Mega-operațiune a DNA împotriva unei grupări de evazioniști care au provocat un...

Mega-operațiune a DNA împotriva unei grupări de evazioniști care au provocat un prejudiciu de 50 milioane euro UPDATE 5 Cine a fost reținut

0
DISTRIBUIȚI

lugoj mascati 5

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au declanșat, în această dimineață, o amplă operațiune care vizează un grup infracțional organizat, specializată în infracțiuni de corupție și evaziune fiscală. Anchetatorii efectuează 160 de percheziții domiciliare la sediile unor firme și locuințe din București și din județele Prahova, Giurgiu, Arad, Călărași și Ialomița. Dosarul vizează activitatea a peste 100 de firme românești și străine, persoanele implicate având calitatea de administratori de societăți comerciale români și străini, avocați, contabili, angajați ai Ministerului Finanțelor Publice, surse susținând că ar fi implicat și un senator. Împotriva a  peste 50 s-a dispus începerea urmăririi penale, iar prejudiciul estimat în cauză este de aproximativ 50 milioane euro.

La acțiune, procurorii sunt sprijiniți de ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție (DGA) precum și de angajați ai Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, Inspectoratului General al Poliției Romane (IGPR) și ai Agenției Naționale de Administare Fiscală (ANAF).
În cauză, procurorii beneficiază de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații.

UPDATE 1 Procurorii DNA au percheziţionat locuinţa şi biroul unui procuror cu funcţie de conducere din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, suspectat de trafic de influenţă în dosarul de evaziune fiscală în care sunt cercetate peste 50 de persoane, între care şi angajaţi ai Ministerului de Finanţe, potrivit Mediafax. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii autorizarea unor percheziţii domiciliare la două două adrese şi la locul de muncă unde îşi desfăşoară activitatea un procuror cu funcţie de şef de birou în Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în cadrul dosarului privind activitatea infracţională a peste 100 de societăţi comerciale româneşti şi străine, a anunţat luni DNA.

Procurorul din Parchetul instanţei supreme este suspectat de trafic de influenţă, după ce ar fi favorizat reprezentanţii unor firme cercetate pentru evaziune fiscală. „La data de 27 octombrie 2013, CSM a avizat efectuarea percheziţiilor, având în vedere că procurorul în cauză este suspectat în legătură cu infracţiuni de trafic de influenţă în formă continuată în favoarea unor reprezentanţi ai societăţilor comerciale cercetate pentru evaziune fiscală”, a precizat DNA.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au făcut demersuri pentru identificarea bunurilor mobile şi imobile, astfel încât să fie aplicate măsuri asiguratorii, a mai arătat DNA. Procurorii sunt sprijiniţi în acţiune de angajaţi ai Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, ai Poliţiei Romane şi ai ANAF, precum şi de ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie. În cauză, procurorii beneficiază de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

Şeful DNA, Codruţa Kovesi, a declarat astăzi că în dosarul de evaziune sunt vizate şi persoane cu funcţii importante, dar despre care nu se pot da informaţii decât după ce li se aduc la cunoştinţă învinuirile, precizând că vor fi duse la audieri 80 de persoane, din care 50 vor fi puse sub învinuire.

UPDATE 2 Senatorul PSD Niculae Bădălău este suspectat că ar fi protejat gruparea. Acesta s-a prezentat astăzi la DNA pentru a-i fi aduse la cunoştinţă învinuirile în dosarul de evaziune fiscală, el declarând că este nevinovat, că are conştiinţa împăcată şi că îşi va da demisia dacă se va cere ridicarea imunităţii sale, scrie Mediafax. Senatorul a spus că are foarte multe cunoştinţe şi prieteni în rândul oamenilor de afaceri străini şi români, fiind în politică de 23 de ani. Bădălău a precizat că este cunoscut de foarte multă lume, înainte de a fi senator fiind deputat. El a menţionat îşi va da demisia dacă se va solicita ridicarea imunităţii sale parlamentare.

Numele procurorului şef de birou de la Parchetul ICCJ Angela Nicolae este vehiculat în dosarul de evaziune fiscală, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax. Anchetatorii au cerut aviz pentru percheziţionarea locuinţei şi biroului procurorului Angela Nicolae, şef de birou la Parchetul instanţei supreme, care ar fi suspectată de trafic de influenţă în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 50 de milioane de euro, au precizat sursele judiciare.

UPDATE 3 Membrii grupării de evaziune aveau atribuţii delimitate: unii se ocupau de înfiinţarea firmelor fantomă, alţii racolau străini şi români care, în schimbul unor sume de bani, să fie asociaţi sau administratori la aceste societăţi, iar alţii luau legătura cu funcţionari ANAF, pentru a nu face controale, scrie Mediafax. Direcţia Naţională Anticorupţie arată, într-un comunicat de presă, că persoanele suspectate în dosarul de evaziune fiscală foloseau firme fantomă, pe care le controlau şi prin care derulau operaţiuni comerciale, trecând în evidenţele contabile cheltuieli fictive. Reţeaua infracţională viza monopolizarea producţiei şi desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist, potrivit procurorilor.

Fiecare membru al grupului infracţional avea atribuţii bine determinate, unii dintre aceştia se ocupau de înfiinţarea firmelor fantomă, alţii racolau cetăţeni străini pentru a-i „plasa” ca asociaţi în cadrul firmelor fantomă implicate în circuitul evazionist, iar alţii căutau români dispuşi să îşi asume calitatea de asociat şi administrator al societăţilor de acest gen, în schimbul unor sume de bani.


