Timișoara are, în sfârșit, o strategie culturală pentru următorii 10 ani. Care...

Timișoara are, în sfârșit, o strategie culturală pentru următorii 10 ani. Care sunt atuurile pentru câștigarea titlului de capitală culturală europeană

0
DISTRIBUIȚI

catedrala mitropolitana centru timisoara(16)

A fost elaborată strategia culturală a municipiului Timişoara, proiect care se va aplica pe parcursul a zece ani de zile şi care va sprijini urbea de pe Bega în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Primarul Nicolae Robu a declarat că „strategia culturală este un document extrem de important pentru municipiul Timişoara. Noi pretindem că avem un potenţial ridicat cultural. Avem această pretenţie în mod foarte solid fundamentat. Avem în Timişoara o mulţime de formaţii culturale, o universitate care are facultate de Arte Plastice, de Litere şi de Muzică, avem instituţii culturale.


Potenţialul din universităţile timişorene şi cu cel al artiştilor cred că putem fi învingători în faţa oricui cu privire la potenţialul nostru de a juca rolul de capitală culturală europeană a culturii. (…) Am lansat o idee în lucru, să facem o premiere şi a artiştilor în acceaşi manieră în care am făcut de multă vreme premierea sportivilor performanţi. Ideea este nouă trebuie să apreciem că un artist ne poată încânta prin creaţia sa indiferent în ce domeni s-ar afla el munceşte enorm şi ar trebui să fie răsplătit la cotă mult mai mare decât cele stabilite de puteri politice incapabile să înţeleagă munca celor care produc cultură”.

Raluca Pop, preşedintele Asociaţiei Metru Cub a menţionat că pentru elaborarea strategiei, structurate în două capitole s-a lucrat direct cu 320 de persoane, iar strategia s-a construit în jurul a patru axe de viziune: Timişoara Creativă, Implicată, Conectată , Responsabilă şi Deschisă.

Pentru elaborarea materialului s-au făcut studii pe domenii precum arte vizuale, spectacole, muzică, educaţie culturală, cultură scrisă, muzee, regenerare urbană prin cultură.

Ca direcţii mari, s-a stabilit că pentru arte vizuale şi spectacole nucleul dur este experimentul, că Timişoara are nevoie să fie mai bine conectată la ceea ce înseamnă dinamica artistică europeană, să îşi pună în valoare dimensiunea de oraş multicultural. Cele mai de succes evenimente sunt cele interdisciplinare, iar Timişoara culturală are nevoie de mai multe evenimente cu artişti din străinătate şi de o grijă sporită pentru clădirile de patrimoniu.

Documentul va fi postat pe site-ul primăriei şi va intra în dezbatere publică pe data de 23 octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.