Focar de pestă porcină la granița de vest. Sute de porci vor...

Focar de pestă porcină la granița de vest. Sute de porci vor fi sacrificați

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Arhivă

Un focar de pestă porcină africană a fost descoperit la Nădlac. Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Arad a luat mai multe măsuri. Peste trei sute de porci vor fi sacrificați.

Măsurile au fost anunțate de reprezentanții Prefecturii Arad.

„Având în vedere că la câteva exemplare dintr-un efectiv de peste 300 de porci dintr-o exploatație de tip A din localitatea Nădlac a fost confirmată infectarea cu Pesta Porcină Africană, la propunerea Direcției Santiar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Arad, într-o ședință prezidată de Prefectul Județului Arad, Toth Csaba, a aprobat un Plan de măsuri în vederea prevenirii răspândirii bolii. Instituția însărcinată cu dirijarea, monitorizarea măsurilor de control și raportarea periodică în CLCB a progreselor obținute este Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Măsurile adoptate trebuie duse la îndeplinire și de mai multe instituții sau persoane, printre care DSVSA”, a transmis Prefectura Arad.

În ședința CLCB au fost stabilite mai multe măsuri.

Toți porcii din exploatație se ucid, cu respectarea normelor de bunăstare, sub control oficial și într-un mod prin care să se evite orice risc de propagare a virusului pestei porcine africane.


Se va efectua evaluarea fiecarui animal ucis, în exploatație, date care vor fi înscrise în fișele de evaluare.

Cadavrele animalelor ucise și a celor moarte vor fi ecarisate cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Orice deșeuri susceptibile de a fi contaminate sunt supuse unui tratament de inactivare corespunzător (dezinfecție), precum și toate materialele de unică folosință potenţial contaminate se distrug. Aceste măsuri trebuie aplicate în conformitate cu procedurile din manualul operațional, sub supravegherea medicului veterinar oficial.

Clădirile destinate adăpostirii porcinelor, echipamentul, așternutul pentru animale, gunoiul de grajd și purinul susceptibile de a fi contaminate trebuie curățate şi dezinfectate.

Prin grija Unității Locale de Sprijin, la intrările și ieșirile din exploatația infectată se instalează dezinfectoare individuale.

Este interzisă intrarea porcilor în exploatația afectate. De asemenea, timp de 30 zile se interzice intrarea și ieșirea în/din exploatație a animalelor din alte specii.

Este interzisă scoaterea de carne de porc, produse din carne de porc și orice alte produse care conțin astfel de carne, precum și a furajelor, ustensilelor și a altor obiecte și deșeuri susceptibile de a transmite pesta porcină africană, din exploatația afectată, fără avizul DSVSA Arad.

Se întocmește ancheta epidemiologică pentru stabilirea sursei de contaminare, a datei aproximative de intrare a virusului în exploatație, a posibililor contacți și se instituie măsuri suplimentare (dacă este cazul), a precizat Prefectura Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.