O parte din bolnavii de la „Judeţean”, operaţi cu cea mai modernă...

O parte din bolnavii de la „Judeţean”, operaţi cu cea mai modernă metodă din lume. Ce eforturi depune spitalul pentru ca pacienţii să beneficize de ea GRATUIT

0
DISTRIBUIȚI

operatie robot01_resize

Spitalul Judeţean Timişoara are, din această vară, un robot chirurgical în valoare de 1,5 milioane de euro, unic în Europa de Est, achiziţionat cu bani de la Uniunea Europeană. Cu ajutorul acestui echipament medical de ultimă generaţie pot fi operaţi, în special, pacienţi diagnosticaţi cu cancere pelviene.

Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean Timişoara, spune că, din momentul în care a devenit funcţional, robotul nu a stat nefolosit. Asta deşi materialele sanitare şi consumabilele necesare realizării unei intervenţii chirurgicale cu robotul costă mii de euro, bani alocaţi din bugetul spitalului.

„În medie, se fac două, trei operaţii pe săptămână cu robotul.


Se operează cu robotul, asta pot să vă spun 100%. Până va intra pe noul proiect partea de consumabile, spitalul judeţean 100 % va achiziţiona materiale pentru chirurgia robotică. Deci, nu vom lăsa robotul fără să funcţioneze, indiferent cât costă, le vom asigura până va fi gata acel proiect prin care vor fi cumpărate consumabile. Într-adevăr, este foarte scump, se ridică la câteva mii de euro pe pacient, dar având în vedere şi beneficiile şi faptul că este ultima metodă de pe planetă în tratamentul anumitor afecţiuni, este clar că vom depune toate eforturile să le luăm”, a explicat Marius Craina.

„Robotul DaVinci are vedere tridimensională, un capăt manipulat care reproduce mişcările unei mâini umane. Cu ajutorul acestui robot, disecţiile în spaţii restrânse se fac cu mai mare uşurinţă, deci rezultă gesturi mai precise. Chirurgul este mai relaxat şi mai odihnit pentru că stă frumos pe un scaun în timp ce operează, iar tremurul natural al mâinii este eliminat prin chirurgia robotică. Acest robot permite realizarea de operaţii de mai mare fineţe”, povestea profesorul Irinel Popescu, în urmă cu câteva luni, când a fost realizată prima operaţie cu robotul la Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.