Ivan Guidea, moldoveanul care a reprezentat cu cinste România la Rio: ”Practic...

Ivan Guidea, moldoveanul care a reprezentat cu cinste România la Rio: ”Practic suntem același popor”. Cum a ajuns să lupte pentru CSM Lugoj

0
DISTRIBUIȚI
Luptătorul Ivan Guidea

Unul dintre sportivii din Timiș care au fost cel mai aproape de o medalie la Rio e Ivan Guidea. Luptătorul legitimat la CSM Lugoj s-a născut în Republica Moldova dar a fost ”naturalizat” și a reprezentat cu mândrie România la Jocurile Olimpice, unde a ajuns în premieră. Desemnat cel mai bun sportiv din Timiș în 2016, Guidea spune că nu simte diferența între a fi român și a fi moldovean.

Povestea lui Ivan Guidea începe la Nisporeni, oraș înfrățit cu Lugojul. Luptele libere sunt o tradiție în familia sa. Fratele său e Anatolie Guidea, antrenor la lotul național care a contribuit și la aducerea lui Albert Saritov sub tricolor, medaliatul nostru cu bronz la Rio. Situația materială a lui Ivan nu era grozavă în Republica Moldova iar mutarea în România s-a dovedit la început sinuoasă. El și-a reprezentat țara de baștină până în 2009, dar abia în 2013 a putut concura cu acte în regulă ca cetățean român. ”Lugojul e oraș înfrățit cu Nisporeni, din Republica Moldova, am ajuns la un Campionat European de juniori și așa am făcut cunoștință cu antrenorii și președintele clubului CSM. Am decis să lupt pentru echipa din Lugoj apoi am decis să primesc și cetățenia”, explică luptătorul în vârstă de 28 de ani.

”Sunt născut în Republica Moldova, sunt naturalizat. Însă ce e România, ce e Republica Moldova? Practic suntem același popor, nu e nicio diferență. Avem aceleași tradiții, vorbim aceeași limbă, cu toate că accentul e un pic diferit. Însă mă mândresc că sunt român, mă mândresc că pot să arăt că poți reuși prin sport.


Sportul unește și aduce prietenie între toate țările. Voi da tot ce pot ca să aduc rezultate României, pe care o reprezint”, a adăugat Ivan Guidea.

Ivan Guidea: Foto: Hennrich / ksv-ispringen-1906.de

A slăbit zece kilograme pentru Rio

La Rio de Janeiro luptătorul campion național cu CSM Lugoj s-a oprit în sferturile categoriei de 57 de kilograme. A fost oprit de bulgarul Vladimir Dubov după ce în optimi a trecut de un sportiv turc. ”E prima oară când particip la Jocurile Olimpice. Au fost multe emoții, eram un pic mai stresat, din mai multe cauze. Eu ca luptător trebuia să mă mențin în categorie, am făcut o cură de slăbire și am slăbit zece kilograme, ceea ce nu e ușor. A fost o experiență foarte bună, pe viitor voi ști unde sunt minusurile și voi adăuga mai mult. Sper să reușesc să fac mai mult decât s-a putut la Rio. Anul acesta eu nu m-am concentrat atât de bine în meciul cu bulgarul Dubov, care m-a învins. La lupte o singură greșeală poate fi ireversibilă. Mi-a luat multe puncte și n-am reușit să le recâștig. Asta m-a costat victoria”, a rememorat Ivan Guidea.

Scopul sportivului pe termen lung e acum bătălia din Japonia. ”Am muncit mult să-mi îndeplinesc acest scop, însă nu am reușit să fiu în primii trei. Pe viitor voi da tot ce pot să fiu în medalii la Jocurile Olimpice. Asta e dorința mea de mic copil”, a precizat Ivan Guidea. Până la lupta din 2020 pe Guidea jr. îl așteaptă destule provocări: ”2017 e un an foarte încărcat, vine Campionatul European, va fi Campionatul Mondial, va trebui să muncim, să nu ne oprim aici și să aducem cât mai multe medalii la ambele competiții”.

Nici situația economică a clubului din Lugoj nu a fost strălucită în 2016, dar Ivan Guidea s-a concentrat pe propriile performanțe într-un an în care a luat și medalie de bronz la Campionatul European. ”Probleme sunt în orice casă, dar sper să fie totul okay, să reușească toți, să se rezolve toate. Pentru mine nu a fost nicio problemă, m-am concentrat pe pregătirea mea individuală și nu m-am gândit la detalii legate de problemele clubului”, a concluzionat sportivul cu origini moldovenești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.