Arhitectul alpinist din Timişoara, care şi-a pierdut viaţa în Munţii Făgăraş, va...

Arhitectul alpinist din Timişoara, care şi-a pierdut viaţa în Munţii Făgăraş, va fi înmormântat mâine. Vezi cine este şi ce pasiuni avea

3
DISTRIBUIȚI

radu topai

Arhitectul Octavian Radu (Tavi) Topai, mort la sfârşitul săptămânii trecute în munţii Făgăraş, va fi înmormânat mâine, la Timişoara. Pentru un ultim omagiu vă puteți alătura familiei îndurerate începând din această seară la Casa Funerară din Calea Șagului, Blvd. 16 Decembrie 1989, nr. 75. Miercuri seara va avea loc o parte din slujba de înmormântare (ora 20:00), iar înmormântarea va avea loc joi ora 14:00, în cimitirul din Calea Șagului, Capela Ortodoxă.

Pasiunea care l-a costat viața

Pasionat de alpinism, arhitectul timișorean se afla sâmbătă, împreună cu un alt coleg în zona superioară a muchiei Albota din munţii Făgăraş. În timpul escaladei el a căzut într-o râpă, iar colegul său a început să-l caute, fără succes. Nu a reușit să anunțe autoritățile de accident, decât mai târziu, peste niște ore, când a ajuns într-o zonă cu semnal la telefonul mobil. Luni, după căutări asidue, Tavi Topai a fost găsit mort.

Pe pagina de Facebook, prietenii și colegii  transmit mesaje șocante, aproape că nu le vine să creadă că Tavi s-a stins. Era fascinat de natură, îi plăcea să ajungă în cele mai frumoase locuri pe care le fotografia și posta fotografiile ca să îi bucure și pe alții de frumusețile descoperite. ”Vei rămane mereu în sufletul nostru, prin ceea ce ai fost ca OM, prin fotografiile tale extraordinare!! Sunt convins că ai plecat cu gândul unei lumi mai bune și al unui cadru mai înălțător! Offf!! Încă nu imi vine să cred… Parcă ieri discutam de aparatul foto! Prin el, am să mă gândesc mereu la tine!”, este unul dintre mesaje.

Filmul operaţiunii de salvare, refăcut de un salvamontist sibian

Adrian Vălean, unul din salvamontiştii sibieni care au luat parte la căutări, a povestit pe pagina sa de Facebook, filmul intervenţiei. ”Ultimele 3 zile au fost tragice si intense”, povestește salvamontistul. Accidentul de pe muchia Albota a fost anunțat sâmbătă la ora 22,30, de către Robert, coechipierul lui Tavi. Imediat, o echipă de salvamontiști a plecat în zonă. Ce a urmat s-a văzut la știri, în ultimele zile. Misiunea de salvare a fost extrem de dificilă pentru salvamoniștii sibieni. Aceștia au luat la pas crestele munților Făgăraș în speranța că îl vor găsi în viață pe Tavi. Ultimele trei zile au fost tragice și intense pentru salvatori. Vremea le-a fost însă potrivnică.  În ciuda acestui fapt, nu s-au oprit din căutări.

Filmul operaţiunii de salvare a fost povestit de salvamontişti. „23.30 Echipa Salvamont Sibiu, formată din Ovi Tănase şi Adi Vălean pornesc spre căldarea estică de pe est de Albota şi Valea Arpaşului, căutarea începe pe baza unor informaţii foarte sumare despre accident: Albota, est, ultimul vârf.

02.00: Ajungem, Ovi Tănase şi Adi Vălean pe skiuri în zona Fereastra Zmeilor, lăsăm skiurile acolo şi coborâm la colţari spre căldarea nord de sub Fereastra Zmeilor, traversăm şi intrăm în custura ce ne desparte de căldarea superioară din est de Albota.


Parcurgem custura şi căutăm un loc prin care să coborâm spre vest. Dăm semnale acustice şi luminoase. Scanăm cât putem din căldarea estică şi din muchia Albotei. Vremea e încă bună dar frig -8/-9, bate vântul. Nu primim răspuns. Suntem foarte îngrijoraţi pentru că ştim că o să se strice vremea.

03.00 Diferenţa de nivel faţă de căldare e peste 250 de metri şi nu găsim un culoar direct jos. Descatarăm un lung culoar de zăpadă îngheţată spre est şi încercăm să ocolim piciorul prin nord.

03.40 Ocolim piciorul, ajungem în valea Arpaşului la 1800 de metri la baza unui prag care ne conduce spre căldarea estică de sub Albota printr-un alt culoar, urcăm pe placi de vânt de peste 40 de centimetri formate de vântul din ultimele trei zile.

