pentru aeronave”.


Mai exact, pista de decolare-aterizare va fi reabilitată și consolidată pentru a face față cererii de trafic cu aeronave de mare capacitate.

„În concordanță cu etapele de dezvoltare ale terminalului, sistemul suprafețelor de mișcare se va extinde cu căi de rulare de degajare rapidă pentru a permite ieșirea rapidă a aeronavelor de pe pistă. Proiectul de investiții a fost scindat în două loturi (etape), respectiv: Modernizarea și extinderea suprafeței de mișcare a aeronavelor – ETAPA 1 – care cuprinde activitățile de dezvoltare planificate pentru suprafața de parcare a aeronavelor; Modernizarea și extinderea suprafeței de mișcare a aeronavelor – ETAPA 2 – care cuprinde toate celelalte activități de investiții aferente pistei de decolare și aterizare și căilor de rulare. Indicatorii tehnici ce vor fi promovați pentru acest proiect de investiții vor fi subordonați asigurării priorităților manageriale de a: asigura cadrul și condițiile necesare de dezvoltare a infrastructurii pentru atingerea într-o etapă ulterioară a pragului de procesare de 3 milioane de pasageri pe an; moderniza și dezvolta infrastructura aeroportuară astfel încât să asigure operarea fără restricții a curselor aeriene de pasageri și mărfuri cu aeronave de categorie E”, a transmis Executivul.

În plan este și construirea unui parc fotovoltaic cu o capacitate de 7 MW, care ar putea asigura consumul electric al întregii infrastructuri aeroportuare și a Centrului Logistic Intermodal propus, dar și digitalizarea activităților aeroportuare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.