China: Autoritățile au evacuat locuitorii din zona exploziilor de la Tianjin. Apropiați...

China: Autoritățile au evacuat locuitorii din zona exploziilor de la Tianjin. Apropiați ai victimelor se plângă că oficialii ascund amploarea dezastrului

0
DISTRIBUIȚI

explozie china tianjin abc_net_au

Autoritățile chineze au procedat sâmbătă la evacuarea locuitorilor pe o rază de 3 km în jurul locului exploziilor survenite miercuri într-un depozit de substanțe chimice din portul Tianjin, măsura fiind luată de teama contaminării după propagarea unor compuși chimici toxici, în timp ce bilanțul catastrofei a ajuns la 85 de morți, transmit AFP, DPA, Xinhua și Reuters.

Conform Beijing News, polițiști înarmați au început evacuarea populației după descoperirea unor cantități de cianură de sodiu, un compus chimic extrem de toxic.

Xinhua a semnalat către ora locală 11.40 (03.40 GMT) o intensificare a incendiilor, relatând și că mai multe explozii au fost auzite în zonă, proiectând o nouă coloană de fum negru în aer.

Primele explozii gigantice au suscitat o puternică îngrijorare în rândul populației, care se teme că va fi afectată de un nor toxic.

La trei zile de la catastrofă, autoritățile luptă încă să controleze incendiile și încearcă să identifice cu precizie substanțele chimice stocate în depozit.

În fața presei, un responsabil municipal a citat o listă a substanțelor potențial prezente, printre care bisulfit de sodiu, nitrat de potasiu, nitrat de sodiu și cianură de sodiu, toate tranzitând recent prin depozit.

Mai mult de 200 de experți militari în protecție nucleară și biochimică au fost desfășurați la Tianjin, oraș-port cu 15 milioane de locuitori, unde au fost aduși și specialiști din uzine de producere a cianurii de sodiu.

Autoritățile chineze au luat apărarea pompierilor care au intervenit cu apă pentru a stinge incendiul declanșat într-un depozit de substanțe chimice volatile, după ce experți străini declaraseră că este posibil ca această intervenție să fi contribuit la producerea exploziilor.

Locuitori din Tianjin și apropiați ai victimelor au acuzat autoritățile că ascund amploarea catastrofei.


‘Nu avem nicio informație, nimic, guvernul nu vorbește cu noi’, s-a plâns o femeie, împiedicată de agenții de securitate să intre la conferința de presă.

Cel puțin 721 de oameni au fost răniți în urma exploziilor de miercuri, dintre care 55 se află în stare gravă. Un bărbat în jur de 40 de ani a fost salvat dintr-un container la 50 metri de epicentrul exploziei, a relatat CCTV. Bărbatul a fost găsit în stare de conștiență și putea vorbi, chiar dacă a suferit arsuri pe tractul respirator, iar starea sa este stabilă.

În plus, 13 pompieri și un număr neprecizat de lucrători portuari sunt în continuare dați dispăruți. Un pompier a fost salvat vineri dintre ruinele depozitului, dar printre cele 85 de victime se află și 21 dintre colegii săi.

Evacuaților li s-a recomandat să poarte pantaloni lungi și măști de față, însă, potrivit martorilor, pe străzile orașului nu se simte panică.

Peste 1.000 de salvatori lucrează în continuare în condiții de incertitudine, după ce substanțe periculoase neidentificate au declanșat exploziile, au indicat autoritățile.

Peste 360 de conturi pe rețele de socializare au fost închise ori suspendate pentru ‘răspândirea de zvonuri privind exploziile’.

Sursa foto: abc.net.au

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.