04.00 Primim noi informaţii: Robert a coborât la forestier şi accidentul a avut loc mult mai jos pe muchia Albota, spre nord. Iar accidentatul e probabil undeva în valea Arpaşului sub pragurile superioare. Pornim înapoi spre Bâlea Lac.

08.00 Ajungem la Bâlea.

09.30 Vremea s-a stricat, e ceaţă, bate vântul şi viscoleşte. Altă echipă formată încă din cursul nopţii (Puiu, Dani, Gusti, Pasca) au pornit dimineaţa la survol cu elicopterul, împreună cu Robert, delimitează zona aproximativă unde se vor face căutarile. Salvamont Victoria a fost echipa de sprijin. Salvamont Argeş era în stare de alarmă pregătiţi să intervină la nevoie. Un grup de prieteni cred 3, apropiaţi ai lui Tavi, urcă spre valea Arpaşului.

Pe timpul zilei a nins şi a a viscolit, căutarea a continuat toată ziua. Într-una din scurtele ferestre de vizibilitate seara, 18,30 au observat rucsacul lui Tavi dar pe un alt versant al pilierilor care cobora din Albota, e târziu, vremea e proastă si nu se poate face o trecere directă. Se rapelează spre vale pe vreme rea pentru a se continua căutarile dimineaţă.

Dimineaţa echipa din valea Arpaşului urcă direct spre locul presupus unde se afla Tavi. Mai pleacă o echipă din Sibiu, (Ovi, Catalin, Marius şi eu) Adi David ne duce cât mai sus pe vale cu maşina şi coordonează echipele de sprijin.

Echipa 1 vede corpul neînsufleţit al lui Tavi, ei găsesc ruta şi ajungem toţi, echipa 1 şi 2 cam în acelaşi timp la el, în cursul dimineţii. Puiu coordonează operaţiunea din teren. Cu noi sunt şi cei 3 prieteni apropiaţi ai lui Tavi. Ei sunt echipa de suport (multumim!). Alţi trei prieteni de-ai lui Tavi sunt mai jos spre baza culoarelor. Altitudinea este 1700. Peste zăpada îngheţată a nins aproximativ 10 centimetri de  zăpadă udă şi grea. Operaţiunea este dificilă şi riscantă pe culoarele înclinate şi punctate cu săritori.

La ora 16.00 reuşim să rapelăm cu corpul lui Tavi până la 1.400 de unde va fi transportat cu marineru-ul. Prietenii lui Tavi ne-au sprijinit foarte mult şi ne ajută la transportul echipamentelor şi a ceea ce am recuperat din bagajul lui Tavi. O altă echipă de sprijin mobilizată de Adi David, Salvamont Victoria, trei persoane şi Jandarmeria montană din Sâmbăta, patru persoane, urcă sa ne ajute la transport pe valea Arpaşului. Vremea a fost ok, dar cu rare ferestre de vizibilitatea, prea puţin pentru zbor cu elicopterul. Ne sincronizăm cu echipa de sprijin la ora 18.30 pe vale, de aici facem transportul cu schimbul. La ora 2.40 am ajuns la drumul forestier”, a povestit Adrian Vălean.

 

3 COMENTARII

  1. Dumnezeu sa-l ierte, insa ceea ce facea el se cheama inconstienta. Inainte de a pleca pe munti trebuie sa te gandesti la sotia si fica ta, nu la alpinism. Muntele si-a luat tributul. Ma mir ca un om cu experienta sa si la varsta sa a facut asa ceva. Pacat de copilul orfan si vaduva sa sotie. Trebuia sa se gandeasca la familie inainte de a pune muntele pe primul loc. Dumnezeu sa-l odihneasca.

  2. Trebuie sa fii tare sifilitic sa escaladezi crestele pe zapada.Un inconstient cu o pasiune de om bolnav.Pacat de familie ca el a gasit ce a cautat pe creasta aia.Astea nu sant pasiuni sant cazuri de psihiatrie .

  3. Eu- tu esti un nimeni ce are ca trasatura definitorie. IMBECILUTATEA crasa, in stare pura. Nu ai legatura nici cu alpinismul, nici cu viata, ci diar iiti tarasti basinile din canapea in fotoliu. Imi provoci SCARBA, Mars!
    Apollonius – ce pasiuni ai tu? timbrele? eh, altii au altele, iar tu daca ai vreuna, ar trebui sa gasesti inteligenta neceaara ca sa intelegi ce inseamna o pasiune. Este evident ca nu ai nici o legatura cu alpinismul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.