Complexul Studențesc din Timișoara, zonă vulnerabilă în fața incendiilor. Cu ce deficit...

Complexul Studențesc din Timișoara, zonă vulnerabilă în fața incendiilor. Cu ce deficit se confruntă ISU Timiș

0
DISTRIBUIȚI

Inspectorul șef al ISU Timiș, locotenentul-colonel Lucian-Vasile Mihoc, prezent în această seară în studioul HDV, la emisiunea PRESSALERT LIVE, a atenționat că în Timișoara există zone vulnerabile din punct de vedere al securității la incendiu. Argumente în acest sens sunt și nefericitele întâmplări din trecutul apropiat, atunci când și în Complexul Studențesc din Timișoara au avut loc incendii de proporții.

„O zonă vulnerabilă pentru Timișoara este Complexul Studențesc. Am avut două explozii, incendii la operatori economici. Soluția este o monitorizare mai atentă. Lucrăm la o propunere pentru municipalitate, pentru identificarea unui centru integrat. Vorbim despre o echipă formată din doi pompieri care să aibă un mijloc de transport pentru a permite accesul rapid. E importantă conlucrarea cu cei de la poliție, de la jandarmi. Am putea face verificările nu doar singuri, ci însoțiți. Din punct de vedere al gradului de siguranță, acesta ar putea crește la un nivel foarte bun. Mai sunt platformele industriale care au autorizații ce nu mai corespund, astfel devin nule. Este obligația exclusivă a persoanei fizice sau juridice de a avea autorizațiile la zi”, a spus inspectorul șef al ISU TImiș, Lucian-Vasile Mihoc.

Invitatul PRESSALERT LIVE a spus că cele mai multe localuri au fost în parametrii optimi chiar și atunci când s-au efectuat verificări neanunțate. „Au fost foarte conștienți, mă refer aici la cluburile din Timișoara. Au existat controale inopinate, de regulă vineri și sâmbătă, făcute cu poliția, jandarmeria. Au fost dese situații în care nu au fost aplicate nici măcar amenzi contravenționale. Rămâne o parte sensibilă, e vorba de acele cafenele, cluburi de la subsoluri din centrul istoric. Acum, acele spații cu suprafață mai mare de 100 de metri pătrați trebuie autorizate.


E nevoie de sistem de evacuare a fumului, ai nevoie de hidranți. La cele peste 100 de metri pătrați sunt obligatorii două ieșiri”, a precizat locotenentul-colonel inginer Lucian-Vasile Mihoc.

Cei care-și doresc să afle dacă se află în siguranță atunci când se află în timpul liber într-un local din Timișoara o pot face de acum on-line. „Am postat pe site toate obiectivele ce au autorizație de securitate la incendiu, pentru a fi la vederea cetățenilor și pot fi văzute pe isutimis.ro. Obligativitatea, de a obține autorizația nu s-a înăsprit, doar s-au mărit amenzile. Mare parte din spații au obținut autorizația de securitate la incendiu, ceea ce înseamnă că normele de siguranță sunt respectate”, a explicat Lucian-Vasile Mihoc inspector șef al ISU Timiș.

ISU Timiș este în continuare în căutare de personal, iar cei care vor să se numere printre salvatori o pot face imediat după ce se desprind de băncile liceului. „La nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență trebuiau să fie undeva la 40.000 de pompieri, dar sunt doar 26.000. La nivelul județului Timiș trebuie să fim undeva la 1.030 de pompieri, dar suntem doar vreo 700 și ceva. Temporar, din 2015, colegii din turele de serviciu desfășoară activități la programul 24 cu 48, adică în plus. Zilele de sâmbătă și duminică pot fi plătite cu 100%, în condițiile în care nu se acordă timp liber, iar pentru timpul lucrat peste program de lucru în zilele de lucru, acordăm timp liber. Putem plăti sâmbăta și duminica cu 100%. Este în derulare selectarea din rândul absolvenților de liceu în școli de subofițeiri. Perioada de școlarizare a scăzut de la doi ani la unul singur, iar din anul acela șase luni efectiv sunt școală, în Prahova, la Boldești, iar celelalte șase luni la subunitățile din țară”, a declarat Lucian-Vasilescu Mihoc, aflat la PRESSALERT LIVE.

Foto: Adrian Pîclișan (arhivă)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.