De asemenea, alţi membri ai grupării reprezentau firmele fantomă în relaţia cu autorităţile fiscale şi în identificarea funcţionarilor care să-i sprijine, fie prin muşamalizarea controalelor fiscale, fie prin neefectuarea controalelor.

Alţi membri ai grupării intermediau legăturile cu funcţionari din cadrul ANAF cu atribuţii în verificarea firmelor şi se implicau în soluţionarea controalelor fiscale la firmele fantomă. În cadrul grupării erau şi persoane care se ocupau de întocmirea documentaţiei contabile pentru operaţiunile comerciale realizate de firmele fantomă, iar altele coordonau operaţiunile de transport şi menţineau legătura cu şoferii şi cu reprezentanţii firmelor beneficiare, au mai stabilit procurorii DNA. Membrii grupării urmăreau în principal reducerea substanţială a obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, prin omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate.

„Concomitent, erau evidenţiate cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale ori erau evidenţiate alte operaţiuni fictive. De asemenea, sustragerea de la efectuarea verificărilor fiscale reprezenta o altă modalitate de evaziune fiscală. În acelaşi timp, persoanele suspectate au procedat la stabilirea cu rea-credinţă a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat, în special sume datorate cu titlu de TVA”, a precizat DNA.

Anchetatorii au mai stabilit că membrii reţelei au derulat „operaţiuni comerciale triunghiulare scriptice”, în realitate mărfurile fiind valorificate fără forme legale pe piaţa internă, pentru a nu plăti TVA şi impozit pe profit, folosind în acest scop mai multe societăţi comerciale pentru reducerea masei impozabile. „Astfel, aceştia declarau scriptic fictiv raporturi comerciale intracomunitare şi menţionau, tot fictiv, că operaţiunile ar fi fost susţinute şi prin realizarea de tranzacţii bancare în «buclă» . În realitate, operaţiunile comerciale erau folosite pentru tranzitarea succesivă a conturilor societăţilor în circuitul comercial, după care se reîntorceau la societatea iniţiatoare, scopul fiind ascunderea circuitului real al mărfurilor”, susţin procurorii DNA.

De asemenea, pentru a nu plăti taxe şi impozite, reprezentanţii acestor societăţilor recurgeau la „reglarea” balanţei de TVA sub forma corelării valorii achiziţiilor cu livrările efectuate, „uzând de interpunerea unor circuite comerciale frauduloase în care au fost angrenate societăţi comerciale cu un comportament de tip «fantomă», controlate prin interpuşi”, au mai arătat procurorii.

Membrii grupării au produs, în perioada 2011-2013, un prejudiciu bugetului de stat estimat la peste 50 de milioane de euro, reprezentând impozit pe profit şi TVA neachitate, precum şi TVA rambursat prin declararea de operaţiuni fictive, au mai stabilit procurorii.

UPDATE 4 Senatorul PSD Niculae Bădălău este urmărit penal pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că ar fi apărat interesele unei firme suspectate de evaziune fiscală, prin intervenţii la conducerea ANAF şi pe lângă persoane din Prefectura Giurgiu şi din conducerea APIA, a anunţat, astăzi, DNA, scrie Mediafax. Procurorii au început urmărirea penală în cazul lui Niculae Bădălău pentru trafic de influenţă, „raportat la faptul că ar fi apărat interesele unei societăţi comerciale implicate în circuitul financiar fraudulos  prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF), cât şi pe lângă persoane cu funcţii în instituţiile de stat din judeţul Giurgiu (prefectură, conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA)”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale, există date şi indicii temeinice potrivit cărora societatea comercială în favoarea căreia a intervenit Niculae Bădălău, a primit de la APIA 2.778.000 de lei, sumă care ar fi  fost folosită de firmă în circuitul evazionist, şi nu în scopul pentru care banii fuseseră alocaţi. De asemenea, în cursul acestui an, la solicitarea lui Niculae Bădălău, societatea implicată în circuitul evazionist i-ar fi pus la dispoziţie, cu titlu gratuit, produse alimentare pentru un eveniment  organizat la restaurantul său.

Anchetatorii au mai stabilit că, în aceeaşi perioadă, Niculae Bădălău ar fi făcut demersuri pentru angajarea fictivă a unei angajate de la cabinetul său senatorial la una din societăţile comerciale implicate în circuitul evazionist. „Astfel, deşi aceasta nu a desfăşurat nicio activitate în cadrul societăţii comerciale implicate în circuitul evazionist, a figurat mai mult timp ca angajată şi a încasat  sume de bani pentru o activitate neefectuată”, au precizat procurorii.

DNA a precizat că în această cauză se fac cercetări penale şi faţă de alte persoane, în legătură cu fapte similare, dar şi cu alte fapte. Procurorii i-au adus la cunoştinţă lui Niculae Bădălău acuzaţiile, acesta prezentându-se luni la prânz la sediul DNA. Senatorul PSD de Giurgiu Niculae Bădălău a declarat, la intrarea în sediul DNA, că este nevinovat, că are conştiinţa împăcată şi că îşi va da demisia dacă se va cere ridicarea imunităţii sale. „Voi răspunde în faţa legii ca orice cetăţean, dacă se dovedeşte că am vreo implicaţie”, a spus Bădălău.

UPDATE 5 Procurorul Angela Eugenia Nicolae, de la Parchetul instanţei supreme, şi fiul acesteia, Daniel Nicolae, au fost reţinuţi, în această seară, în dosarul evaziunii fiscale de 50 de milioane de euro, fiind acuzaţi de trafic de influenţă, respectiv complicitate la această infracţiune, scrie Mediafax.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.