Lună plină în sălile de spectacole din Timișoara. Ce reprezentații puteți vedea...

Lună plină în sălile de spectacole din Timișoara. Ce reprezentații puteți vedea în ianuarie

0
DISTRIBUIȚI

Teatrul naţional timişorean începe noul an cu spectacolul „Aeroport”, în regia artistică a lui Ion-Ardeal Ieremia, programat la sala Studio „Uţu Strugari” în 9 ianuarie, ora 19.00.

În aceeaşi sală vor putea fi vizionate în luna ianuarie spectacolele „Eminul meu iubit”, două reprezentaţii cu spectacolul „Înainte de pensionare”, „M-am hotărât să devin prost”, „Paganini nu mai locuieşte aici” – una din premierele de succes ale acestei stagiuni – „Dawn Way”, „Daddy”, „Iaacovi şi Leidental”. Sala mare a teatrului va găzdui spectacolele „Albă ca zăpada”, „Sarea în bucate”, musicalul „The full Monty” şi „Prometeu înlănţuit” iar în holul cu coloane va avea loc în 13 ianuarie o reprezentaţie cu spectacolul „Te uită cum ninge decembrie”. La Sala 2 din Parcul Civic sunt programate spectacolele „Povestea de iarnă”, „Viaţa e vis”, „Cabaretul cuvintelor”, „Oraşul nostru” şi „Revizorul”.

spectacol opera teatru

Teatrul maghiar „Csiky Gergely” începe noul an cu o premieră, „Testosteron”, care – ne asigură realizatorii – echivalează cu o porţie sănătoasă de râs. Decorul este o încăpere în care protagoniştii, şapte personaje masculine, stau de vorbă, tema discuţiei fiind modul în care bărbaţii fac faţă dezamăgirilor provocate de femei. Întreaga conversaţie porneşte de la împrejurarea în care un ornitolog urma să se însoare cu o renumită cântăreaţă dar s-a ajuns la absurda situaţie în care aceasta l-a părăsit în faţa altarului. Mirele abandonat, rudele sale şi câţiva apropiaţi reuşesc o introspecţie a sufletului masculin cu ajutorul unor replici savuroase, care asigură comicul spectacolului. Câteva dintre cele mai bune hituri ale culturii pop maghiare din ultimii ani acompaniază discuţiile despre ceea ce cred bărbaţii că îşi doresc femeile, orchestraţia muzicală a spectacolului fiind realizată de Kiss Attila iar asistenţa de regie de Kedves Emöke.

Cele şapte personaje sunt interpretate de Balázs Attila, Kiss Attila, Bandi András Zsolt, Kocsárdi Levente, Molnár Bence, Molnos András Csaba şi Aszalos Géza. Autorul piesei este scriitorul, publicistul, regizorul şi dramaturgul contemporan Andrzej Saramonowicz, care a înregistrat numeroase succese atât în Polonia cât şi în afara graniţelor cu această savuroasă comedie. Ecranizată în 2007, povestea a fost vizionată de 1,4 milioane de spectatori, aducând autorului şi renumele de important cineast polonez al ultimului deceniu. Premiera are loc în sala Studio a teatrului maghiar vineri, 9 ianuarie, ora 19.00, iar următoarea reprezentaţie este programată în 11 ianuarie, la aceeaşi oră.


Spectacolul beneficiază de traducere simultană în limba română. După reprezentaţiile cu premiera „Testosteron” şi cele cu coproducţia „Moliendo café”, programul teatrului maghiar mai include în programul acestei luni spectacolele „Operă ţărănească”, Regina frumuseţii din Leenane”, două reprezentaţii cu premiera „Răsturnare” după Petöfi Sándor, dedicată Zilei Culturii Maghiare, urmată de o altă premieră, „Nişte fete sau cinci-în-unu” de Neil LaButte, care va avea loc la Hotel Timişoara. Luna se va încheia cu spectacolele „Incendii” şi „Diverzity”, care se vor juca în sala mare a teatrului.

Spectacolele operei timişorene vor fi reluate în 11 ianuarie la ora 18.00 cu opereta care, în mod tradiţional, încheie fiecare an – „Liliacul” de Johann Strauss. Tot în această lună sunt programate spectacole cu opera „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, „Bayadera”, un spectacol de balet susţinut de elevii şcolii de balet „Rodica Murgu”, musicalul „Scripcarul pe acoperiş”, opera bufă „Nunta lui Figaro” pe muzica lui W.A. Mozart şi musicalul „My Fair Lady”, după piesa „Pygmalion” de G.B. Shaw.

nunta figaro

Coproducţia de succes a teatrelor german şi maghiar din Timişoara, spectacolul non-verbal „Moliendo café”, în regia lui Silviu Purcărete, va deschide anul calendaristic şi la teatrul german, reprezentaţiile fiind programate în data de 12 şi 13 ianuarie, la ora 19.30. Ziua de 25 ianuarie aduce pe scena teatrului o premieră, „Electra”, tragedia greacă cu crime, răzbunări, trădări şi iubiri fiind prezentată într-o versiune scenică semnată de Benedek Zsolt. O a doua reprezentaţie este programată pentru ziua de 26 ianuarie. Luna se încheie cu spectacolul „Fetiţa cu chibrituri” după povestea lui Hans Christian Andersen, care se va juca în sala Studio a teatrului maghiar, şi cu „Ţinuturile joase” de Herta Müller, în versiunea scenică a lui Nicky Wolcz.

După reprezentaţiile cu premiera „Testosteron” şi cele cu coproducţia „Moliendo café”, programul teatrului maghiar mai include în programul acestei luni spectacolele „Operă ţărănească”, Regina frumuseţii din Leenane”, două reprezentaţii cu premiera „Răsturnare” după Petöfi Sándor, dedicată Zilei Culturii Maghiare, urmată de o altă premieră, „Nişte fete sau cinci-în-unu” de Neil LaBugte, care va avea loc la hotel Timişoara. Luna se va încheia cu spectacolele „Incendii” şi „Diverzity”, care se vor juca în sala mare a teatrului. Spectacolele sunt supratitrate în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.