Spectacole din toată lumea vin la Timișoara pentru a cincea ediție „Eurothalia”....

Spectacole din toată lumea vin la Timișoara pentru a cincea ediție „Eurothalia”. Află programul detaliat și unde poți găsi bilete

0
DISTRIBUIȚI

pescarusul (eurothalia)

În perioada 8-15 octombrie, teatrul german organizează cea de-a V-a ediție a Festivalului European de Teatru „Eurothalia”, care reunește la Timișoara, pentru prima dată în această formă, operele unor importanți creatori europeni, precum Oskaras Koršunovas, Silviu Purcărete, Jan Lauwers sau Wim Vandekeybus și spectacole care recurg la noi estetici teatrale, printre care se numără cele ale teatrelor din Râmnicu-Vâlcea, Chișinău sau teatrul maghiar timișorean. Totodată, publicul va avea ocazia să vizioneze câteva dintre cele mai recente producții ale teatrului german timișorean.

Montările sunt axate pe tematici actuale, precum problema identității într-o Europă multiculturală, istoria subiectivă a oamenilor obișnuiți, tema iubirii transpusă prin mijloace artistice precum dansul contemporan sau muzica experimentală. În acest fel, festivalul se consacră spectacolului contemporan european în diverse forme, de la texte clasice puse în scenă într-o manieră nouă, dramaturgie contemporană sau teatru cu mize social-politice, până la teatrul documentar, teatru-dans sau dans contemporan.

Deschiderea festivalului va avea loc în 8 octombrie, cu spectacolul teatrului german timișorean „Electra”, după Euripide și Eschil, cu traducere în limbile română și engleză. În următoarele două zile, sala teatrului german va găzdui spectacolul „Pescărușul” de A.P. Cehov, pus în scenă de Vilnius City Theatre din Lituania, a cărui regie este semnată de Oskaras Koršunovas. Spectacolul, în limba lituaniană, va avea traducere în limbile germană, română și engleză.


Tot în 10 octombrie, „Poetul orb” de Jan Lauwers, o coproducție Kunstenfestivaldesarts, KunstFestSpiele Herrenhausen, FIBA – Festival Internacional de Buenos Aires, Künstlerhaus Mousonturm jucată în limbile engleză, olandeză, franceză, norvegiană, tunisiană și arabă, cu traducere în limbile germană și română, va putea fi văzută în hala industrială Hasdeu din spatele Gării de Nord (lângă stadionul CFR).

„Moliendo café”, coproducția de succes a teatrelor maghiar și german din Timișoara pusă în scenă de Silviu Purcărete este programată în 11 octombrie iar în 12 octombrie, de pe gradenele sălii operei timișorene, va putea fi urmărit spectacolul „Ești un animal, Viskovitz!” de Alessandro Boffa, o producție a teatrului „Anton Pann” din Râmnicu-Vâlcea, în regia lui Tudor Lucanu. Piesa, jucată în limba română, va fi tradusă în limbile germană și engleză. “7/7”, spectacol non-verbal pus în scenă de teatrul „Csiky Gergely”, a cărui regie și coregrafie sunt semnate de Baczó Tünde, și „Hotel PM”, producție a teatrului german timișorean, sunt programate pentru data de 13 octombrie.

În ziua următoare, sala Studio a teatrului maghiar va găzdui spectacolul „Moldova independentă, erată”, realizat de Ion Borș, David Schwartz, Dumitru Stegărescu, Doriana Talmazan, Irina Vacarciuc, producție Teatru-Spălătorie Chișinău, spectacol jucat în limbile română și rusă cu traducere în limbile germană și engleză, iar în hala industrială Hasdeu se va juca spectacolul non-verbal „Vorbește în șoaptă când vorbești despre dragoste…”, o coproducție Foundation Mons 2015 European Capital of Culture, KVS Bruxelles, Le manège.mons și Festival de Marseille, Wim Vandekeybus fiind semnatarul regiei, coregrafiei și scenografiei spectacolului.

Spectacolul de la Chișinău va putea fi văzut și în 15 octombrie, ultima zi a festivalului, care va fi închis cu spectacolul teatrului german „Fuchsiada” după Urmuz, o instalație teatrală imaginată de Helmut Stürmer, asistat de Silviu Purcărete. Biletele pot fi achiziționate la casieria teatrului german sau online pe paginile teatrulgerman.ro și biletmaster.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.