Cea mai bogată bază de date referitoare la patrimoniul tradițional bănățean, realizată...

Cea mai bogată bază de date referitoare la patrimoniul tradițional bănățean, realizată în cadrul unui proiect european. Cât de utilă este

0
DISTRIBUIȚI

1486736_1514701162084434_7320203510978909623_n

Zeci de localități din șapte zone din Banatul românesc și sârbesc au fost străbătute, timp de mai multe luni, de mai mulți studenți de la Universitatea de Vest din Timișoara, cu scopul de a scoate în evidență obiective turistice, tradiții, obiceiuri, dar și meșteșugari. Totul în cadrul unui proiect finanțat cu bani de la Uniunea Europeană, în valoare de aproximativ 500.000 de euro, implementat de Universitatea de Vest din Timișoara în parteneriat cu Camera de Comerț a județului Timiș, municipalitatea Kikinda și Institutul Intercultural din Timișoara.


La finalul proiectului a fost lansat un pachet de produse referitoare la patrimoniul cultural bănățean și la turismul regional.

Otilia Hedeșan, manager de proiect, a ținut să precizeze faptul că proiectul „Patrimoniul viu – O resursă nelimitată pentru dezvoltarea turismului” a avut drept obiectiv „cercetarea tradițiilor regionale, a patrimoniului regional. Până la urmă este vorba despre un patrimoniu viu, despre modul în care acest patrimoniu poate să trăiască și să ne influențeze”. În total, în cadrul proiectului au fost investigate 57 de localități din șapte areale din zona transfrontalieră, și anume Recaș – Herneacova, Făget, Caransebeș, Herculane, Dubova – Clisura Dunării, Kikinda și Uzdin.

„Au fost intervievate 172 de persoane și au fost făcute 23.000 de fotografii pe teme precum locuri, meșteșuguri, patrimoniu, oameni care practică meșteșuguri tradiționale. Aceste informații constituie cea mai amplă bază de date referitoare la patrimoniul tradițional bănățean”, a mai precizat Otilia Hedeșan. Printre produsele rezultate în cadrul proiectului se numără patru trasee turistice propuse, o hartă cu obiectivele de patrimoniu cultural și natural din Banatul istoric, un calendar intercultural, dar și ridicarea pe GPS a 20 de obiective turistice din Banat identificate pe parcursul cercetărilor de teren.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.