Secție de spital modernizată recent cu 3 milioane de lei, compromisă de...

Secție de spital modernizată recent cu 3 milioane de lei, compromisă de inundații. Ce s-a întâmplat cu pacienții

0
DISTRIBUIȚI

urgente spotal judetean arad arq 1

Ploile abundente și furtunile violente din ultimele zile au provocat pagube însemnate în vestul țării. Pacienții care se aflau noaptea trecută la secția de primiri urgențe a Spitalului Județean din Arad au simțit pe pielea lor furia naturii, fiind evacuați după ce din tavan a început să curgă apă.

”Au fost evacuate camerele de resuscitare și urgențe pentru adulți, iar cazurile au fost deviate spre urgențe pediatrie. Lucrăm într-un spațiu mai restrâns, astfel că timpul de așteptare a crescut de la 60 la 120 de minute, situație care va dura cel puțin două săptămâni”, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului, Ciprian Pribac, citat de arq.ro.

Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad a fost inaugurată de câteva luni, după investiții în extindere și modernizare ce au depășit 3.000.000 de lei, dar cu toate acestea apa s-a infiltrat prin tavan în timpul furtunii puternice de aseară.

Vicepreşedintele CJ Arad, Adrian Ţolea, cel care a inaugurat în noiembrie 2015 secția UPU a SCJU, a fost prezent, luni, în spital, pentru a evalua pagubele produse de inundații, relatează arq.ro.


„Sistemul de scurgere al terasei aflate deasupra secției nu a mai făcut faţă, iar apa s-a infiltrat prin tavan și a produs inundații. Ne-am dat seama că sunt probleme cu această lucrare în urmă cu o săptămână, pentru că a apărut o primă pată de umezeală pe tavan. Conducerea spitalului a făcut un referat către firma care a executat lucrarea şi l-a trimis acesteia marţi, 14 iunie. Din păcate, fără un efect concret şi, astfel, s-a ajuns la situaţia de acum”, a declarat Ţolea.

Vicepreședintele CJ Arad a precizat că lucrarea a fost licitată în 2012, pentru proiectare şi execuţie, iar contractul a fost semnat în ianuarie 2013, cu firma Amahouse. Investițiile au depășit 3.000.000 lei. ”Pe tot parcursul lucrării nu s-au semnalat nereguli sau deficienţe majore. Implicit, comisia de recepţie, formată din zece persoane, a considerat lucrarea calitativ bună. Consider că era greu de prevăzut că sistemul de scurgere va ceda, nefăcând faţă unei asemenea cantităţi record de precipitaţii. Vom efectua o anchetă internă pentru a vedea cauzele exacte. Dacă nu vom ajunge la o înțelegere amiabilă cu firma, avem varianta justiţiei, lucrarea fiind în garanţie”, a mai spus Ţolea.

Prezent la spital pentru a vedea care este situția, un reprezentant al firmei Amahouse a declarat că toate reparațiile vor fi făcute gratuit, iar lucrările vor începe imediat. Acesta a spus că din cauza cantităților mari de apă căzute în scurt timp – 50 de litri pe metru pătrat în 45 de minute, conform Primăriei Arad -, nivelul apei de pe terasă a depășit bordurile, iar apa s-a scurs la îmbinarea zidurilor dintre clădirea veche a spitalului și imobilul construit nou pentru UPU, infiltrându-se prin tavan. Conform reprezentantului firmei, împreună cu proiectantul care a lucrat la UPU, va fi regândit sistemul de colectare a apelor pluviale de pe acoperișul tip terasă.

Oficialii spitalului afirmă că nu au fost afectate echipamente medicale, deși pe acestea s-a scurs apă. Pacienții sunt primiți în spații mai mici, care nu au fost inundate, ceea ce a dublat timpul de așteptare pentru controlul medical.

Sursa foto: arq.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.