O activistă din Turcia, condamnată la 30 de ani de închisoare pentru...

O activistă din Turcia, condamnată la 30 de ani de închisoare pentru terorism, amenință că se sinucide dacă va fi extrădată de autoritățile române

0
DISTRIBUIȚI

O activistă din Turcia, care a fost reținută de autoritățile române în vama Nădlac și pe numele căreia există un mandat de arestare preventivă de către autoritățile turce pentru o condamnare de 30 de ani pentru terorism, amenință că se va sinucide dacă va fi extrădată. Conform jurnaliștilor de la PressOne.ro, pe 8 iulie 2017, în jurul orei 18, o femeie de 38 de ani care venea din Ungaria și se îndrepta spre Bulgaria a fost oprită, pentru un control de rutină, în Vama Nădlac din județul Arad. Voia să ajungă la Varna împreună cu fetița sa de 10 ani și cu un grup de prieteni, urmând să-și întâlnească alți membri ai familiei pe litoralul bulgăresc. Femeia avea asupra ei un document de călătorie emis de regatul Belgiei în baza Convenției din 1951 privind statutul refugiaților.

Când au verificat actul, polițiștilor de frontieră români le-a apărut că femeia a fost dată în urmărire internațională și, conform procedurilor, a fot reținută și apoi arestată de către Curtea de Apel Timișoara, declanșându-se procedurile în urma cărora se va stabili dacă va fi sau nu extrădată în Turcia.


”Un lucru le-a scăpat autorităților române: fugită din Turcia după condamnarea sa, în 2012, Oral Nalan, activistă pentru drepturile omului, a obținut statut de refugiat politic în Belgia. În ultimii 5 ani, ea a trăit la Bruxelles”, scriu cei de la PressOne.ro.

„Oral Nalan este o activistă pentru drepturile omului, s-a luat legătura cu ofițerul ei de legătură din Belgia și acesta a confirmat. Din câte mi s-a comunicat, inclusiv Ambasada Belgiei în România a adresat o notă verbală, conform uzanțelor diplomatice, către MAE.(..)A spus că nu vrea să se întoarcă în Turcia și că, dacă este extrădată, se va sinucide, pentru că nu vrea să fie persecutată și violată în penitenciar”, au declarat avocații care o reprezintă.

Potrivit presei din Belgia, acuzațiile de terorism la adresa lui Oral Nalan vizează suspiciuni de apartenență la PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan). Ea studiază la o facultate de informatică din Bruxelles și ar urma să primească cetățenie belgiană anul viitor. „Ne-a spus că, în momentul când era în arest preventiv în Turcia, i-a fost percheziționată locuința și s-au găsit un pistol Beretta, bombe artizanale, praf de pușcă, gloanțe de mai multe calibre. Ea spune că a fost victima unei înscenări și că nu știa nimic de acele arme”, a mai declarat avocatul Bogdan Burdea.

Următorul termen de judecată a fost stabilit la Curtea de Apel Timișoara pentru lunea viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.