TIMIȘOARA UITATĂ Valeriu Alaci, profesorul moldovean care și-a pus amprenta pe dezvoltarea...

TIMIȘOARA UITATĂ Valeriu Alaci, profesorul moldovean care și-a pus amprenta pe dezvoltarea studenților de la Politehnică în perioada interbelică

0
DISTRIBUIȚI

scoala-politehnica

Valeriu Alaci s-a născut în localitatea Cacica din județul Suceava, la 22 octombrie 1884, într-o familie de oameni săraci. A urmat clasele primare și gimnaziale la liceul „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui și încă de atunci a început să colaboreze la „Gazeta matematică”, numele său fiind adeseori menționat printre cei care au rezolvat dificilele probleme propuse de revistă. Între 1905 și 1909 a urmat Facultatea de Științe din București, remarcându-se ca un student strălucit, iar după ce și-a luat licența în matematici, în 1909, a fost numit profesor la liceul „Dimitrie Cantemir” din București.

Între 1912 și 1914 a predat la liceul militar „Mănăstirea Dealul”, întâi ca profesor suplinitor, iar apoi titular de catedră. În acei ani s-a numărat printre matematicienii care susțineau înființarea premiului „Spiru Haret” și a fost ales membru al comitetului „Gazetei matematice”, alături de alte somități în domeniu. A fost profesor la școala normală „Vasile Lupu” din Iași, iar în 1919 a revenit la liceul „Dimitrie Cantemir” din București, unde a predat până la venirea sa la Timișoara.

Valeriu Alaci, profesor la Politehnica Timișoara

Prețuit de Traian Lalescu atât pentru pregătirea sa, cât și pentru talentul său pedagogic și conștiinciozitatea sa, Valeriu Alaci a fost invitat să predea la recent înființata Școală Politehnică din Timișoara, unde a fost numit inițial ca profesor cu titlu provizoriu. În 1921 și-a luat doctoratul și în toamna aceluiași an a fost numit profesor la catedra de analiză matematică.

Din 1 ianuarie 1925 a devenit profesor definitiv la aceeași catedră, iar câțiva ani, în prioada interbelică, a suplinit și disciplina de mecanică rațională. Sporadic, a predat matematica la clasele superioare de la liceul „C.D.


Loga”, căutând să atragă elevii bine pregătiți și dotați spre Școala Politehnică. Ulterior, a mai predat matematici la Școala de ofițeri de artilerie din Timișoara.

Un reper în lumea științifică timișoreană

Valeriu Alaci s-a remarcat și prin activitatea depusă la „Revista matematică din Timișoara” înființată de Traian Lalescu, preluând redacția acesteia în toamna anului 1922 și conducând-o până la încetarea apariției revistei, în 1949. Matematicianul a fost și membru permanent în conducerea „Societății Științifice a Școlii Politehnice din Timișoara” întemeiată în anul 1923, fiind ales președinte al acesteia în 1930 și rămânând la conducerea ei până la sfârșitul activității sale. În această calitate, între 1933 și 1937 a condus și coordonat revista de specialitate „Bulletin Scientifique de l École Polytechnique de Timișoara”, care s-a impus ca o publicație de înaltă ținută profesională atât în țară cât și în străinătate.

În toamna anului 1944, Valeriu Alaci a fost numit prodecan al Facultății de Electrotehnică din cadrul Politehnicii timișorene, apoi șef de catedră. S-a impus în lumea științifică timișoreană prin probitatea sa profesională și opera sa științifică. Aceasta cuprinde peste 140 de comunicări și lucrări originale, sute de probleme, și abordează toate capitolele de bază ale matematicii. Trei dintre cele mai importante lucrări ale sale au fost distinse cu premii ale Academiei Române. El a adus contribuții valoroase privind ecuațiile algebrice, seriile trigonometrice, trigonometria pătratică și integrarea funcțiilor pătratice, teoria funcțiilor, ecuațiile integrale, ecuațiile diferențiale sau cu derivate parțiale.

Cea mai importantă lucrare a sa, care este rezultatul multor ani de muncă, este „Trigonometria pătratică”, publicată în 1939, dar nu a neglijat nici studierea matematicilor elementare, elaborând numeroase probleme și articole de algebră, geometrie, trigonometrie sau mecanică, menite să vină în sprijinul profesorilor din învățământul gimnazial și liceal, al elevilor și studenților.

Valeriu Alaci s-a stins din viață în 1955. Începând de anul trecut, departamentul de matematică al Universității Politehnica Timișoara și inspectoratul școlar au inițiat un concurs de matematică pentru elevii de liceu care poartă numele lui Valeriu Alaci, cel care a pregătit în mod strălucit generații întregi de ingineri care au urmat cursurile UPT.

Sursa foto: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.