O nouă duminică a protestelor împotriva exploatării de la Roșia Montană. Cum...

O nouă duminică a protestelor împotriva exploatării de la Roșia Montană. Cum îl „poartă” manifestanții pe Ponta UPDATE 3 Ce au cerut premierului GALERIE FOTO şi VIDEO

1
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1421460782">
mars de protest rosaia montana03_resize
FOTO: ADRIAN PÎCLIȘAN

Mai mulți timișoreni s-au adunat astăzi din nou în Piața Operei din Timișoara pentru a protesta împotriva exploatării de la Roșia Montană și a gazelor de șist. Înainte de a pleca în marș, în piață s-a citit rezoluția adoptată ieri la adunarea de la Câmpeni, unde printre altele s-a solicitat interzicerea cianurilor în mineritul din România și desecretizarea tuturor documentelor legate de contractele RMGC. Demonstranții au huiduit când au auzit numele premierului Vicotr Ponta și ale miniștrilor Dna Șova și Rovana Plumb. De altfel, primul ministru se bucură de o atenție specială din partea protestatarilor, unii dintre ei venind cu tricouri pe care Victor Ponta este reprezentat cu urechi de Mickey Mouse. „Uniți salvăm toată România” au scandat cei care cer salvarea Roșiei Montane, printre ei aflându-se și studenți de la OSUT, dar și mame cu copii în brațe. Traseul lor se va întinde de la Piața Operei, apoi pe strada Reșiței, Calea Șagului și retur.

UPDATE 1 După o mică scenetă legată de lupta dintre guvern și cei care se opun proiectului Roșia Montană, demonstranții au plecat în marș scandând „Vrem natură, nu cianură!”. Printre bannerele arborate se aflate și cele pe care stă scris „Fată, tată, socru mare, de ce toți la guvernare” și „Jos dinastia Sârbu!”.

UPDATE 2 „Roșia, Roșia, vine revoluția!” și „Nu stați la ferestre, veniți la proteste!” au scandat, din centru și până în Calea Șagului, cele câteva sute de demonstranți. Dacă până săptămâna trecută protestatarii au blocat intersecțiile principale prin care treceau măcar pentru câteva minute, astăzi au renunțat la acest obicei. După incidentul cu ministrul Daniel Barbu, premierul Victor Ponta le-a cerut jandarmilor să intervină dacă vor fi blocate drumuri de către protestatari. Singurul mod în care demonstranții au încercat să compenseze lipsa blocadelor a fost să meargă foarte încet când treceau prin intersecții.

UPDATE 3 După ce au „arat” Calea Şagului, demonstranţii s-au întors spre centru cu noi lozinci, cea care a avut cea mai mare trecere fiind „Ponta, nu uita, noi îţi vrem demisia”. Ajunşi înjumătăţiţi ca număr în Piaţa Unirii, după trei ore de marş, la 0ra 21, protestatarii au mai zăbovit câteva minute în piaţă pentru a scanda „Solidaritate” şi a le mulţumi jandarmilor.


1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.