Locuri mai puțin cunoscute, ideale pentru o plimbare în natură pe malul...

Locuri mai puțin cunoscute, ideale pentru o plimbare în natură pe malul Begăi (foto)

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

Toamna târzie, cu zile mai scurte, reci și ploioase, au devenit mai puțin atrăgătoare pentru drumeții lungi, dar dorința  plimbărilor la aer curat, persistă în toate anotimpurile.

Mulți timișoreni aleg să se plimbe pe malul Begăi, dar există chiar la marginea orașului un loc mai puțin cunoscut, în partea de răsărit a orașului, care invită la o plimbare mai aproape de natură.

Lunca naturală a râului Bega

Pe malul Begăi se poate face o drumeție de jumătate de oră între panoul info „Stârcul cenușiu” și strada Vălișoara, în amonte de stația de tratare a apei, între Ghiroda și Plopi, unde Bega formează o luncă naturală cu o mare biodiversitate.

Aici poate fi admirată o vegetație tipică de luncă,cu stufărișuri și păduri de salcie întinse, cu sălcii, arini negri, săgeata apei, ferigi plutitoare, plopi albi și mana de apă cu sălcii, arini negri, săgeata apei, ferigi plutitoare, plopi albi și mană de apă, cu habitate specifice zonelor de luncă, cu multe e specii de păsări și amfibieni, care oferă multiple servicii ecosistemice Timișoarei.

Cei norocoși, aflați la plimbare în momentul potrivit, pot vedea pe cer sau pe luciul apei pescărușul albastru, rața mare sau găinușa de baltă, iar pe pământ, marele melc de iaz sau broasca țestoasă europeană de apă dulce.

Proiectul „Lunca urbană Bega”

Multă vreme, această oază de natură sălbatică a fost aproape necunoscută pentru cei mai mulți locuitori ai Timișoarei și risca chiar să dispară din cauza unor intervenții necontrolate. În urmă cu doi ani, fundația Aquademica a inițiat un proiect pentru a evalua biodiversitatea acestei porțiuni a canalului Bega, a habitatelor umede specifice, care, de mai bine de trei secole, sunt în continuă descreștere la nivel european, pentru a conserva habitatele de animale și păsări, dar și pentru a o pune în valoare și de a o aduce în atenția iubitorilor de natură.

Proiectul „Lunca urbană Bega” a reunit mai mulți specialiști pentru a studia fauna și flora canalului Bega pe porțiunea Ghiroda-Plopi, voluntari dornici să participe la conservarea luncii, s-au organizat tururi ghidate pentru vizitarea acesteia, iar proiectul a fost promovat pe diferite canale, a fost realizat un panou de informare publică montat pe o împletitură de răchită, în ton cu peisajul, montat în zona Stațiunii Tinerilor Naturaliști, unde începe tronsonul studiat. Timișorenii au acum încă o zonă de agrement atrăgătoare și liniștită, dincolo de agitația orașului, care se întinde până în zona fostelor bălți ale Ghirodei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.