20 de morminte turcești, descoperite în centrul Timișoarei UPDATE Scheletele se aflau...

20 de morminte turcești, descoperite în centrul Timișoarei UPDATE Scheletele se aflau la mai puțin de un metru sub asfalt

0
DISTRIBUIȚI

 

craniu

O necropolă atașata Moscheei bey-ului Ali a fost descoperită de arheologi astăzi în Timișoara. Până acum, specialiștii au scos la lumină nu mai puțin de 20 de morminte, dar au indicii că ar fi mult mai multe. Potrivit coordonatorului șantierului arheologic, arheologul Inel Constantin, mormintele sunt turcești. ”Toate indiciile pe care le avem până acum ne conduc la ideea că vorbim de morminte turcești. Asta pentru că morminetele nu au inventar. Turcii, în general, se înmormântau simplu, fără sicrie, înveliți într-un giulgiu”, a spus arheologul.

UPDATE Un număr de opt schelete au fost descoperite întregi și în poziție anatomică, în timp ce restul nu mai sunt la locul lor, necropola fiind distrusă de diferitele tasări și lucrări de infrastructură care au avut loc în zonă.


„În imediata apropiere a zidurilor fragmentare ale moscheii Ali Bey, si orientate paralel cu zidul sud-estic al moscheii, au fost descoperite de către colectivul de arheologi de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, mai multe morminte de inhumație. Starea de conservare/integritate a scheletelor este destul de afectată, cel mai probabil și datorită intervențiilor ulterioare înmormântării, dar și faptului că aceste morminte se află destul de sus îngropate, dacă ar fi să menționăm și detaliul că primele oseminte puternic deranjate au apărut la doar -0,90 m adâncime față de caldarâmul actual al străzii”, a explicat arheologul Inel Constantin.

Până în prezent au fost înregistrate oseminte umane în aproximativ 20 de morminte, majoritatea de adulți, dar și trei de copii. Corpurile au fost depuse simplu, fără vestminte (cel mai probabil fuseseră învelite într-o pânză), lipsind si inventar arheologic, ceea ce ne conduce spre ipoteza cea mai plauzibilă că mormintele ar face parte dintr-un mic cimitir aflat în apropierea moscheii Ali Bey.

Cercetările continuă pentru identificarea tuturor complexelor funerare, fiind făcute toate înregistrările grafice si fotografice, iar osemintele scheletelor vor fi ridicate în vederea realizării de analize antropologice si predate spre conservare la Muzeul Banatului, în colecțiile căruia va intra întregul material arheologic descoperit pe parcursul actualelor cercetări din Cetatea Timișoarei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.