Morile de apă de la Rudăria, aflate în patrimoniul UNESCO, grav afectate...

Morile de apă de la Rudăria, aflate în patrimoniul UNESCO, grav afectate de viitură, pot fi reparate cu o sumă fabuloasă, spre disperarea localnicilor. Ce speră autoritățile locale

0
DISTRIBUIȚI

eftimie_murgu1-620x400

Cel mai mare parc de mori de apă din Europa a fost pus la pământ, săptămâna trecută, în urma inundațiilor care au făcut prăpăd în județul Caraș-Severin. Morile de apă de la Rudăria au fost puternic afectate de viitură, autoritățile locale din comuna Eftimie Murgu, în care acestea se află, estimează că pagubele se ridică la suma de 300.000 de lei.

Localnicii sunt disperați, și asta pentru că din cele 22 de mori de apă își câștigau existența. Sătenii nu au mai așteptat după banii care ar trebui să vină de la Guvern pentru punerea lor în funcțiune și s-au apucat de lucrări cu târnăcopul, scrie Express de Banat. Astfel, potrivit primarului comunei Eftimie Murgu, Ilie Imbrescu, oamenii au reușit să repornească trei mori, iar în săptămânile următoare există posibilitatea să fie pusă în funcțiune și Moara de la Tunel.

„Nu am utilaje să intervin.


Săptămâna asta am curățat, am desfundat, dar la restul morilor sunt rupte erugile, plus că la cele de pe vale sunt rupte barajele. Este enorm de mult de lucru. Mai avem moara de la Tunel, la care sper să îi dăm drumul în două săptămâni, doar că și acolo e rupt barajul. Nu am lemn, nimeni nu îmi oferă sprijinul. Vă dați seama, oamenii lucrează ca voluntari, câte 30 la o moară, și dau cu târnăcopul. Morile sunt vitale pentru locuitori, pentru că din ele își câștigă și existența. Nu au bani să dea pe făină și nici pe furajele pentru animale”, a declarat Ilie Imbrescu.

Silviu Hurduzeu, prefectul județului Caraș-Severin, a precizat că așteaptă să fie inventariate pagubele, iar apoi se va solicita sprijinul Guvernului. O interpelare în Parlamentul României cu privire la situația în care se află morile de apă de la Rudăria a făcut și deputatul PDL Valeria Schelean, care a solicitat “să puneţi această problemă în discuţia următoarei şedinţe de Guvern şi să analizaţi oportunitatea ca această bijuterie înscrisă în patrimoniul UNESCO să primească ajutor fie din partea Ministerului Culturii, fie chiar din Fondul de Rezervă, întrucât situaţia este cât se poate de gravă”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.