Muzica fabricată în Timișoara, în vitrină: spectacol de prezentare a platformei Muzicon.hub...

Muzica fabricată în Timișoara, în vitrină: spectacol de prezentare a platformei Muzicon.hub FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Muzica timișoreană „alternativă“ a avut parte la sfârșitul săptămânii trecute de Muzicon.hub Showcase, o acțiune interesantă care a inclus o cântare alături de câteva nume „fresh“ din orașul de pe Bega care cu decenii în urmă era considerat epicentrul rock-ului autohton. „Vitrina“ celor de la Muzicon.hub a avut parte de câteva momente interesante, iar per ansamblu acțiunea a devoalat cât se poate de bine „scena“, cu plusurile și minusurile ei.

La capitolul plusuri e reconfortant să constatăm faptul că și-n 2022 există proiecte din așa – numita zonă „alternativă“ care își încearcă norocul în complicata scenă muzicală a anilor în care trăim. Sonorități rock cu mai mult sau mai puțin distors, aranjamente muzicale închegate în compoziții mai mult sau mai puțin complicate….toate acestea au dat un aer „profi“ întâmplării puse la cale la Faber. Artiștii care au apărut în cele cinci concerte distincte derulate cu acest prilej au navigat în ape stilistice cât se poate de diferite, spre deliciul asistenței.

Fără a minimaliza defel plusurile, în „vitrină“ s-au văzut și câteva amănunte mai puțin strălucitoare, care pe parcursul multor ani sunt definitorii pentru emulația locală muzicală. În primul rând e vorba de atitudine și prezență scenică. De faptul că atunci când un artist urcă pe o scenă (oricarea ar fi aceasta!) acesta trebuie să transmită emoții celor aflați în fața scenei, nu doar prin compoziții muzicale ambalate în stiluri diverse ci și printr-o „poveste“. Chiar dacă la capitolul diversitate muzicală scena locală stă relativ bine, la secțiunea numită „povești“ care include inclusiv marketingul atât-de-necesar în vremurile noastre, mulți artiști timișoreni (nu neapărat cei care au urcat pe scenă cu această ocazie) au o problemă acută…și asta nu de ieri de azi. Nici de această dată n-au lipsit mici probleme tehnice care au mai știrbit din magia momentului… dar per total evenimentul de prezentare al celor de la Muzicon.hub a fost unul reușit.

Seara a fost colorată de mostre de rock alternativ ambalate în sytnh-uri moderne etalate de către cei de la Mltngdc (versiunea electronică a trupei Melting Dice) și de spectacolul de debut al proiectului Volga ARM. Chiar dacă e un proiect nou – nouț , protagoniștii acestuia au o oarecare notorietate în scena locală grație fostelor trupe din care au făcut parte Toma (bas și voce), Joy (chitară) și Denis (tobe). Desigur stilul muzical “cvasi-rock” cu care se descriu băieții include și incursiuni în brit – pop și alte bunătățuri care fac ca ingredientele lor să confere un aer distinct pieselor. .Ioan Popovici și noul său proiect muzical alături de tobarul Alin și basistul Adolf Vegh a colorat „vitriina“ cu sound-uri pop – rock ce au inclus și „Element Star“ (melodia care a fost lansată cu clip tocmai cu această ocazie) iar cei de la Sweet Wednesday (timișorenii care au mai activat și-n trecut cu diverse pauze) au pus pe masă arome de Pixies, printre altele.

Surpriza absolută a serii a fost recitalul proiectului MOSTRE, care a apărut pentru prima oară în fața publicului. Adolf Vegh la bas, Mihai Pascu „Boss” la tobe, Flavius Vutan la chitară și synth și Vlad Panea la clape au reușit să surprindă audiența cu un amestec de sunete mișto, dublate de efecte moderne și i chiar dacă recitalul lor a fost unul cât se poate de scurt, a demonstrat că „mostrele“ cu pricina sunt cât se poate de izbutite. Finalul serii a adus un „after“ cu muzici de pe vinil realizat de UFO (Florin Unguraș) și wolfydolf (Adolf Vegh).

