Marius Sadoveac, după un deceniu. Povestea handbalistului care a revenit la Poli...

Marius Sadoveac, după un deceniu. Povestea handbalistului care a revenit la Poli Timişoara după ce a cucerit titluri pe alte meleaguri

0
DISTRIBUIȚI
Foto: FR Handbal / Facebook

Născut și crescut în Capitala Banatului, Marius Sadoveac are un palmares impresionant dobândit însă la alte grupări din țară. Om de bază și la echipa națională, timișoreanul a fost de șapte ori campion național. El a fost numele cu care SCM Politehnica a deschis campania de transferuri pentru noul sezon. Interul alb-violeților a evoluat ultima dată la Tremblay, în puternicul campionat francez, și speră acum să obțină o medalie cu trupa de acasă.

SCM Poli a anunțat sosirea internaționalului încă din primăvară, o mutare dorită într-un context mai larg, de a readuce înapoi sportivii valoroși. Crescut la LPS Banatul, Marius Sadoveac, ajuns acum la 33 de ani, a făcut pasul în handbalul mare la Poli, de care s-a despărțit în anul 2008. ”Am fost plecat ceva timp, pot să spun că nu e cel mai bun moment să te reîntorci din punct de vedere financiar, dar, văzând și proiectul de aici, îmi doresc să câștig o medalie și cu Timișoara. Primul factor a fost familia mea, am dorit să ne reîntoarcem acasă”, spune Marius Sadoveac. Acesta a fost antrenat la nivel de juniori chiar de managerul sportiv al bănățenilor, Dan Dumitru, care a avut un rol important în revenirea sa pe Bega. ”Am vorbit de mai mult timp cu el, tot a avut ambiția să mă aducă. Se pare că are putere de convingere”, admite handbalistul.

În urmă cu zece ani Sadoveac era coleg la Timișoara cu Cristian Fenici și Andrei Păiuș, doi componenți aflați și acum în lotul alb-violet. ”Nu se pot compara perioadele acestea. Deoarece atunci eram la început de drum, nu știam unde mă va duce handbalul și sportul, nici echipa nu avea așa mari ambiții. Eram o echipă tânără, în formare, nu puteam emite pretenții de a ne lupta cu grupările care se băteau la titlu”, adaugă interul. Cu toate acestea tinerii poliști au realizat o performanță notabilă prin atingerea sferturilor de finală ale Cupei Challenge.

Șase titluri la Constanța

Prima aventură a lui Marius Sadoveac în afara zonei de confort s-a dovedit a fi o alegere inspirată. Din postura de golgheter la Poli, timișoreanul a plecat în urmă cu zece ani la HCM Constanța, club la care s-a consacrat cu adevărat. ”Am avut o echipă foarte bună, am avut și pe plan internațional realizări, nu doar pe plan intern. Jucau an de an în cupele europene, era un pas în față în carieră, nu mă gândisem că voi putea câștiga campionatul ci voiam inițial doar să mă bat acolo, ceea ce la Timișoara nu se putea atunci”, a explicat Sadoveac. Cu ”marinarii” el a cucerit nu mai puțin de șase campionate și patru cupe. În eurocupe HCM a reușit o performanță greu de egalat la masculin, atingând semifinalele Cupei EHF în 2014.

Următorul transfer al bănățeanului a fost în colțul opus al țării, într-o zonă de tradiție pentru handbalul românesc. ”Am plecat după șase ani din cauza problemelor financiare și am mers la Baia Mare, la o echipă cu ambiții de cupe europene. Având o trupă bună am reușit să întoarcem calculele hârtiei, să batem Dinamo și să facem chiar eventul”, rememorează Sadoveac ”highlight-urile” ediției 2014-15. La fel ca și în cazul Dobrogei, Maramureșul a fost părăsit de bănățean tot din cauza faptului că echipa a capotat financiar.

Experiență în cel mai tare campionat

Timp de două sezoane handbalistul timișorean și-a oferit serviciile clubului din Tremblay-en-France, o suburbie din nord-estul Parisului.


