„Îngheț” la ACS Poli: clubul timișorean din Liga I a ajuns la...

„Îngheț” la ACS Poli: clubul timișorean din Liga I a ajuns la un număr record de jocuri consecutive fără succes. Statistică îngrijorătoare în play out

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Virgil Simonescu

ACS Poli și-a întrecut „cu brio” cea mai lungă serie de rezultate negative într-un sezon de Liga I. Timișorenii trecuți sub comanda lui Leo Grozavu vor înregistra luni, 2 aprilie, la ora jocului cu Sepsi, 156 de zile de când au simțit ultima dată gustul victoriei. Prin eșecul de vineri cu codașa Juventus bănățenii au egalat nou promovata bucureșteană la numărul de runde la rând fără gustul victoriei în acest campionat: 12. Nevoită să treacă și acum prin purgatoriul play out-ului, statistica în elită a echipei timișorene e îngrijorătoare în privința finalurilor de sezon.

Ultimul succes al bănățenilor într-un meci oficial a avut loc pe 28 octombrie 2017, cu Ionuț Popa pe bancă. Era etapa a XVI-a a sezonului regulat și ACS Poli învingea Astra cu 2-1 după umilința suferită pe terenul lui FCSB (scor 0-7). Au urmat apoi nu mai puțin de patru remize cu același scor: 1-1. Continuate de o înfrângere la Cluj și o remiză acasă cu Dinamo, scor 0-0, cu care s-a încheiat și anul calendaristic. Reluarea campionatului în 2018 a adus un rezultat sub așteptări, eșec pe final, în deplasare, cu Sepsi Sf. Gheorghe. Meci în urma căruia Ionuț Popa s-a despărțit de ACS Poli după aproape doi ani de zile.

Leo Grozavu, noul antrenor, și-a început mandatul la Timișoara cu două înfrângeri. Pe teren propriu, în compania unor echipe văzute mai degrabă ca accesibile: FC Voluntari și Poli Iași. Primul punct al noului antrenor a venit în deplasarea din Oltenia. O remiză bună, dar care nu a oprit căderea lui ACS Poli pe locul 11 în clasament și bifarea unui nou record negativ, un singur triumf într-o jumătate de sezon regulat. Nici play out-ul nu a adus prima victorie cu Grozavu pe bancă, seria nefastă a continuat cu un joc fad și două înfrângeri la Voluntari, cu localnica FC, și cu Juventus de Colentina, ambele cu 0-1. Practic, ACS Poli a intrat rapid în ”horă” iar următorul meci cu Sepsi va fi unul de ”șase puncte” în condițiile în care un succes al covăsnenilor poate trimite timișorenii pe loc de baraj.

Istoric îngrijorător

Statistica edițiilor petrecute de ACS Poli în Liga I spune că aceasta va avea din nou mari emoții în lupta finală pentru supraviețuire. Clubul a retrogradat prima dată, fără drept de apel, în ediția 2013-14. În sezonul 2015-16, primul cu sistem play-off, echipa timișoreană a picat examenul de pe teren și a rămas în elită doar prin colapsul Rapidului. Atunci, Dorin Goga și compania încheiaseră sezonul ”obișnuit” tot pe locul 11, și au început play out-ul cu doar un punct mai puțin ca acum. Dar această parte a sezonului a fost dezastruoasă sub comanda lui Florin Marin. Echipa a realizat doar șapte puncte și a sfârșit campionatul pe penultima poziție. Ultimele două eșecuri sunt în contul lui Ionuț Popa, care preluase cârma cu gândul la Divizia B.

