„Jurnal de virus”, proiect inedit cu Dan Perjovschi, la biblioteca UPT și...

„Jurnal de virus”, proiect inedit cu Dan Perjovschi, la biblioteca UPT și Casa Artelor din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Biblioteca Universității Politehnica și Casa Artelor vor găzdui între 20 mai și 5 iunie un proiect inedit, conceput de artistul Dan Perjovschi, pe care l-a intitulat „Virus Diary/Jurnal de virus”.

Organizatorii evenimentului spun că ideea jurnalului a apărut în martie 2020, ca o formă de adaptare la restricțiile determinate de pandemie. Ulterior, Dan Perjovschi a invitat şi alți artiști să se implice, proiectul devenind unul colectiv. „Virus Diary a fost exact ce trebuia. A scos artiştii şi publicul din starea de amorțeală, oferind o altă perspectivă asupra incertitudinilor și anxietăților provocate de pandemie” adaugă aceștia.

Iniţial, „Jurnal de virus” a fost publicat online de White Cuib, fiind o formă de „work-in-progress”. Ulterior, expoziţia a ajuns şi pe simeze, în muzeul de artă din Satu-Mare, în ABM Confecciones Art Space din Madrid, la Borderline Art Space din Iaşi și la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Braşov. A mai fost expusă la consulatul general al Greciei din New York ca parte a proiectului „OCCUPY #3”, la B5 Studio din Târgu-Mureș, iar acum va fi prezentată la Timișoara.

La proiect, au contribuit creatori din România, Spania, Germania, SUA, Marea Britanie, Austria, Italia, Portugalia, Grecia, Cehia, Bulgaria, Uruguay, Indonezia, Columbia, Franţa, Malaezia, China, Japonia, Polonia, Republica Moldova, Ungaria și Muntenegru. Artiştii implicaţi în mod constant în proiect sunt: Dan Perjovschi, Ana Kun, George Roşu, Gloria Luca, Tudor Pătraşcu, Aldo Giannotti, Olivier Hölzl, Cosmin Haiaş, Răzvan Cornici, David Böhm & Jiří din Franta, Cathy Burghi, Benedek Levente, Oana Lohan, Cristian Răduţă, Minitremu, Bartha Sándor, Restu Ratnaningtyas, Marishka Soekarna, Magdalena Pelmuş, Luciana Tămaş, Zara Alexandrova, Zoran Georgiev, Roberto Uribe Castro și Alina Andrei, cărora li se alătură câteva zeci de artiști invitați.

Dublul vernisaj ale proiectului va avea loc în 20 mai, de la ora 18:00 la sediul Bibliotecii Universității Politehnica Timișoara de pe bdul Vasile Pârvan nr.


2, cu un tur ghidat al primei părți a expoziției și continuă la ora 19:00, la Casa Artelor de pe strada Episcop Augustin Pacha, unde, pe scena din Curtea cu castan, va avea loc un performance al artistului Florin Arhire. Expoziția va rămâne deschisă până în 5 iunie.

Tot în cadrul acestui proiect au loc și o serie de ateliere găzduite de Biblioteca Universității Politehnica Timișoara. În 21 mai, de la ora 11:00 are loc un  atelier de desen și colaj cu Alina Andrei, intitulat „Indoor Survival Plan”. În 27 mai, de la ora 16:00, Tudor Pătrașcu susține atelierul de desen „cuvinte/idei/desene”, iar în 3 iunie, de la ora 16:00, are loc atelierul- discuție cu George Roșu, „De ce nu există talent și de ce nu ești creativ”. Cele trei ateliere sunt susținute în limba română și sunt deschise oricui, indiferent de vârstă sau pregătire, iar înscrierile se fac pe https://forms.gle/AFseSx2NqQyJk3C49.

Orarul de vizitare al dublei expoziții este următorul: la Biblioteca Universității Politehnica Timișoara de luni până joi între orele 9:00 – 20:00 și vineri de la 9:00 la 18:00, iar la Casa Artelor, de marți până joi între 11:00 și 16:00, vineri de la 11:00 la 18:00 și sâmbătă – duminică, de la 14:00 la 18:00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.