Război în Ucraina, ziua 629. Trupele ucrainene deschid o nouă linie de...

Război în Ucraina, ziua 629. Trupele ucrainene deschid o nouă linie de atac spre Crimeea. Rusia spune că a declanșat „focurile iadului” asupra lor

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

Trupele ucrainene încearcă să respingă forțele rusești de-a lungul râului Nipru, în sudul regiunii Herson, a anunțat miercuri armata, făcând apel la „liniște” operațională de-a lungul liniei frontului, unde situația este „destul de fluidă”, informează Reuters.

Ucraina a declarat marți că stabilit un cap de pod pe malul estic al vastului fluviu Nipru ocupat de Rusia, confirmând pentru prima dată un avans care ar putea deschide o nouă linie de atac spre Crimeea ocupată.

„De-a lungul liniei frontului, care se întinde de-a lungul râului Nipru… împingerea din partea noastră are loc pe o linie de la 3 la 8 km, de-a lungul întregului mal”, a declarat Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al comandamentului militar din sud.

„Deocamdată, vom cere tăcere privind informțaiile… ceea ce ne va permite să raportăm mai târziu despre marile succese”, a spus ea la televiziunea ucraineană.

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent informațiile Kievului.

Un oficial instalat de Rusia, Vladimir Saldo, a declarat că armata Moscovei a blocat forțele ucrainene care au trecut pe malul estic al râului și că a declanșat „focurile iadului” asupra lor.

Un avans ucrainean pe partea deținută de ruși a Niprului, o barieră naturală formidabilă, ar fi un mare eșec pentru trupele de ocupație ale Rusiei pe partea vestică a unei linii de front de 1.000 km, punctează Reuters.

Kievul știe „cum să obțină victoria”

Rușii au ținut în mare parte la distanță contraofensiva Kievului în sud-est, dar un avans în regiunea ocupată Herson ar putea să le subțieze apărarea și să crească presiunea.

„Împotriva tuturor șanselor, Forțele de Apărare ale Ucrainei au câștigat un punct de sprijin pe malul stâng (estic) al Niprului”, a declarat marți Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Oficialul a declarat că contraofensiva ucraineană, lansată în iunie, se „dezvoltă” și că Kievul știe „cum să obțină victoria”.

Armata rusă a anunțat săptămâna trecută că forțele sale au zădărnicit o tentativă ucraineană de a crea un cap de pod pe malul estic și pe insulele din apropiere, provocând pierderi grele.

Iermak a făcut aceste remarci în timpul unei călătorii în SUA, un aliat cheie al Kievului care a oferit asistență militară vitală de la invazia din 2022, deși acum se ridică întrebări cu privire la durabilitatea acestui ajutor.

Moscova își mută trupele pe „poziții mai favorabile”

Deși este precaut să nu compromită niciuna dintre operațiunile sale, Kievul a fost dornic să își prezinte succesele de pe câmpul de luptă după ce contraofensiva mult lăudată a recucerit doar o serie de sate și nicio așezare mare.

Trupele rusești au cucerit regiunea Herson în primele zile ale invaziei din februarie 2022, dar s-au retras în urmă cu un an din orașul Herson, capitala regională, și din alte poziții de pe malul vestic al râului.

Luni, într-un incident extrem de neobișnuit, două agenții de știri de stat rusești au publicat alerte potrivit cărora Moscova își mută trupele pe „poziții mai favorabile” la est de râu, un limbaj pe care l-a folosit în trecut pentru a descrie retragerile.

Agențiile au retras rapid știrea, despre care Ministerul rus al Apărării a declarat că este falsă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.