Altfel, dacă ținem cont de ultimele partide ale acelei ediții și de startul următorului sezon, 2016-17, recordul negativ de jocuri fără victorie al lui ACS Poli pe prima scenă, de 12 jocuri, tocmai a fost egalat în această ediție. În cadrul acelei serii regăseam însă și cel mai lung șir de eșecuri la rând: opt. În schimb, trupa de pe Bega nu a suferit mai mult de patru înfrângeri consecutive în cadrul aceluiași sezon. În fine, ediția trecută de campionat, adevărata minune a lui Popa, a dus-o în final pe ACS Poli la baraj. Timișorenii realizaseră 28 de puncte în sezonul regular, cele mai multe dintre cele trei ediții „pe rit nou”. Penalizarea drastică de 14 puncte a însemnat însă ca echipa de pe „Dan Păltinișanu” să înceapă lupta finală cu o agoniseală de doar șapte puncte, de pe antepenultima poziție. În contrast, s-au adunat 20 de puncte în precedentul play out, dar mini-returul a fost slab, cu o singură victorie. Bănățenii au ajuns la baraj, după ce-și încheiaseră evoluția la Mediaș (2-2), grație unui gol marcat în prelungiri de FC Botoșani celor de la Pandurii (2-1), victima finală.

În ceea ce privește recordurile de invicibilitate ale echipei.


ACS Poli a reușit să lege maximum cinci jocuri fără eșec și nu a obținut niciodată mai mult de trei victorii la rând în primul eșalon. Doar în două rânduri s-a întâmplat acest lucru. În ediția 2016-17, între etapele 11 și 13 ale sezonului regulat (cu Iași, Viitorul și Concordia). Și în acest sezon, când între etapele 9 și 11 timișorenii le-au venit de hac celor de la Gaz Metan, CFR Cluj și Dinamo. Cu același Ionuț Popa pe bancă.

Premise negative, dar și aspecte pozitive

Leo Grozavu, la fel ca alți antrenori care se alătură unei echipe pe parcursul sezonului, acuza și „greaua moștenire” în misiunea sa pe Bega. „Nu vreau să fac cuiva vreun reproș. Fiecare antrenor are stilul său, mi-ar fi plăcut să am echipa în perioada de pregătire. Fiecare zi în plus mă ajută…”, spunea tehnicianul lui ACS Poli cu referire la pregătirea fizică realizată în mandatul lui Popa. Noul antrenor pare conștient că lupta din primăvară s-a complicat. „100% trebuie să ne revenim și să luăm puncte. Sunt anumiți jucători care simt un blocaj peste care nu pot să treacă. Va trebui să găsim soluții, altfel vom fi prima retrogradată. Va trece și Juventus peste noi. Ne temem de multe etape de retrogradare. Atât timp cât pierzi și cu ultima clasată e clar că situația nu e fericită”, a precizat Grozavu pentru Look TV după eșecul cu bucureștenii.

Trebuie subliniat însă că spre deosebire de edițiile precedente ACS Poli nu se mai află într-o stare accentuată de degringoladă. Lotul de jucători e mai omogen, chiar dacă au sosit jucători pe ultima sută de metri, aceștia pot mai degrabă întări rândurile. De asemenea situația financiară precară a clubului s-a ameliorat și nu există obligații de plată urgente care să pună în pericol finalul de sezon.

Seriile negative înregistrate de ACS Poli în elită

Ediția             Nr. max. de meciuri consecutive fără victorie      Nr. max. de eșecuri la rând

2013-14:                            6                                                                           4

2015-16:                            8                                                                           4

2016-17:                             5                                                                           4

2017-18*:                        12*                                                                         3

*sezon în desfășurare

Situația lui ACS Poli în sezoanele de Liga I cu play-off și play out

Sezonul:                                                2015-16                 2016-17*          2017-18

Puncte realizate în sezonul regular              25                    28                           27

Loc în clasament la finele sezonului regular 11                   13                           11

Puncte realizate în play out                            7                    20                           ?

Loc în clasament la finele sezonului              13                   12                           ?

– sezonul 2013-14 s-a desfășurat după vechiul sistem, fără play-off/play out, echipa a retrogradat de pe locul 16, după ce a acumulat 38 de puncte

*sezon început cu -14 puncte

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.