”Mi-am dorit foarte mult să evoluez și în străinătate, mi s-a ivit ocazia să joc pentru Tremblay, o echipă de tradiție în campionatul francez. A fost un proiect foarte bun în condițiile în care în anul în care am ajuns eu la echipă a ajuns și Samuel Honrubia, care a câștigat șapte campionate în Franța, un titlu olimpic și unul mondial, Patrice Annonay, o grămadă de jucători cu C.V.-uri impresionante. Acest lucru m-a atras, fiind și un campionat foarte tare, alături de cel din Germania, am dorit să fac acest pas să văd exact unde mă aflu”, a subliniat Marius Sadoveac. Acesta a promovat în elită în primul an petrecut în Franța, pentru ca în ediția care tocmai s-a încheiat să se claseze pe 11 cu Tremblay. O realizare în condițiile în care liga franceză e lideră în ierarhia coeficienților EHF.

”E un nivel superior asta e clar, dar asta datorită faptului că există o stabilitate financiară la nivelul sportului și o siguranță economică în general… PSG e cea mai bogată, de departe, din handbalul mondial. Pentru a fi fairplay li s-a blocat bugetul la un anumit nivel, șeicii voiau să dea mai mult”, a mai spus Sadoveac. Timișoreanul nu a ratat ocazia de a vizita atracțiile Parisului și s-a acomodat imediat ”afară”. ”Sincer, când pleci din România în străiătate dai de o normalitate pe care nu o ai aici. E mai ușor să te adaptezi afară ca român, decât un străin care vine în România”, a conchis Marius.

Adversar cu amicul Șimicu

Departe de casă, la singura experiență externă, Marius Sadoveac s-a duelat cu un concetățean, totodată un prieten apropiat. E vorba de Alexandru Șimicu, echipier al celor de la Saint-Raphaël Var Handball. ”Jucând în același campionat ne-am întâlnit. Fiind și prieteni foarte buni a fost ciudat. Mai ales că eram în străinătate. Dat fiind că el juca inter stânga și eu eram inter dreapta, ne-am ciocnit tot meciul. Din păcate a câștigat el la un gol, dar așa e sportul. În retur nu ne-am reîntâlnit pentru că s-a accidentat la umăr și acum se reface… ”, a precizat Sadoveac. Șimicu e și el printre jucătorii doriți oricând înapoi pe Bega, dar deocamdată o întoarcere pare de domeniul SF-ului, el fiind legat contractual de clubul francez până în 2022. ”Cu siguranță cu el Poli ar fi mai puternică…”, a concluzionat Marius Sadoveac.

Foto: FR Handbal / Facebook

Are încredere în Poli

Cel care poate evolua atât inter, cât și extremă dreapta, consideră că el și colegii săi vor avea un cuvânt greu de spus în ediția 2018-19 a Ligii Zimbrilor. ”Consider că în formula în care suntem avem o echipă bună, matură, cu jucători care au jucat și s-au bătut pentru trofee în țară și în alte campionate. Clar, niciunei echipe nu-i va fi ușor să câștige pe terenul Timișoarei… Și sportiv orașul a evoluat, acum avem acest proiect bun, vrem să ne batem pentru primele locuri, acum zece ani nu te puteai atinge de asemenea obiective”, susține Marius Sadoveac. Acesta consideră că și liga internă e mai puternică decât atunci când activa în țară. ”Campionatul românesc s-a întărit și îmi place foarte mult că nu mai e o favorită certă la titlu. Acum cred că e mai frumos de privit campionatul pentru că e mai echilibrat valoric”, mai spune Sadoveac. Internaționalul recunoaște totuși că siguranța financiară lasă de dorit în țară: ”E o regulă generalizată în România. Și de la Constanța și de la Baia Mare am plecat din cauza datoriilor”.

SCM Poli s-a și despărțit de mulți jucători în această vară, ultimul plecat fiind chiar un localnic, Leonard Ștefan, dar totodată și-a completat lotul cu nume importante la nivelul elitei. Milos Dragas, Ludovic Varo, Antonio Pribanic și Miroslav Kocic fiind noile nume de sub comanda lui Pero Milosevic și propuse fanilor alb-violeți din sala „Constantin Jude”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.