Primarul Robu, invitat să cânte la chitară în Piața Unirii, după ce...

Primarul Robu, invitat să cânte la chitară în Piața Unirii, după ce i-a amenințat pe instrumentiștii de la Filarmonica Banatul care n-au vrut să urce pe scenă la schimbarea gărzii

1
DISTRIBUIȚI

Un nou scandal uriaș a izbucnit între o parte dintre angajații Filarmonicii Banatul din Timișoara și directorul instituției, Ioan Gârboni. Asta după ce, aseară, o parte dintre instrumentiștii din Orchestra Filarmonicii Banatul au refuzat să urce pe scena din Piața Unirii pentru a susține un concert în cadrul ceremoniei de lansare a ritualului schimbului de gardă.

Instrumentiștii au fost revoltați de faptul că pe niciun afiș cu programul manifestărilor organizate ieri nu a apărut și concertul Orchestrei Filarmonicii Banatul. “I-am cerut domnului Gârboni, în urmă cu câteva zile, să ne arate contractul în baza căruia cântăm noi la eveniment. Ne-a spus că noi nu suntem organ de control să-i cerem contractul. Ieri, ne-am dus frumos acolo cu speranța că o să ne arate contractul, dar nu a făcut-o, motiv pentru care nu am dorit să urcăm pe scenă”, ne-a explicat un instrumentist angajat la Filarmonica Banatul.

Văzând că o bună parte dintre instrumentiști refuză să urce pe scenă, Ioan Gârboni a apelat la Nicolae Robu, prezent în Piața Unirii. Însă primarul Timișoarei a început să urle la angajați și să-i amenințe. Unul dintre instrumentiști, revoltat de atitudinea lui Nicolae Robu, l-a invitat să ia chitara și să urce el pe scenă.

“Domnul primar a început să urle la noi, să ne intimideze. Ne-a spus că ne desface contractele de muncă, că nu suntem liberi profesioniști. Ne-a spus să urcăm pe scenă”, ne-a explicat unul dintre angajații Filarmonicii Banatul. În ciuda insistențelor lui Ioan Gârboni și a primarului Robu, 30 din cei 50 de instrumentiști n-au dorit să concerteze în Piața Unirii.

Scandalizați de comportamentul lui Nicolae Robu, astăzi, angajații Filarmonicii Banatul au redactat o scrisoare deschisă în care îi bat obrazul pentru atitudinea pe care a avut-o.

“Domnule primar, suntem o societate vie și doar acest atribut deja e suficient să convingă pe oricine că echilibrul nu se subînțelege, echilibrul între membrii unui grup se obține cu muncă și bună măsură în toate alegerile decizionale.


Ecoul disensiunilor noastre nu vă găsește în necunoștință de cauză și această adresare dovedește că vă vrem pe poziția unui bun mediator. Sunteți superiorul nostru ierarhic și aveți un exercitiu de a dialoga cu cei pe care îi reprezentați deja în Timișoara de ani buni. (…) Artiștii angajați au onorat toate afișele de concert, de la întemeierea filarmonicii prin decretul regal. Avem dreptul de a apărea pe un afiș, avem dreptul la transparență în comunicare (atâta timp cât rămânem o instituție de stat), avem dreptul la protest fie el spontan sau în alt cadru legal, avem dreptul la opinie, avem dreptul la condițiile conforme cu munca noastră, avem astfel legitimitatea morală de a neglija orice altă competență invocată”, se arată în scrisoarea deschisă.

De asemenea, angajații Filarmonicii Banatul îi transmit primarului Robu că, aseară, a “împrumutat furia” lui Ioan Gârboni. Totodată, în scrisoarea deschisă se vorbește despre mai multe verificări pe care corpul de control al primarului Robu îl face în Filarmonica Banatul.

“Ieri seară, un director înfruntat cu franchețe și curaj v-a împrumutat furia lui cu care ați spus amenințări în fața noastră direct și fără perdea: “nu vă puteți comporta ca niște liberi profesioniști, pentru că vom lua măsuri!” Acum trebuie să împrumutați calmul și seninătatea generației de muzicieni născuți după Revoluție, acei “liberi” și “profesioniști” formați cu greu care v-au privit în ochi și care au nevoie să nu le frângeți cu o impulsivitate gratuită speranța că vreodată vor putea cânta și trăi mai bine! Decât să trageți o concluzie pripită la terasă (cu) Pinochio, mai bine lămuriți-vă cu adevărat cercetând toate documentele propriului corp de control care chiar investighează în filarmonică ceea ce a stârnit furtunile ultimilor ani. Va fi mai ușor să vă lămuriți dacă muzicienilor le lipsește cu adevărat normalitatea, simfonismul autentic, strategiile de dezvoltare pe termen mediu sau lung. Când există o voință, sigur se va găsi și calea prin care vom putea garanta că toți cei angajați în această instituție au ca unic scop muzica și bucuria publicului meloman. Și să nu uităm un deziderat comun al întregii umanități contemporane; toți oamenii își doresc lideri, nu stăpâni”, se arată în scrisoarea deschisă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.