Peste 3.500 de refugiați și străini locuiesc în județul Timiș. Cum sunt...

Peste 3.500 de refugiați și străini locuiesc în județul Timiș. Cum sunt ajutați să se integreze și de ce nu este România o țară atractivă pentru imigranți

0
DISTRIBUIȚI

refugiati

Mai multe ONG-uri din Timișoara și Oradea s-au decis să le dea o mână de ajutor refugiaților și străinilor care locuiesc în județele din vestul țării. În acest sens, timp de un an, 350 de persoane vor fi ajutate să se integreze mai ușor. Astfel, acestea vor putea participa la cursuri de învățare a limbii române, vor beneficia de consiliere juridică, vor fi sprijinite să-și găsească un loc de muncă și vor fi ajutate financiar prin subvenționarea a diferite costuri.

Câți refugiați și străini sunt înregistrați în Timiș

Activitățile vor începe chiar din această săptămână și vor fi desfășurate în cadrul unui proiect finanțat cu bani de la Uniunea Europeană, ce are o valoare de peste un milion de lei. „Beneficiari ai proiectului sunt 350 de străini cu drept de ședere în România și refugiați. Ne propunem ca în 12 luni, aceste persoane să fie consiliate și informate despre drepturile și obligațiile lor, vor participa la cursuri de limbă română, vor fi ajutate să-și identifice un loc de muncă, vor fi consiliate juridic, vor participa la activități de acomodare culturală”, a declarat, astăzi, Flavius Ilioni, manager local al Asociației Ecumenice a Bisericilor din România, care va derula proiectul „Servicii de integrare pentru beneficiarii unei forme de protecție și pentru străinii cu ședere legală în România, în Regiunea de Vest”.


Proiectul va fi implementat în șase județe din vestul țării: Timiș, Arad, Bihor, Hunedoara, Mehedinți și Caraș-Severin.

Potrivit statisticilor, în toamna anului trecut, în România se aflau înregistrați cu ședere legală peste 62.000 de străini și de refugiați, 3.576 dintre aceștia fiind înregistrați în județul Timiș. „Numărul solicitanților de azil diferă de la an la an. Deși există un aflux masiv al cetățenilor străini către Europa de Vest, țara noastră nu a fost atinsă de acest fenomen. Numărul solicitanților de azil e în ușoară scădere, dar nu putem prevedea că în viitor nu va crește acest număr. Tendința imigranților e de a ajunge spre vest, spre țările cu un nivel de trai dezvoltat. România rămâne o țară de tranzit”, a explicat, astăzi, Filimon Pitea, directorul Centrului Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanți de Azil din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.