Toamna aduce un program plin de evenimente la Centrul Cultural German din...

Toamna aduce un program plin de evenimente la Centrul Cultural German din Timișoara. Cum au contribuit artiștii germani

0
DISTRIBUIȚI

c.c.german

O piesă pusă în scenă de Badisches Staatstheater Karlsruhe care face parte din programul teatrului pentru tineret din oraşul partener german va fi jucată la Timişoara în data de 8 octombrie, ora 10,00, în foaierul Sălii 2 a teatrului naţional. Dansul teatral pentru copii „FrierSchlotterSchwitz”, destinat copiilor cu vârste de la trei ani în sus, a fost conceput de dansatoarea şi coregrafa Barbara Fuchs, piesele de dans pentru cei mici fiind răsplătite cu premiul „Kölner Tanztheaterpreis”, precum şi cu premiul I şi premiul publicului la „Szolo Duo Festival” din Budapesta. Copiii pot participa la spectacol şi în cadrul unor acţiuni şcolare, însoţiţi de cadre didactice.

În 12 octombrie, de la ora 18,00, Centrul Cultural German organizează la Casa Artelor de pe strada A. Pacha o seartă de concert intitulată „Sexappeal şi Sarajevo”, cu şlagăre şi texte din anii care au urmat primului război mondial, interpretate de solistul Christian Bormann şi pianista Valentina Peetz. Erau anii care au adus schimbări majore în Europa, anii în care, după distrugerile şi imensele pierderi umane pricinuite de război, oamenii se bucurau de pace şi îşi căutau, aproape inconştient, un refugiu în restaurantele şi cluburile în care noi dansuri şi o nouă muzică erau la modă şi care şi-au pus amprenta pe lumea care se rupea ireversibil de societatea tradiţională. Nici Timişoara nu a făcut excepţie de la aceste schimbări, şlagărele la modă răsunau în cafenelele şi restaurantele oraşului şi modul de viaţă al locuitorilor era pe  cale de a se schimba, la fel ca în întreaga Europă.

Artişti din Karlsruhe vor fi prezenţi în această lună la Timişoara cu expoziţia „V8 – Platforma de artă contemporană”, care va fi vernisată în 14 octombrie, ora 18,00, la Calpe Gallery de pe strada Hector, acesta fiind ultimul eveniment din cadrul „Das Deutschlandprojekt – oraşul Karlsruhe”.


Expoziţia va fi prezentată de către Swantje Volkmann, referent cultural pentru sud-estul Europei la Muzeul Central al Şvabilor Dunăreni din Ulm. La vernisaj vor fi prezenţi şi artiştii Franziska Degendorfer, Michael Grudziecki şi Daniel Wogenstein, ale căror lucrări vor fi şi expuse iar muziciernii Petru Ionuţescu, Sergiu Catana şi Gabriel Almaşi, cunoscuţi ca şi „Trompetre”, vor susţine un moment muzical. Platforma pentru arta nouă a prezentat, în ultimii zece ani, în jur de zece expoziţii în fiecare an, cu lucrări ale unor artişti din Germania şi Europa. Această ultimă expoziţie oferă o vedere panoramică a artei contemporane, cu lucrări de pictură, grafică şi artă plastică semnate de tineri artişti din Karlsruhe, ca reprezentanţi ai unui oraş-partener al Timişoarei. Expoziţia va fi deschisă până la 1 noiembrie.

Din 23 octombrie, la ceianăria librăriei Cărtureşti va începe cea de-a patra ediţie a proiecţiilor de filme germane intitulată „FilmparaDE”. Noile proiecţii, care vor debuta cu filmul „Die Unsichtbare” realizat de Christian Schwochow în 2011, sunt o selecţie de filme germane actuale care acoperă o gamă largă de teme şi sunt reprezentative pentru scena cinematografică germană din ultimul deceniu.

Sala festivă a liceului Lenau va găzdui, în 24 octombrie, de la ora 19,00, spectacolul „Die Zeit ist kaputt – Eine Erich Kästner Revue”, un spectacol dedicat cunoscutului scriitor, de la a cărui dispariţie se comemorează 40 de ani. Spectacolul va fi pus în scenă de artiştii berlinezi Elisabeth Arend şi Klaus Schäfer, invitaţi de Centrul Cultural German pentru acest eveniment.

Până în 10 octombrie, Centrul Cultural German face înscrieri pentru cursuri standard de limba germană care se vor desfăşura între 13 octombrie şi 19 decembrie şi pentru cele de gramatică pentru nivelurile B1/B2. Din 13 octombrie încep înscrierile pentru examenele Goethe-Institut care vor fi susţinute în luna decembrie, pentru care se organizează şi cursuri de pregătire.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.