Dezbatere pe tema adopției, în premieră la Timișoara. Câți copii adoptabili sunt...

Dezbatere pe tema adopției, în premieră la Timișoara. Câți copii adoptabili sunt în județul Timiș și ce nemulțumiri au avut cei prezenți

0
DISTRIBUIȚI

copii19_resize-640x426

Aproape 4.000 de copii părăsiți de părinți sunt adoptabili la nivel național, în acest moment, iar 1.700 de familii își doresc să înfieze un micuț, deci au obținut atestatul de persoană/familie aptă să adopte. Cu toate acestea, oamenii se plâng că trebuie să aștepte prea mult până reușesc să adopte un copil. Ieri, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, în parteneriat cu Asociația ADOR Copiii, a organizat o dezbatere în premieră la Timișoara cu privire la adopție. Zeci de persoane care au adoptat deja un copil sau interesate să afle mai multe informații despre adopție au participat la acțiune și și-au exprimat nemulțumirile.

„Întâlnesc persoane care vin în audiență care intenționează să adopte, însă multe dintre ele fie că sunt neinformate, fie au fixate în minte anumite proceduri despre care au aflat, de cele mai multe ori, din mediul virtual. Ar fi bine să obținem informațiile care ne interesează de la persoane în cunoștință de cauză. Noi ne dorim să vă ajutăm în tot ceea ce înseamnă adopția, acest demers lăudabil. Sunt mituri, legende cu privire la adopție pe care am dori să le înlăturăm. Pentru a adopta un copil, în această instituție se intră doar pe poarta principală. Dacă o să faceți așa, o să aveți toate șansele să adoptați un copil în timp real și optim. În România, procedura medie de adopție durează aproximativ 1 an și două luni”, a explicat Emilia Milutinovici, directorul DGASPC Timiș.

B53A9218

Prezentă la dezbatere, Simona Czudar, directorul Asociației ADOR Copiii, a vorbit despre asociația pe care o conduce, și nu numai. “Când un viitor adoptator ne sună, este important să știe că a sunat unde trebuie, că primește o informație legală despre adopție. Ducem o muncă permanentă pentru conștientizarea opiniei publice cu privire la adopție, vrem să scoatem adopția din zona de tabu. Înțelegem foarte bine ce înseamnă să pornești pe acest drum al adopției și cât de greu este să te lovești de prejudecățile cu privire la adopție”, a precizat Simona Czudar.

Alina Mayer, șef serviciu Adopții din cadrul DGASPC Timiș, le-a explicat celor prezenți, pe scurt, ce presupune procesul de adopție.


“Perioada de așteptare diferă în funcție de ce e atestată familia. Dacă familia își dorește un copil mic, cu vârsta între 0 și 3 ani, și fetiță, perioada de așteptare este mai mare. În acest moment, în județul Timiș sunt 167 de copii adoptabili, pentru care nu există nicio potrivire cu nicio familie. Asta pentru că fie sunt de etnie rromă, fie suferă de o boală cronică, fie au o dizabilitate, fie au vârste mai mari sau fie sunt frați și atunci sunt greu adoptabili”, a mai precizat Alina Mayer.

DSC_0042

O parte din cei prezenți în sală au fost interesați să afle cum pot adopta un copil cât mai mic, și mai ales unul care a fost abandonat în maternitate. Astfel, celor prezenți li s-a explicat că legea prevede că asistenții sociali trebuie să ia legătură cu părinții, dar și cu rudele de gradul IV ale copilului, procedură care durează. Iar dacă acestea refuză să ia copilul, micuțul poate deveni adoptabil. “Suntem nemulțumiți pentru că vrem copii cât mai mici pe care să-i creștem. Legile ar trebui schimbate”, a spus un părinte nemulțumit, care a fost îndrumat să propună modificări la proiectul de lege pentru completarea legii privind procedura de adopție, ce poate fi consultat pe site-ul Ministerului Muncii.

“Cel mai mic copil care a ajuns într-o familie adoptivă a avut nouă luni, a fost părăsit în maternitate, iar mama nu și-a declarat identitatea, iar cu mamă cunoscută, cel mai mic copil abandonat în maternitate care a fost adoptat a avut 1 an și cinci luni”, a mai explicat Alina Mayer. “Cei care doresc să adopte, vor copii cât mai mici pentru că își doresc să-l vadă pe copil cum crește, să treacă toate etapele”, a mai spus un alt timișorean nemulțumit, la dezbatere.

Potrivit reprezentanților DGASPC Timiș, următoarea întâlnire de informare publică pe acest subiect va avea loc în luna septembrie a acestui an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.