Cazul arsenului din apă în zona Beba Veche. De ce spun specialiștii...

Cazul arsenului din apă în zona Beba Veche. De ce spun specialiștii că nu este vorba de poluare

0
DISTRIBUIȚI

Beba_veche

Mai multe ONG-uri care militează pentru protecția mediului au semnalat Ministerului Mediului, dar și mai multor organisme locale, faptul că apa de la Beba Veche ar fi poluată cu arsen.

Asociația Neuer Weg, cu sprijinul Asociației Profesioniștilor în Protecția Mediului Înconjurător și Asociația Pro Mediu Timiș, dar și al grupurilor de acțiune civică împotriva fracturării hidraulice de la Beba Veche și de la Dudeștii Vechi, au solicitat autorităților un set complex de documente, prin care autoritățile ar trebui să arate modul în care au gestionat problema apei contaminate de la Beba Veche, care „între timp s-a extins și la comunele din jur”, după cum susțin ONG-iștii.

Tot ei afirmă că edilul din Beba Veche ar avea informații referitoare la faptul că poluarea se datorează unor exploatări din țara vecină. „Între timp, conform cu mai multe informații, inclusiv de la oficialii firmei NIS Petrol, subsidiara Gazprom, activă în zonă, de-o parte și de alta a graniței româno-sârbe, se pare că în Serbia, foarte aproape de graniță, există un câmp de sonde unde se folosește tehnologia fracturării hidraulice de mare volum. Primarul de la Beba Veche consideră sondele din Serbia responsabile de acest episod nou de contaminare a apei. Cert este faptul că autoritățile române au datoria să investigheze cauza și să vină cu un răspuns concret în acest sens”, semnalează Teodora Talpeș, reprezentanta Asociației Pro Mediu Timiș.

Scrisoarea transmisă de ONG-uri autorităților poate fi văzută aici.

Vlaicu: „Nu e vorba de nicio poluare”

Se impun câteva clarificări.


Arsenul este un element chimic semimetalic. Are simbolul AS și numărul atomic 33.

Edilul din Beba Veche susține că niciodată nu a făcut afirmațiile menționate anterior. „Mă feresc să fac afirmații. Ceea ce știm noi este că arsenul e o prezență în toată Câmpia de Vest și în Câmpia Panoniei, dintotdeauna”, a declarat, pentru PRESSALERT.ro primarul Ioan Bohancanu. Un profesor universitar care de un deceniu cercetează prezența arsenului în apa potabilă, relata, într-un interviu acordat publicației noastre că „zona Banatului are o tendință naturală de a acumula arsen în apele subterane, iar această problemă a apei din întregul Bazin Panonic este studiată de mai bine de 70 de ani”.

O analiză a apei de la Beba Veche realizată de Aquatim relevă prezența arsenului, în septembrie 2014. „În septembrie 2014, societatea a făcut, în scop informativ, câteva teste ale calității apei pe raza localității Beba Veche. Rezultatele, care au indicat prezența arseniului peste limitele admise de lege, au fost stocate în bazele de date ale Aquatim și comunicate Primăriei Beba Veche, la solicitarea acesteia. Datele respective nu reprezintă un buletin de analiză. Pentru a trage o concluzie corectă despre o sursă de apă, este nevoie de seturi de analize făcute în diferite perioade de timp, în general de un istoric”, au expicat reprezentanții Aquatim. Este de menționat și faptul că Aquatim nu operează în zona respectivă.

Conform statului, în legea 1342 / 1991 condițiile tehnice de calitate a apei potabile admiteau 0,05 / mg/ l cantitate de arsen. În 2002, conform Legii 458, cantitatea maximă de arsen admisă a fost stabilită la 0,01 mg / l, adică de 5 ori mai mică, moment din care cantitatea de arsen existentă în mod natural dintotdeauna în zona în discuție a putut fi măsurată.

Reprezentanții Administrației Bazinale a Apelor Banat atrag și ei atenția că în zona Beba Veche nu este vorba de nicio poluare cu arsen. „La Beba Veche vorbim despre un fond natural al mediului care conține arsen. Nu este vorba de nicio poluare, sub nicio formă”, atrage atenția Ionel Vlaicu, directorul adjunct al ABAB.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.