Bogdan Cotârță

În cele ce urmează am realizat un interviu cu Bogdan Cotârță, inițiatorul platformei muzicale care a adus în fața timișorenilor această seară de rock.

Când și de ce a luat naștere platforma muzicon.hub?

Muzicon este o inițiativă ce a luat naștere în 2017 ca o conferință muzicală, iar transformarea în hub muzical este ceva mai recentă și s-a întâmplat în iunie anul acesta. Am considerat că este nevoie de o platformă care să susțină efectiv scena de muzică alternativă și că o astfel de susținere trebuie să vină de la cineva din interior, cineva care cunoaște inconvenientele de care te lovești dar și soluțiile pe care le ai la îndemână. Faptul că de la început există un nucleu de 18 muzicieni parte a hub-ului conferă acestui proiect o șansă de a reuși și a exista ani buni de acum înainte.

Ce presupune „sprijinirea scenei muzicale alternative“, mai exact? Cu ce îi ajutați pe cei care fac parte din această scenă?

Hub-ul are mai mulți piloni pe care a fost conceput și implementat. În primul rând oferim o infrastructură culturală la un nivel profesional. De la starea în care se află spațiile de repetiție, studiu sau producție și până la dotările tehnice care există în aceste spații. Cred că ar trebui să lăsăm în urmă acele spații insalubre din foste platforme industriale și să facem muzică într-un loc în care să ne simțim bine primiți. În plus față de partea de infrastructură, avem un pilon de showcase-uri ale trupelor rezidente și nu numai, prin care organizăm și producem concerte eveniment în care artiștii sunt prezentați publicului.


Urmează să dăm drumul unui program de rezidențe artistice care să le ofere muzicienilor interesați posibilitatea de a veni și crea la Timișoara. Totodată dezvoltăm programe educaționale și de networking pentru profesioniștii din industrie. Nu în ultimul rând, am început să asigurăm servicii de booking pentru artiștii rezidenți ai hub-ului în special și petru cei din muzica alternativă în general.

La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc primul showcase de prezentare. Câte trupe activează mai exact în muzicon.hub și cum ai văzut tu evenimentul?

Noi am început activitățile în cadrul Muzicon.hub încă din lună iunie și am organizat o serie de concerte până la acest moment, am vrut însă ca o lansare ceva mai oficială să aibă loc în momentul în care putem face un eveniment care să cuprindă cât mai mulți rezidenți din cadrul platformei. Treaba asta s-a putut întâmpla pe 5 noiembrie la Faber și cred că a fost un eveniment extrem de reușit. Am avut parte de un public numeros și, mai ales, interesat. Am reușit să facem minuni din punct de vedere tehnic (aici principalele merite merg către colegii mei Mihai Bele și Sorin Ghiniță) pentru ca 5 trupe și 2 DJ să poată presta pe aceeași scenă în condiții foarte bune și am primit un răspuns pozitiv atât din partea artiștilor cât și a publicului.

În prezent găzduim în cadrul muzicon.hub următoarele trupe: The CASE, MeltingDice, MOSTRE, Volga ARM, Ioan Popovici, Bob Ramanka și SweetWednesday. Marea mea bucurie este că se dezvoltă aici niște proiecte muzicale complet noi, chiar dacă sunt ale unor muzicieni cu experiență pe scena de la noi, însă cu o energie nouă și cu un sound foarte proaspăt și necesar în climatul muzical timișorean.

Care sunt următoarele acțiuni cu public inițiate de Muzicon.hub?

Urmează o serie de evenimente în luna decembrie tot la Timișoara, iar din ianuarie sperăm să putem să ne punem în mișcare și să prezentăm muzica de aici în cât mai multe locuri. În 2023 revine și conferința Muzicon, dar și o serie de alte concerte concept, cum ar fi colaborări dintre trupele de alternativ și cvartet de coarde din zona muzicii clasice.

Foto: Petru Cojocaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.