Ministerul Sănătății vrea să realizeze un centru regional de boli genetice la...

Ministerul Sănătății vrea să realizeze un centru regional de boli genetice la Timișoara. Câte județe va deservi

1
DISTRIBUIȚI

DNA Strands

Capitala Banatului nu va avea un spital regional, dar există șanse foarte mari ca aici să se realizeze un centru regional de boli genetice. Cel puțin așa scrie într-un proiect al ministerului Sănătății supus dezbaterii publice pe site-ul instituției.

Astfel, Ministerul Sănătății dorește să înființeze cinci centre regionale de boli genetice în orașele Timișoara, București, Cluj, Iași și Oradea.


Centrele vor avea ca scop scăderea frecvenței și implicit reducerea mortalității infantile cauzate de aceste boli genetice.

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, Centrul Regional Timiș va face parte din structura Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara și va deservi județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Mehedinți, Gorj și Dolj.

Statisticile arată în în România se nasc, anual, aproape 8.000 de copii cu boli genetice și alți 11.000 vor manifesta o boală determinată sau condiționată genetic până la vârsta de 25 de ani. „Situaţia actuală a geneticii medicale în România este departe de serviciile şi exigenţele existente în ţările UE, ca şi în unele ţări învecinate, iar serviciile existente nu asigură necesarul şi nici calitatea unei asistenţe medicale adecvate în acest domeniu”, se arată în referat.

În prezent, în țara noastră există doar 22 de medici primari, 39 de medici specialiști și 32 de medici rezidenți de genetică medicală, care nu au structuri organizatorice specializate în care să-și desfășoare activitatea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.