Cultura, mai aproape de timişoreni, în 10 cartiere ale urbei. Descoperă „Memoriile...

Cultura, mai aproape de timişoreni, în 10 cartiere ale urbei. Descoperă „Memoriile Cetăţii”

0
DISTRIBUIȚI

Artiştii timişoreni vin mai aproape de oamenii din comunitatea în care îşi desfăşoară activitatea, dar şi de turiştii care aleg să viziteze capitala Banatului. Proiectul „Memoriile Cetăţii” care se desfăşoară sub spectrul Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană se va desfăşura pe perioada a 10 zile, între 14 şi 23 septembrie. Cultura va coborî la colţ de stradă în 10 cartiere ale oraşului de pe Bega, care se vor transforma în spaţii de interacţiune dintre artişti, comunitatea locală şi turişti.

Vor fi zece instalaţii arhitecturale temporare amplasate în cartierele timişorene unde se află Piaţa Traian, Pacul Dacia, Calea Lipovei (colț cu str. Sf. Apostoli Petru și Pavel), Calea Șagului (colț cu str. Ana Ipătescu), Parcul Lidia, Piaţa Soarelui, Strada Oituz, Piaţa Mocioni, Piaţa Bălcescu, Str. Mărășești. Prin intermediul acestora, timişorenii vor fi mai aproape de teatru, muzică, dans sau poezie. Organizațiile care au adoptat un modul din cartiere sunt: Fundația Pentru Voi, Asociația Femeilor Rome „Pentru Copiii Noștri”, Asociația Seniorilor din Timișoara, Centrul Cultural German, Asociația Rugby 4 Timișoara, Asociația Comunitară pentru Banat, Organizația Cercetașii României – Centrul Local Licos Timișoara, Asociația Suporterilor Druckeria. Asociaţiile locale vor organiza peste 40 de evenimente sub forma de spectacole stradale teatru, muzică și ateliere de lucru ce vor avea loc în spații tranzitate zilnic de timișoreni în drumul lor spre serviciu, școală sau cumpărături.

Lucrările şi artiştii câştigători ai concursului deschis pentru proiecte artistice, organizat de Asociaţia Timişoara Capitală Culturală europeană:

Linia – Sorina Vazelina

Pe baza unei documentări amănunțite și a unor șiruri de interviuri, Sorina își propune să construiască o bandă desenată cu aspect de ziar. Istoria structurată cronologic va îmbina poveștile locului cu ilustrații. Acestea vor alterna cu portrete ale unor figuri marcante sau mai puțin cunoscute din peisajul local și cu rubrici denumite „Știați că?/Funny facts”.

City Pattern – Mircea Popescu

Lucrarea va conține elemente inspirate din fațadele clădirilor istorice ale orașului și forme ale construcțiilor reprezentative, alături de diverse texte care îndeamnă trecătorii să descopere orașul. Pe lângă funcția estetică, lucrarea va avea și rolul de a oferi trecătorilor informații online, prin integrarea in compozitie a unor desene cu coduri QR.

Întâlnire fantastică – Marcel Scutaru

Marcel Scutaru va realiza o lucrare de artă contemporană, alcătuită din sute de mănuși umflate cu aer, simbolizând o mulțime de mâini ce evocă o întâlnire cu locuitorii de altădată ai orașului.


Publicul va avea ocazia de a parcurge un spațiu inedit.

Invizibilii – Victor Dragoș, Ana-Maria Ursu

Victor Dragoş şi Ana Maria Ursu vor transforma un spațiu tranzitat zilnic de oameni în drumul spre serviciu, cumpărături sau școală va fi transformat în scenă într-o scenă de teatru. Cei doi actori vor susține zilnic reprezentații inedite în fața câte unui singur spectator, într-un concept prin care vor încerca să atragă atenția asupra a zece categorii de persoane vulnerabile.

Călătorie în ultimii 100 de ani – Silvia Tripșa, Alin Popa

Silvia Tripșa și Alin Popa vor crea o instalație de lumină reprezentând o calatorie simbolică prin ultimii 100 de ani, perioada de la Marea Unire până în prezent. Artiștii vor realiza instalația luminoasă, iar publicul va adăuga evenimente marcante, comentarii și citate de-a lungul acestui timeline sugerat prin culoare.

Capsula timpului – Paula Duță

Paula Duță va realiza o expunere fantastică a conceptului de „Capsulă a timpului”, în care se vor strânge, păstra și proteja memoriile individuale și colective ale comunității. Învelișul modulului va fi pictat în lavabil și spray cu elemente semnificative pentru tema aleasă, iar în interior oamenii vor putea lăsa gânduri, amintiri sau povești într-o capsulă ce va fi ulterior îngropată.

Coral Urban Hero – Cristina Daju, Adrian Florin Pop, Dan Iulian Toma

Cristina Daju, Adrian Florin Pop și Dan Toma vor construi o instalație interactivă, în care pictura se va îmbina cu folosirea de deșeuri colectate. Pereții modului vor servi ca suport pentru o pictură, pornind de la imagini fotografice ale bastionului și ale unor clădiri emblematice din Timișoara. Artiștii vor încuraja intervenția publicului în colectarea deșeurilor, dar și în procesul de vopsire a întregii lucrări.

Hora Unirii – IRLO / Parcul Dacia

Cu ocazia centenarului, IRLO va readuce în atenția oamenilor marea temă a unirii și va realiza o pictură murală a oamenilor cuprinși într-o horă care se potrivește perfect pe forma cilindrică a instalațiilor și care simbolizează unitatea. Artistul va folosi vopsea fosforescentă care se încarcă ziua și va fi activă noaptea. Astfel, lucrarea se va modifica în funcție de lumină.

Arhiva activă – Alex Boca (LAPSUS) / strada Oituz

Alex Boca va construi în interiorul modulului o mini-bibliotecă, pe ale cărei rafturi se vor afla peste 100 de cărți din diferite domenii. Zilnic, Alex Boca va fi bibliotecar/curator și va oferi cărți pentru a fi consultate pe loc, încurajând cercetarea și dialogul liber. Proiectul are la bază ideea că imaginea unei comunități (sau a unui oraș) e reflexia legăturilor dintre indivizii care o formează și cultura lor generală.

Interstelar – Andreea Medar / Piața Mocioni

Andreea Medar va îmbrăca atât exteriorul, cât și interiorul modulului în oglindă, utilizând un material adesea folosit în butaforie, o oglindă elastică, acrilică. Interiorul obiectului va avea scris în alfabetul Braille, pe întreaga suprafață, un basm popular. Literele nu vor fi, însă, în relief, ci vor perfora oglinda, în spatele căreia va exista o sursă de lumină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.